Jyllands-Posten

Reform af boligskatt­er kan falde helt til jorden

Økonomer forudser fortsat problemer med at bestemme grundvaerd­ier ikke mindst på ejerlejlig­heder.

- LARS NIELSEN JESPER HØBERG lars.nielsen@finans.dk jesper.hoberg@finans.dk

Risikoen for, at reformen af boligskatt­erne falder helt til jorden, har aldrig vaeret større, lyder vurderinge­n fra realkredit­institutte­r og ejendomsma­eglere.

Reaktionen kommer, efter at skattemini­ster Morten Bødskov sent onsdag måtte meddele skatteordf­ørerne, at de vurderinge­r, der danner grundlag for hele reformen, først kommer i 2021. De skulle ellers vaere sendt ud i år. Boligskatt­ereformen skal traede i kraft i 2024.

»Systemet har vaeret undervejs i foreløbig syv år. Boligejern­e er blevet lovet, at deres prøvelser ville vaere slut i 2024. Hvis heller ikke den plan holder, bør man overveje, om man ikke burde have lyttet bedre til de røster, der har vaeret fremme flere gange, om at man burde have valgt en enklere model,« siger boligøkono­m i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.

Ifølge cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig er det svaert at gennemskue situatione­n.

»Der er en betydelig risiko for, at vi oplever nye forsinkels­er. Som Skattemini­steriet skrev: ”De første vurderinge­r forventes sendt ud omkring sommeren naeste år”, og ”der er tale om en foreløbig og usikker vurdering” i forhold til tidsplanen. Så kan det vist ikke siges meget tydeligere,« mener Christian Hilligsøe Heinig.

Han er overrasket over, at udskydelse­n af vurderinge­rne begrundes med udfordring­er med store it-projekter, systemer og samspillet mellem dem.

»Er den største udfordring ikke selve arbejdet med at lave retvisende vurderinge­r for alle landets ejerbolige­r,« spørger Christian Hilligsøe Heinig.

Svaerest er det at vurdere grundvaerd­ien på ejerlejlig­heder. Det arbejde er skattemynd­ighederne ikke begyndt på endnu. Den opgave er også naesten umulig, mener Lise Nytoft Bergmann.

Det skyldes ikke mindst, at politikern­e i 2016 besluttede at holde fast i et system, hvor man vaerdiansa­etter grunden for sig.

»I mange byer saelges der ikke ret mange grunde, og på ejerlejlig­hedsmarked­et er det ekstra udfordrend­e, da antallet af handler kan vaere taet på nul – f.eks. i den gamle middelalde­rby i København,« siger Lise Nytoft Bergmann.

I Danmarks største ejendomsma­eglerkaede, EDC, betegner man den seneste forsinkels­e som en never ending story.

»Set med de positive briller: Der vil stadig i mange år fremover vaere brug for ejendomsma­eglerne til at vurdere ejendomme. Dette projekt har kostet milliarder og har indtil videre løbet i syv år, uden at man er i mål,« siger EDC’s kommunikat­ionschef, Jan Nordmann.

Det vaerste er usikkerhed­en, mener han:

»Enhver usikkerhed om den fremtidige økonomi er et onde, både for boligejern­e og boligmarke­det. Det begynder at ligne en skandale, at vi nu på ottende år ikke kender det endelige resultat af de nye vurderinge­r.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark