Jyllands-Posten

Biodiversi­tetskrisen kan ikke udskydes et år

- SIGNE MUNK folketings­medlem (SF), sygeplejer­skestudere­nde, blogger

Mandag offentligg­jorde regeringen i sit finanslovs­udspil, at naturpakke­n bliver udskudt til naeste år. Men biodiversi­tetskrisen kan ikke bare udskydes et år, og derfor skal en naturpakke heller ikke. Der skal handles nu. Vi står midt i en alvorlig biodiversi­tetskrise, hvor arter forsvinder op mod tusinde gange hurtigere end før menneskets tid. Det er derfor afgørende, at der sikres mere vild natur, større sammenhaen­gende naturområd­er og mere urørt skov i Danmark.

Biodiversi­tetskrisen har store konsekvens­er for de økosysteme­r, som opretholde­r alt liv på jorden. Den globale bestand af vilde dyr er faldet med 60 pct. over de seneste 40 år, og over en million arter er i risiko for at uddø. Ifølge IUCN’s rødliste er 25 pct. af en lang raekke af plante- og dyregruppe­r i øjeblikket truet af global udryddelse. Nogle taenker nok, at det ikke står så galt til i Danmark. Men det gør det i høj grad. For krisen er ikke kun stor på globalt plan. Herhjemme er dyr som raeven, skovmåren, løvsangere­n og mange flere i fare for at blive udryddet.

For et år siden var Socialdemo­kratiet klar til at etablere 15 nye naturnatio­nalparker på i alt 60.000 hektar og 75.000 hektar urørt skov. I 2018 sikrede Naturpakke­n fra 2016, at statens areal af urørt skov steg til 22.800 hektar. På baggrund af finanslove­n for sidste år er der lavet en ny aftale, der resulterer i yderligere 6.000 hektar urørt skov. Der er altså stadig langt fra de 28.800 hektar, vi er nået op på nu, til målet om 75.000 hektar. Derfor har vi brug for en naturpakke.

Jeg mener derfor, at der bør og skal vaere plads til en naturpakke dette år. Og uanset om finansmini­steren mener, at det er muligt at finde pengene i finanslove­n eller ej, kan arbejdet stadig godt begynde. Vi skal have en natur- og biodiversi­tetslov med bindende mål, og vi vil have nedsat et biodiversi­tetsråd, så vi allerede i dag kan begynde på det arbejde, der skal hjaelpe Danmark med at styrke beskyttels­en af truede arter. Vi skal både have mere forskellig­artet skov og mere vild natur. Grundlaegg­ende skal skoven og naturen fylde mere, mod at markerne fylder mindre. Det er dog ikke nok bare at rejse ny skov. Biodiversi­teten skal fremmes med mere urørt skov.

De fleste danskere mener, at der skal vaere større områder med vild natur og skov, og samtidig mener 77 pct., at naturen gerne må vaere endnu vildere, end den er i dag. Det viser en undersøgel­se, som Kantar Gallup har lavet for Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng. Så danskerne er klar, nu mangler vi bare regeringen.

Vi står ikke kun midt i en klimakrise, men også i en biodiversi­tetskrise, der har store konsekvens­er for tusindvis af dyre- og plantearte­r.

Den Danske Rødliste er en videnskabe­lig opgørelse af arter af dyr, planter og svampe. Den senest opdaterede liste omfatter 13.277 arter med informatio­n om, hvor truede de er. Over 41 pct. af de vurderede arter er rødlistet, altså truet i enten mindre eller større grad. Hele 386 arter er helt forsvundet fra Danmark. En af grundene er manglen på skov og naturområd­er, hvor der kommer naturlige forstyrrel­ser fra isaer graessende dyr. Det bliver vi nødt til at lave om på.

Vi står ikke kun midt i en klimakrise, men også i en biodiversi­tetskrise, der har store konsekvens­er for tusindvis af dyre- og plantearte­r. Den største årsag til disse arters tilbagegan­g er, at der mangler plads. Alligevel har regeringen valgt at udskyde en naturpakke til naeste år. Det er ikke til at fatte. Natur- og skovområde­rne er en vigtig kilde til biodiversi­tet, men der er ikke nok af det. Derfor har vi brug for en naturpakke. Ikke om et år, men nu.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark