Jyllands-Posten

Corona-nedlukning gav Arla Foods gevinst på Lurpak-smør og Puck-ost

Arla Foods melder om hastig fart i salget af egne maerkevare­r under nedlukning­en.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

En øget lyst hos forbrugere rundtom i verden til at indtage Lurpak-smør er med til at traekke Arla Foods gennem covid-19-krisen. Salget af mejerikonc­ernens egne maerkevare­r er globalt vokset hastigt det seneste halve år. Det er sket med Lurpak helt i front.

Arla Foods opgør i regnskabet for 1. halvår, at vaekst i omsaetning­en isaer hentes på netop egne varemaerke­r.

Fremgangen for Lurpak er i de seks måneder på 18 pct., mens maerket Puck, som isaer afsaettes i Mellemøste­n, voksede med 17 pct.

»Produkter, som bruges i madlavning­en i hjemmet på vores markeder, går frem. Det er en direkte afledt effekt af pandemien, hvor mange forbrugere i en periode har måttet tilbringe tid hjemme. På samme tid er vores salg til foodservic­e med restaurant­er og kantiner dykket under krisen,« siger koncernche­f Peder Tuborgh.

Finansdire­ktør Torben Dahl Nyholm understreg­er, at Arla Foods samlede vaekst i forretning­en med egne brands – varemaerke­r – var på 10,4 pct. i halvåret.

»Da pandemien ramte, lykkedes det os hurtigt at omstille produktion­en til de aendrede forbrugsmø­nstre. Det har gjort, at vi har kunnet fortsaette den finansiell­e fremgang,« mener finansdire­ktøren.

Arlas egne maerker udgør nu over 48 pct. af koncernens samlede globale salg. Mejerikonc­ernens

ambition er netop at have en meget høj andel af egne brands.

Den rigtige strategi

Det sker i en tid, hvor kaederne i dagligvare­handlen både her og i andre lande ellers ihaerdigt forsøger at differenti­ere sig over for forbrugern­e med endnu flere egne – og dermed eksklusive – maerker, kaldet private label.

Arla Foods er også storlevera­ndør som producent af den slags varer, som detailkaed­er saelger under eget navn. Alligevel er Peder Tuborgh sikker på, at koncernens brand-strategi er den rigtige.

»Op mod halvdelen af vores forretning er på den ene eller anden måde private label. Men vi har kunnet se det seneste halve år, at forbrugern­e i høj grad vender tilbage til sikre navne og maerker i vores segment af dagligvare­r. Der er bestemt et element af, at forbrugern­e her i krisen køber sig tryghed på den måde,« mener den adm. direktør.

På linje med andre selskaber forudser Arla Foods, at der som direkte konsekvens af coronakris­en kan ligge en økonomisk nedtur eller direkte recession forude.

Det kan dermed saette fornyet pres på priserne og ifølge dagligvare­handlen skabe øget fokus på discount.

Detaileksp­ert Henning Bahr, Retail Institute Scandinavi­a, påpeger, at erfaringer fra tidligere bl.a. viser, »at hvis der kommer en økonomisk nedtur, vil netop lavprissup­ermarkeder få flere kunder«.

Peder Tuborgh fastslår, at Arla Foods under coronakris­en har vist, at koncernen er klar til hurtig omstilling i forhold til aendringer i markedet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark