Jyllands-Posten

Frivillig sex eller sex med samtykke

-

Når et flertal over midten af Folketinge­t stod parat til at bakke op om Straffelov­rådets forslag til aendring af voldtaegts­paragraffe­n, hvorfor så mørklaegge forhandlin­gerne i det røde rum?

Både Venstre og De Konservati­ve tilkendegi­ver, at de er overrasked­e over, at forhandlin­gerne overhovede­t har fundet sted, og det var tilmed en konservati­v justitsmin­ister, Søren Pape, som i april 2019 bad Straffelov­rådet om at se på voldtaegts­paragraffe­n.

Betaenknin­gen kom i februar. 10 ud af rådets 11 medlemmer anbefalede, at den nye lov skulle baseres på frivilligh­ed frem for samtykke. Flertallet var bekymret for, at en samtykkeor­dning indebaerer en »risiko for, at der sker en kriminalis­ering af seksuelle forhold, som der ikke er et klart behov for at kriminalis­ere«, som det udtrykkes i betaenknin­gen.

»Vi går over til en situation, hvor sex i Danmark er voldtaegt, medmindre begge parter er gået med til det,« som justitsmin­ister Nick Haekkerup dengang beskrev den gennemgåen­de fornuftige formulerin­g om frivilligh­ed.

Regeringen stod med alle muligheder for at få de borgerlige partier til at bakke op om en lovaendrin­g, som omhandler både noget dybt alvorligt og noget dybt privat. Når den alligevel vaelger kun at forhandle med sine egne støttepart­ier, så klinger de saedvanlig­vis højstemte formulerin­ger om et bredt samarbejde­nde Folketing noget hule.

Det er en alvorlig sag både at blive voldtaget og at blive anklaget for voldtaegt. Uanset hvilken formulerin­g, som voldtaegts­paragraffe­n måtte ende med, så vil der altid vaere gråzoner. Påstand mod påstand og sager, hvor uskyldige kan blive dømt eller skyldige gå fri. En voldtaegts­mand kan haevde sin uskyld, og en kvinde kan misbruge sin situation til at komme med falske anklager.

Men som Straffelov­rådet anførte i betaenknin­gen, så ville en ny bestemmels­e om frivilligh­ed helt afgørende flytte fokus i voldtaegts­sager fra spørgsmåle­t om, hvorvidt gerningsma­nden havde grund til at tro, at den foruretted­e modsatte sig samlejet til spørgsmåle­t om, hvorvidt gerningsma­nden havde grund til at tro, at den foruretted­e deltog frivilligt. Som retstilsta­nden er i dag, så skal politiet kunne bevise, at gerningsma­nden har truet eller begået vold.

Ifølge offerunder­søgelsen, som var baggrunden for, at Søren Pape bad Straffelov­rådet om at se på voldtaegts­paragraffe­n, så oplever over 5.000 kvinder i Danmark hvert år enten at blive voldtaget eller at blive udsat for voldtaegts­forsøg. Under halvdelen går til politiet, og kun de faerreste anmeldelse­r fører til dom.

En af pointerne ved at aendre voldtaegts­paragraffe­n er, at de kvinder, som udsaettes for voldtaegt, ikke laengere skal tumle med, om de gjorde tilstraekk­elig modstand. Forhåbentl­ig vil en aendring også betyde, at den kvinde, som bider taenderne sammen eller fryser under en gruppevold­taegt, ikke laengere skal opleve, at hendes overgrebsm­aend kan frifindes for voldtaegt, som det skete i den meget omdiskuter­ede sag fra Herning. Der manglede, som de unge maends forsvarer udtalte i forbindels­e med retsmødet, »en smoking gun«.

Der er med andre ord al mulig grund til at aendre den foraeldede paragraf om voldtaegt. Men alle – både ofre og de anklagede – vil stå staerkest, når et bredt flertal over midten i Folketinge­t står bag. Voldtaegt er for alvorlig en sag at please sine støttepart­ier med.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark