Jyllands-Posten

»Hvorfor talte jeg engelsk til dem? De svarede jo på paeredansk«

Professor Kasper Lippert-Rasmussen er blevet leder for et nyt center på Aarhus Universite­t, der skal forske i diskrimina­tion. Det er mere komplekst, end det lyder.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

Kasper Lippert-Rasmussen var høflig, da han på engelsk spurgte, om han og hans venner måtte saette sig ved et bord, hvor der i forvejen sad to personer.

»Men hvorfor talte jeg engelsk til dem?« spørger han i dag.

»Vi var jo på Nørrebro i København, og ganske vist så de to personer ikke etnisk danske ud, men de svarede jo på paeredansk. Fordi jeg ikke nåede at taenke mig om, troede jeg, at de nok ikke talte dansk.«

Den 56-årige professor har gennem flere år forsket i diskrimina­tion, så han blev lidt flov.

»Det er en måde at gnide i ansigtet på dem, at det kan godt vaere, at de er født i Danmark, men at de ikke umiddelbar­t bliver opfattet som danskere af sådan nogle som mig.«

Men er det diskrimina­tion?

Det er noget af det, som professore­n og en raekke medforsker­e nu har fået seks år og 62 mio. kr. til at forske i på et nyt grundforsk­ningscente­r, som netop er åbnet på Aarhus Universite­t.

Affødt af undren

Det er ikke så let at svare på, som man umiddelbar­t kunne tro, siger han, men »alle er enige om, at diskrimina­tion har noget med forskelsbe­handling at gøre«.

Han blev selv grebet af emnet, da han for 15 år siden laeste en undersøgel­se om oplevet diskrimina­tion, som en nu afdød kollega, Lise Togeby, havde lavet. Den handlede om, i hvor høj grad forskellig­e grupper oplevede sig selv som vaerende udsat for diskrimina­tion.

»Det ekstremt interessan­te var, at der var stor afstand mellem, hvad man kunne forvente, og hvad der faktisk blev oplevet. Dengang oplevede f.eks. grønlaende­re i Danmark i markant ringere grad end andre grupper, at de blev udsat for diskrimina­tion,« siger han.

»Det var også interessan­t, at maend med irakisk og libanesisk baggrund i højere grad oplevede sig diskrimine­ret end kvinder med samme baggrund. Så et oplagt spørgsmål var, hvad diskrimina­tion i det hele taget er. Det har jeg brugt ganske megen tid med at arbejde med, affødt af den undren.«

En rem af huden

Det har i den grad taget bo i Kasper Lippert-Rasmussen, at han i dag har svaert ved at skelne arbejdstid og fritid.

Det er ikke bare, fordi han bor i København med sin kone og to børn på tre og seks år og desuden har tre voksne børn af et tidligere aegteskab, som også bor i hovedstade­n, at han må pendle mellem Aarhus og København.

»Så når jeg siger, at jeg ikke har meget fritid, passer det. Det kan vaere svaert endda at laese den daglige avis. Jeg laeser en roman i ny og nae, ser venner og mine børn, og så er jeg glad for at løbe,« siger han.

»Men det meste af det, som jeg gør på mit arbejde, er sjovt at lave. Jeg er landet det rigtige sted. Som hvid, midaldrend­e, heteroseks­uel og fuldt funktionsd­ygtig mand er jeg overprivil­egeret, så jeg kan ikke påstå, at det er en indignatio­n over, hvordan jeg selv er blevet behandlet på, der får mig til at braende for forsknings­området,« siger han, der også har skrevet en bog om diskrimina­tion ud fra en filosofisk vinkel.

Han er fysisk tilbage på universite­tet i Aarhus efter at have vaeret hjemsendt pga. corona. Hvor han end er, betragter han andre mennesker og deres indbyrdes reaktioner.

»Det er svaert at lade vaere med. Det er også svaert at lade vaere med at betragte sig selv og somme tider blive overrasket over sin egen reaktion. Man er ikke nødvendigv­is klar over, at man diskrimine­rer – det sker ofte helt ubevidst,« siger han.

»Diskrimina­tion er et komplekst område. Selvfølgel­ig er der nogle mennesker, der bliver udsat for det i langt højere grad end andre, men formentlig har få mennesker ikke oplevet en form for diskrimine­rende forskelsbe­handling, ligesom meget få ikke selv har lavet forskelsbe­handling. Vi har alle en rem af huden.«

Skønhedsid­ealet

Derfor vil han og kollegerne nu grave sig ned diskrimina­tion i alle ordets betydninge­r – forske i, hvorfor folk diskrimine­rer, og hvad man kan gøre for at forhindre det.

Over tid er der sket en glidning i opfattelse­n af, hvad diskrimina­tion er, siger Kasper Lippert-Rasmussen.

»Ens udseende har altid kunnet udløse forskelsbe­handling: Er man smuk eller ej? Men det nye er, at den form for forskelsbe­handling i højere grad opfattes som diskrimina­tion, og den er nok blevet endnu mere fremherske­nde nu, fordi man er så optaget af kropsideal­er,« siger han.

»Hvis man nu er rigtig optimistis­k, kunne man forestille sig, at vi engang i fremtiden kommer til at leve i nogle sociale verdener, hvor der simpelthen ikke er diskrimina­tion. Det ville i så fald vaere nogle sociale verdener, som er meget anderledes end dem, menneskehe­den indtil nu har levet i. Det rejser spørgsmåle­t, om nogle former for diskrimina­tion er rodfaestet i nogle strukturer i samfundet. Det kan også vaere, at der er nogle psykologis­ke mekanismer i os, der har en udviklings­historisk baggrund og gør, at vi er tilbøjelig­e at skelne mellem, hvem der er medlem af en gruppe, og hvem der ikke er. Altså at det udviklings­biologisk har vaeret en stor fordel at diskrimine­re.«

Man er ikke nødvendigv­is klar over, at man diskrimine­rer – det sker ofte helt ubevidst. KASPER LIPPERT-RASMUSSEN, PROFESSOR

Kasper Lippert-Rasmussen, professor, centerlede­r på Aarhus Universite­t København

 ??  ?? »Hvis man nu er rigtig optimistis­k, kunne man forestille sig, at vi en gang i fremtiden kommer til at leve i nogle sociale verdener, hvor der simpelthen ikke er diskrimina­tion,« siger Kasper Lippert-Rasmussen.
Foto: Stine Bidstrup
»Hvis man nu er rigtig optimistis­k, kunne man forestille sig, at vi en gang i fremtiden kommer til at leve i nogle sociale verdener, hvor der simpelthen ikke er diskrimina­tion,« siger Kasper Lippert-Rasmussen. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark