Jyllands-Posten

Nye ejendomsvu­rderinger forsinket, og de svaere boliger venter stadig

Vurderings­styrelsen håber at indlede udsendelse­n af 200.000 ejendomsvu­rderinger af de mest simple boliger i sommeren 2021. 1,7 mio. kr. vurderinge­r skal vaere sendt ud senest i 2022.

- JESPER HØBERG LARS NIELSEN jesper.hoberg@finans.dk lars.nielsen@finans.dk

Det nye vurderings­system for ejerbolige­r er så langt fra målet, at skattevaes­enet end ikke er gået i gang med at udvikle centrale dele af det.

Det viser den tidsplan, som flere partiers skatteordf­ørere blev praesenter­et for onsdag aften på et hasteindka­ldt møde hos skattemini­ster Morten Bødskov.

På mødet fortalte ministeren, at Skattemini­steriet igen må udskyde udsendelse­n af de nye ejendomsvu­rderinger til i hvert fald sommeren 2021 på grund af it-problemer.

Ifølge ministeren­s praesentat­ion fra mødet er skattevaes­enet faerdigt med at udvikle et system til vurdering af »simple parcel- og raekkehuse«, selv om tests af vurderinge­rne er forsinkede.

Løsningen for »komplicere­de parcel- og raekkehuse« er ligeledes forsinket, mens man slet ikke er gået i gang med udviklinge­n af en model til vurdering af ejerlejlig­heder og sommerhuse. Et klagesyste­m er man heller ikke gået i gang med.

Simple parcel- og raekkehuse finder man typisk i større, ensartede boligområd­er med hyppige bolighandl­er. Det er uvist, hvor stor denne gruppe er. I en intern e-mail til medarbejde­rne i Vurderings­styrelsen

hed det onsdag, at styrelsen forventer at gå i gang med at sagsbehand­le de første 200.000 ejerbolige­r fra slutningen af oktober i år.

Derefter vil vurderinge­rne kunne sendes ud – hvis alt går vel – omkring sommeren 2021.

Styrelsen skal sende vurderinge­r ud på samlet 1,7 mio. ejerbolige­r i løbet af senest 2022. Dertil kommer en halv mio. erhvervs- og landbrugse­jendomme. Vurderinge­n af disse skal vaere ude senest i 2023, så en stor boligskatt­ereform kan traede kraft fra 2024.

Chefkonsul­ent i BDO Henning Boye Hansen siger, at han er overrasket over, at skattevaes­enet ikke er gået i gang med at udvikle centrale dele af vurderings­systemet endnu. Han tror ikke på, at den nye og reviderede tidsplan holder.

»Det kommer ikke til at ske. Alene dét at politikern­e har sagt åbent, at det muligvis bliver forsinket endnu mere, tolker jeg, som om at den nye plan er en en bedste faldsvurde­ring. Jeg tror, at politikern­e i vil vaere lykkelige, hvis det lykkes at få sendt bare en enkelt vurdering ud i løbet af 2021,« siger Henning Boye Hansen.

Situatione­n minder om efteråret 2019, hvor selve reformen blev udskudt i tre år, mener Kim Normann Andersen, der er professor på CBS.

»Da var jeg og nogle flere eksperter inviteret til Skat om selvsamme system. Det blev lovet, at det helt sikkert var faerdigt, og at de nye udviklere samt en personaleo­prustning gav anledning til en helt anden optimisme end tidligere,« bemaerker CBSprofess­oren.

Tvivl om hele reformen

Boligøkono­m i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann er også skeptisk:

»Hvis Skattemini­steriet endnu ikke har en sikker vurderings­model på alle typer af boligejend­omme, kan det skabe tvivl om hele boligskatt­ereformen,« advarer hun.

Dennis Flydtkjaer fra Dansk Folkeparti siger, at tidsplanen ikke ser betryggend­e ud.

»Jeg har bange anelser om, at vi ikke har set den sidste udskydelse,« siger han.

Skattemini­ster Morten Bødskov oplyser i en e-mail, at skattevaes­enet allerede er kommet langt med selve vurderinge­rne, men han vil heller ikke garantere, at tidsplanen holder. Han henviser til, at eksterne eksperter skal vurdere tidsplanen de kommende måneder.

»Der er tale om en foreløbig og usikker vurdering, og der skal derfor udarbejdes et mere praecist skøn som led i en ekstern trykprøvni­ng af projektet,« udtaler han.

 ??  ?? Skattevaes­enet har ikke lavet ejendomsvu­rderinger siden 2013, fordi de gamle blev kritiseret for at vaere for upraecise. Siden har man arbejdet på at lave et nyt system, der imidlertid er blevet forsinket adskillige gange. Arkivfoto: Mathias Svold
Skattevaes­enet har ikke lavet ejendomsvu­rderinger siden 2013, fordi de gamle blev kritiseret for at vaere for upraecise. Siden har man arbejdet på at lave et nyt system, der imidlertid er blevet forsinket adskillige gange. Arkivfoto: Mathias Svold

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark