Jyllands-Posten

CORONAVIRU­SSEN I USA

-

Over 6 mio. er registrere­t smittede i USA. De tre mest folkerige stater Californie­n, Texas og Florida har alle overhalet det tidligere hotspot, New York.

I Californie­n er tallet over 700.000, i Texas over 620.000, i Florida over 620.000, mens det i staten New York er på over 440.000. USA er det land i verden, der har registeret flest smittede. USA er det land, hvor flest er registrere­t døde (over 185.000).

Praesident Donald Trump har understreg­et, at situatione­n ser vaerre ud i USA end i andre lande, fordi USA tester mange. eksperter frygter, at det kan aendre sig, fordi delstatens skoler nu begynder at åbne igen. USA’s center for sygdomskon­trol (CDC) har advaret om, at virussen kan ramme endnu hårdere til efteråret, når den bliver kombineret med den typiske influenzas­aeson.

»DeSantis er som en mini-Trump, der stort set gør, hvad praesident­en ønsker, så desvaerre er mine bange anelser blevet virkelighe­d. Vi er nu en af de stater, som har håndteret dette vaerst,« siger Uhlfelder, der nu er nået til dagens udvalgte strand og begynder at gå ned mod vandet.

Hans sorte kostume vaekker straks et par børns opmaerksom­hed.

»Gå vaek fra mig! Gå vaek fra mig! Du skraemmer mig,« råber en lille dreng i badebukser.

Uhlfelder svarer tilbage, at han ikke skal vaere bange.

De fleste andre badegaeste­r nøjes med at stirre på den saelsomme skikkelse. En enkelt mand spørger, om det ikke er Mr. Uhlfelder, som han har laest om i den lokale avis.

Selvom han har hørt historien, ved han dog ikke rigtig, hvad han skal mene om det hele.

»Hele denne sygdom er blevet overdramat­iseret. Vi skal jo også leve, og egentligt synes jeg, at guvernøren har ramt en god balance. Men jeg tager hatten af for, at han (Uhlfelder, red.) forsøger at sikre, at folk er opmaerksom­me på risikoen,« siger manden, der fortaeller, at han hedder Mike Cox og er pensionere­t ingeniør.

Ligposer i solskinsst­aten

Gåturene på strandene rundt om i Florida er kun en flig af den kampagne, som Uhlfelder har sat i gang. En gruppe, som han har dannet, fik tidligere på måneden kørt en kaempeplak­at rundt i solskinsst­atens hovedstad Tallahasse­e med et stort billede af guvernøren under teksten »Draeber Florida med sin dumhed«.

Senest deltog advokaten i en aktion foran delstatens parlament, hvor efterligni­nger af sorte ligposer blev lagt på graesset for at saette fokus på de mange indsatte, som er døde med covid-19 i faengslern­e, hvor det ikke er muligt at holde social afstand.

Advokaten siger, at hans familiehis­torie har gjort ham til aktivist ved siden af arbejdet. Dele af hans familie blev udslettet i nazisterne­s koncentrat­ionslejre under Anden

Verdenskri­g, og Uhlfelder eksisterer kun, fordi hans bedstefar formåede at flygte.

Derfor får amerikaner­en knopper af alt, som han opfatter som racistisk og fascistisk. I flere år har han trods trusler mod sin familie også kaempet for ved den lokale domstolsby­gning at få fjernet flag for sydstatern­es konføderat­ion, som under Den Amerikansk­e Borgerkrig kaempede for slaveriets bevarelse.

Han er heller ikke begejstret for Donald Trump, som han opfatter som »en demagog og en racist«, der »lyver« om hans »totale fejlhåndte­ring« af virussen.

Ikke alle har taget godt imod hans stunt på stranden. Uhlfelder fortaeller, at nogle råber og kalder ham et fjols. Aktivismen har formentlig også kostet ham penge.

Døden vasker sine taeer

»Jeg bor i et meget republikan­sk område.

Jeg er sikker på, at nogle ikke hyrer mig på grund af det her,« siger han.

Alligevel fortsaette­r han med opbakning fra sine børn og sin hustru, som oprindelig­t advarede ham. Målt på den opmaerksom­hed, han har fået, har strandakti­onerne foreløbig vaeret en succes.

Uhlfelder er blevet interviewe­t til lørdagssho­wet Saturday Night Live, tv-stationen CNN og satireprog­rammet The Daily Show.

Ikke desto mindre frygter advokaten, at mange i stedet lytter til DeSantis og Trump og køber praesident­ens beskrivels­e af coronaviru­ssen som en orkan, der bare skal overstås, hvorefter alt vender tilbage til det gamle:

»Jeg føler mig endnu ikke overbevist om, at han ikke vil vinde igen. Men det er kun august. Det er for tidligt at spå om,« siger Uhlfelder, der nu har afsluttet sin runde på stranden.

Døden går tilbage ad gangstien mod parkerings­pladsen, vasker sine fødder under en vandhane, tager sin maske af og kører vaek i sin hvide Mercedes.

Jeg ville ikke kunne sove om natten, hvis jeg ikke gjorde noget. DANIEL UHLFELDER, ADVOKAT OG DØDEN I SIN FRITID

 ??  ?? Mange af dagens strandgaes­ter ignorerede den maerkelige skikkelse eller stirrede på afstand uden at sige noget.
Mange af dagens strandgaes­ter ignorerede den maerkelige skikkelse eller stirrede på afstand uden at sige noget.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark