Jyllands-Posten

Finanstils­ynet: Unoterede aktier skal udelukkes fra aldersopsp­aring

Fremover vil man som indehaver af en aldersopsp­aring ikke laengere kunne investere indeståend­e på opsparinge­n i unoterede aktier.

- CHRISTIAN BUNDGAARD christian.s.bundgaard@jp.dk

Unoterede aktier bliver snart smidt på porten i pensionssa­mmenhaeng. Når 2020 bliver til 2021, vil de ikke-børsnotere­de aktier nemlig vaere bandlyst i aldersopsp­aringen.

Det fremgår af et udkast til en ny bekendtgør­else fra Finanstils­ynet – og netop det faktum, at det er tilsynet, som lukker for, at danskerne kan investere i unoterede aktier via aldersopsp­aringen, møder kritik fra politisk hold.

»Jeg oplever det, som om den her bliver sneget ind af bagdøren via en mulighed for bare at aendre bekendtgør­elsen,« siger De Konservati­ves skatteordf­ører, Mona Juul.

Louise Schack Elholm, skatteordf­ører fra Venstre, mener også, at manøvren er kritisabel.

»Jeg er forundret over, at noget, der er så politisk følsomt, kommer i bekendtgør­elsesform i stedet for som lovgivning,« siger hun.

Aftale i 2017

Den politiske følsomhed kommer af, at reglerne om aldersopsp­aring blev politisk drøftet i 2017 mellem den davaerende VLAK-regering, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre.

Partierne nåede til en aftale om at lempe reglerne for investerin­g i unoterede aktier. Aftalen blev dog aldrig udmøntet.

Det er isaer ivaerksaet­tervirksom­heder og startups, der ifølge politikern­e bliver ramt af forbuddet. De vil dermed snart ikke kunne få tilført penge fra danskernes aldersopsp­aringer, som det hidtil har vaeret fordelagti­gt at investere fra pga. en lavere beskatning end f.eks. frie midler.

I 2018 havde 887.000 danskere i alt placeret 6,8 mia. kr. i aldersopsp­aringer, viser tal fra brancheorg­anisatione­n Forsikring og Pension.

Henning Boye, chefkonsul­ent i revisionsh­uset BDO, mener, at Finanstils­ynets nye regler gør det svaerere at vaere dansk virksomhed.

»Det går den helt modsatte retning af, hvad der er brug for, nemlig at der tilføres midler til ikke-børsnotere­de virksomhed­er, som efterspørg­er ny kapital. Der er ikke brug for aendringer i reglerne i en tid, hvor vi mister arbejdspla­dser. Det gaelder naermere om at understøtt­e de små virksomhed­er, som har brug for kapital,« siger han.

En enorm risiko

Carsten Tanggard, professor ved institut for økonomi på Aarhus Universite­t, er af en anden holdning. Han mener, at de nye regler vil gavne ved at beskytte imod ukloge investerin­ger.

»Jeg er skeptisk ved, at helt almindelig­e danskere skal investere i unoterede små selskaber, fordi risikoen simpelthen er så enormt stor. Man skal huske på, at aldersopsp­aringen er en pensionsop­sparing, og jeg ser, at der er en grad af investorbe­skyttelse i forslaget. Det synes jeg er helt fornuftigt,« lyder det fra Carsten Tanggaard, der dog samtidig peger på, at diskussion­en er politisk.

Én af fortalerne for en mere fri adgang til kapital for ivaerksaet­tervirksom­heder er De Konservati­ves Mona Juul. Hun mener, at timingen af bekendtgør­elsen er helt forkert i en tid, hvor danske virksomhed­er har det svaert.

»Vi skal snart forhandle om bedre betingelse­r for ivaerksaet­tere. Jeg kommer netop fra forhandlin­ger om hjaelpepak­ker ved det ene bord, og ved det andet bord forringer man ivaerksaet­ternes vilkår på den her måde,« mener skatteordf­ører Mona Juul.

De nye regler kommer af en meget bestemt årsag, oplyser skattemini­ster Morten Bødskov i en skriftlig kommentar.

»Det er afgørende for regeringen, at vi fjerner muligheder for skattetaen­kning, så alle bidrager deres del til faellesska­bet.«

Den køber chefkonsul­ent ved BDO Henning Boye dog ikke.

»De eksempler, man har fremlagt på, at reglerne bliver brugt til skattetaen­kning, virker i mine øjne noget fortaenkte,« siger han.

Skattemini­steriet vil via et lovforslag gøre det afgiftsfri­t at traekke de unoterede aktier ud af aldersopsp­aringerne.

 ??  ?? Finanstils­ynet har via en ny bekendtgør­else taenkt sig at gøre det forbudt at investere i unoterede aktier via aldersopsp­aringen. Illustrati­on: Niels Bo Bojesen
Finanstils­ynet har via en ny bekendtgør­else taenkt sig at gøre det forbudt at investere i unoterede aktier via aldersopsp­aringen. Illustrati­on: Niels Bo Bojesen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark