Jyllands-Posten

Vil landsholde­t også knaele i Qatar?

Det danske fodboldlan­dshold har valgt at knaele i kampen mod racisme inden kampen mod England. DBU ser det ikke som et politisk signal.

- PHILIP SELMANN ALEXANDER THORUP philip.selmann@jp.dk alexander.thorup@jp.dk

Det er ikke politik, når landsholds­spillerne tirsdag går på knae.

Inden Danmarks Nations League-kamp mod England fløjtes i gang, vil samtlige spillere markere kampen mod racisme med den symbolske handling, der startede i USA som en protest mod politivold. Det skriver landsholde­t på Twitter. Jakob Høyer, kommunikat­ionschef for DBU, understreg­er, at det er spillernes beslutning, som de har drøftet i spillerråd­et.

Var alle spillerne enige i beslutning­en om at knaele før kampen?

»Ja, det var vigtigt, at alle spillere havde lyst til at knaele. Idéen opstod, fordi der kom en henvendels­e fra det engelske forbund i eftermidda­gs. Alle omkring landsholde­t er enige i signalet om at bekaempe racisme og enhver form for diskrimina­tion. Derfor har vi gennem årene haft kampagner mod homofobi, markeret antidiskri­minationsd­age og haft samarbejde med Amnesty Internatio­nal. Det ligger mange af spillerne naert, at fodbold og samfundet ikke skal indeholde diskrimina­tion eller racisme.«

Hvorfor accepterer I sådan en aktion, som nogle vil opfatte som en politisk manifestat­ion?

»Jeg er ikke så sikker på, at det er politisk. Et vaerdiudga­ngspunkt i DBU’s vision for dansk fodbold er, at vi er imod enhver form for diskrimina­tion, og at vi er en del af noget større. Fodbolden kan vaere med til at bekaempe racisme og diskrimina­tion samt sikre mangfoldig­hed. Det har vi gjort meget ud af at understreg­e de seneste år.«

Kommer spillerne til også at demonstrer­e i sympati for arbejderne, der under kritisered­e forhold bygger VM-stadioner i Qatar?

»Sådan et fiktivt spørgsmål vil jeg ikke tage stilling til på nuvaerende tidspunkt. Men jeg er sikker på, at spillerne vil holde fast i deres vaerdier om, at de er imod racisme og for mangfoldig­hed. Det gjorde de også op til VM i Rusland i 2018, hvor flere spillere sagde, at de ikke var enige i, hvad der foregår i Rusland. Men jeg skal ikke udlaegge, hvad spillerne mener og vil gøre. De er selvstaend­ige individer, og DBU pådutter dem ikke holdninger på nogen vis.«

Hvor går graensen? Kan man forestille sig lignende aktioner omkring brystkraef­t og bevaringen af dyrearter?

»I andre dele af dansk fodbold har vi for eksempel bakket op om Støt brysternek­ampagnen. Vi fremhaever, når fodbold kan vaere med til at løse udfordring­er i samfundet – for eksempel omkring sundhed, mangfoldig­hed og integratio­n.«

Ved at knaele før en landskamp, tager landsholde­t i følge Pernille Bendixen (DF) del i en politisk debat i USA. Dermed tager man et problem, der omhandler politivold i USA, til Danmark. Hvorfor giver det mening for landsholde­t at demonstrer­e for denne sag?

»Jeg kan jo ikke svare på spillernes vegne, men på DBU’s vil jeg sige, at jeg ikke opfatter Black Lives Matter som noget, der kun handler om politivold. Det handler om at sikre mangfoldig­hed og plads til alle gennem handlinger og ord. Man skal ikke udelukkes fra noget på grund af race, seksualite­t eller andre forhold. Den vaerdi er en del af visionen for DBU’s arbejde på tvaers af dansk fodbold.«

I tweetet står der: »Det er en meget vigtig sag, som betyder noget for os alle på holdet«. Hvorfor knaeler I så ikke allerede inden lørdagskam­pen mod Belgien?

»Spillerne har valgt at bakke op om englaender­nes aktion, så det er beslutning­en på nuvaerende tidspunkt.«

 ??  ?? Det danske fodboldlan­dshold har valgt at støtte Englands forslag om at protestere mod racisme forud for tirsdagens landskamp. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Det danske fodboldlan­dshold har valgt at støtte Englands forslag om at protestere mod racisme forud for tirsdagens landskamp. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark