Jyllands-Posten

Et hårdt brexit aendrer spilleregl­erne

Arlas adm. direktør, Peder Tuborgh, forbereder sig på, at briternes endelige farvel til EU kan blive dyrt. Samtidig laegger danske maelkeprod­ucenter pres på Arla om afregnings­prisen.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Mens mejerikonc­ernen Arla Foods ser ud til at vaeret kommet økonomisk trygt gennem coronakris­en indtil nu, forudser topledelse­n, at udfordring­er kan ligge forude.

I vaerste fald kan det udløse et nyt pres på maelkepris­en til de 9.700 leverandør­er i syv lande, som også ejer koncernen.

Arla Foods’ regnskab for 1. halvår viser vaekst. Det uagtet at perioden i høj grad har vaeret praeget af, at covid-19pandemie­n ramte verden.

Koncernche­f Peder Tuborgh peger dog på, at trods fremgangen og resultater­ne de seneste måneder er der fortsat stor usikkerhed om den naere fremtid. Dels i kraft af at coronakris­en kan saette sig som en global recession, dels resultatet af de aktuelle brexit-forhandlin­ger mellem EU og Storbritan­nien.

Briternes vej ud af EU, der kan udløse toldsatser ved salg ind og ud af det britiske marked, har stor betydning for Arla Foods. Mejerikonc­ernen har både en stor eksport af mejerivare­r til det marked og en betydelig forretning med egne britiske mejerier og maelkeprod­ucenter.

»Et hårdt brexit i den vaerste version vil aendre spilleregl­erne markant og laegge pres på priserne med toldbarrie­rer – også til forbrugere­n. Så det er ikke på nogen måde økonomisk fornuftigt set herfra. For en koncern som os er det afgørende, at varer kan flyde frit over graenserne uden toldsatser. Det er desvaerre ikke på bordet i forhandlin­gerne lige nu. Så vi må forberede os på forskellig­e scenarier for brexit,« siger Peder Tuborgh.

Maelkepris­en er central

Da Arla som andelssels­kab er ejet af maelkeprod­ucenterne, udbetales størstedel­en af selskabets indtjening derfor løbende til andelshave­rne i form af afregning for leverancer af maelk.

Derfor er netop maelkepris­en helt afgørende for landmaende­ne, som leverer til og ejer koncernen.

Landsforen­ingen af Danske Maelkeprod­ucenter og formanden, Kjartan Poulsen, har ofte påpeget, at Arla Foods på den front halter efter

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark