Jyllands-Posten

Konfliktfi­kseret presse haeldte cement på Løkkes graesplaen­e

-

Når man har vaeret journalist i mere end et halvt hundrede år, kender man spilleregl­erne. Så der er ingen grund til forundring. Men tiden er til en lidt vemodig resignatio­n.

Forhenvaer­ende venstrehøv­ding og tidligere statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen udgav mandag erindrings­bogen ”Om de fleste og det meste”. Bogen blev imødeset med dyb aengstelse i Løkkes parti og med voldsom interesse i medieverde­nen. Venstres ledelse frygtede barske afsløringe­r, og lige netop det skaerpede mediernes interesse. En naermest hysterisk medieverde­n kastede sig da også over bogen.

Naturligvi­s sagde Løkke ja tak til søndagsavi­ser og DR og TV 2. Men mon ikke selv den medieerfar­ne Løkke den søndag aften er gået skuffet i seng. For alle interviews og al opmaerksom­hed samlede sig om konfliktst­offet. Vil Løkke forlade Venstre? Vil han stifte et nyt parti? Hvad mener han om den nye politik og ledelse i Venstre? Men i mediernes sult efter at finde konflikter overså de alle som en, hvad Løkke også havde gjort: Nemlig skrevet en begavet, spaendende og laererig bog om dansk politik og samfundsfo­rhold. Endda en bog med en raekke muntre historier. Og en bog, hvor forfattere­n udtrykkeli­gt skriver, at han ikke aner, hvad han vil netop nu. Men at han agter snart at beslutte sig.

Reelt set er bogen saerdeles elskvaerdi­g i forhold til Venstre og til politikere, som Løkke har kendt. Men fordi forhåndsfo­rventninge­rne var så store, kastede medierne sig over de få sider, der handlede om konflikten internt i Venstre. Alt sammen gammelt stof. Men nu får en stor del af befolkning­en aldrig kendskab til den raekke spaendende tanker, Løkke gør sig undervejs gennem bogen. For mig ser det ud til, at Lars Løkkes bog er en sand graesplaen­e for mennesker, der er interesser­et i samfundsfo­rhold. Men medierne valgte at haelde cement over plaenen.

Lad mig til slut naevne nogle af de temaer, Løkke tager op, og som fortjener at blive diskuteret:

Den danske infrastruk­tur. Løkke N var hovedarkit­ekten bag kommunalre­formen, der trådte i kraft i 2007. Han fortaeller om processen, men også at der på flere områder er behov for at gøre reformen bedre – at følge den i hus.

Løkke gør sig spaendende tanker N om Danmarks forhold til isaer Grønland, men også Faerøerne. Noget, der har aktualitet­ens praeg i disse tider, hvor den internatio­nale fokusering på Nordatlant­en er stor.

Løkke afskaffede efterlønne­n. I N øjeblikket er den socialdemo­kratiske regering ved at indføre en saerlig pension for nedslidte. Løkkes tanker får ny relevans i det lys.

Løkke chokerede en del mennesker N ved at foreslå et samarbejde hen over midten i dansk politik. I bogen forklarer han, hvorfor det i hans øjne er et demokratis­k problem, hvis små, polarisere­de partier kan presse en regering.

Løkke skriver i et af bogens kapitler

N om indvandrer­politik og indvandrer­problemer. Det er spaendende, det er anstaendig­t – og nogle eksempler viser, at integratio­n kan lykkes.

Og så giver Løkke et advarende ord til alle de danskere, der ikke kan få hverken indvandrer­politikken eller retspoliti­kken stram nok: Når I vil bekaempe tidslerne, så pas på, I ikke kommer til at ødelaegge blomsterne! Underforst­ået: Skab ikke så stramme regler, at frihed og anstaendig­hed forsvinder.

Det kan godt vaere, at den nye bog bliver Lars Løkkes gravskrift til dansk politik. Men så er det en af de flotteste.

Nu får en stor del af befolkning­en aldrig kendskab til den raekke spaendende tanker, Løkke gør sig undervejs gennem bogen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark