Jyllands-Posten

KENNEDY-KLANEN

- Kilde: Britannica, JP

Her hjalp det Markey gevaldigt, at han i 2019 sammen med Demokrater­nes kraftigst lysende, nye stjerne, kongresmed­lemmet Alexandria Ocasio-Cortez, havde vaeret medforfatt­er på programmet ”Green New Deal”, et forslag til storstilet grøn omstilling, der er meget populaert på partiets venstreflø­j.

»Før i aften havde en Kennedy aldrig tabt et valg i Massachuse­tts. Men ikke engang et dynasti på 100 år kan vinde over ”The Green New Deal”,« tweetede graesrodsb­evaegelsen Sunrise Movement, der støttede Markey.

Opbakninge­n fra OcasioCort­ez var med til at give Markey, iklaedt moderigtig­e kondisko fra Nike, luft under vingerne i valgkampen.

»Da hun sagde, ”det handler ikke om din alder, men dine idéers alder”, og da hun sagde, at Ed Markey var det generation­sskifte, som vi har ventet på, var det med til at gøre det klart, at jeg er den yngste fyr i dette kapløb, hvor det handler om idéerne,« sagde senatoren til dagbladet New York Times.

Joe Kennedys opsigtsvae­kkende nederlag peger også på et igangvaere­nde skift i Det Demokratis­ke Parti, hvor der ikke laengere uddeles fribillett­er for historiske bedrifter, heller ikke til partiets guldranded­e navne.

Det upopulaere aristokrat­i

Flere af Demokrater­nes koryfaeer stillede sig ellers bag Kennedy, herunder partiets parlamenta­riske leder, Nancy Pelosi, der selv kommer fra et magtfuldt politisk dynasti i storbyen Baltimore med taette forbindels­er til Kennedy-familien.

Den katolske Kennedy-familie spillede fra anden halvdel af 1800-tallet en nøglerolle i

Det Demokratis­ke Parti i storbyen Boston.

I det 20. århundrede slog familien igennem landspolit­isk, først med Joseph Kennedy, der bl.a. var med til at grundlaegg­e det amerikansk­e finanstils­yn (SEC).

Hans søn John F. Kennedy blev i 1960 valgt til praesident som den yngste nogensinde i en alder af 43 år.

Efter drabet på John F. Kennedy i 1963 fastholdt dennes brødre, Robert og Edward Kennedy, dynastiets landspolit­iske indflydels­e.

Men hvor Kennedy-navnet tidligere blev forbundet med social opstigning, positiv 1960’er-nostalgi og trendy liberale standpunkt­er, så opfatter en del yngre vaelgere nu det politiske dynasti som noget af et fossil og dets medlemmer som lovlig forkaelede politiske aristokrat­er.

»En af Kennedys mest udpraegede svagheder i forhold til nutidens demokratis­ke vaelgere er opfattelse­n af, at han er den privileger­ede kandidat,« konstatere­de New York Times.

I en tid, hvor privilegie­r af enhver art er ugleset hos Demokrater­ne, får det iagttagere til at spørge sig, om vi tirsdag aften så begyndelse­n til enden på Kennedy-magien.

»Nederlaget, der giver genlyd som et lille jordskaelv i demokratis­k politik både i delstaten og på landsplan, rejser spørgsmåle­t om Kennedyfam­ilien, som trylleband­t nationen gennem det meste af et århundrede med sit løfte og tragedie (…), har oplevet afslutning­en på sit dynasti,« skrev Boston Globe efter tirsdagens nederlag.

 ??  ?? Kennedy-familien havde vundet 26 valg i traek i delstaten Massachuse­tts, men onsdag morgen dansk tid stod det klart, at Joe Kennedy III havde tabt nr. 27 til sin demokratis­ke rival, senator Ed Markey. Foto: Brian Snyder/Reuters
Kennedy-familien havde vundet 26 valg i traek i delstaten Massachuse­tts, men onsdag morgen dansk tid stod det klart, at Joe Kennedy III havde tabt nr. 27 til sin demokratis­ke rival, senator Ed Markey. Foto: Brian Snyder/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark