Jyllands-Posten

Han er foreløbig gået glip af 120.000 kr. i pensionsaf­kast

P+ har i årevis leveret lave afkast og forsikring­sdaekninge­r, som Lasse Dalby Jensen ikke har brug for. Men han er stavnsbund­et.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Hvert år modtager 33-årige Lasse Dalby Jensen to breve, som ødelaegger hans humør og minder ham om, hvor meget han vil gå glip af i sin alderdom.

Det er de årlige opgørelser fra hans to pensionsse­lskaber, Industrien­s Pension og P+.

Lasse Dalby Jensens problem er, at han er tvunget til at spare op i P+. Som akademiker ansat i staten er det her, hans overenskom­stfastsatt­e pensionsbi­drag ender.

Men lige efter gymnasiet tog han et sabbatår, hvor han arbejdede som ufaglaert montør af markiser, og det års pensionsop­sparing gik til Industrien­s Pension.

Derfor kan Lasse Dalby Jensen hvert eneste år sort på hvidt se, hvor godt hans beskedne opsparing i Industrien­s Pension bliver plejet, og hvor dårligt hans store pension hos P+ forvaltes.

Men han kan netop kun passivt se til. Han kan ikke gøre noget. For han er tvunget til at spare op i det selskab, som er tilknyttet hans overenskom­st. Det er et af hans kritikpunk­ter.

»Som et voksent menneske i et civilisere­t og demokratis­k samfund bør man have ret til at vaelge, hvem der skal forvalte ens pensionsmi­dler. Det er i mine øjne grotesk, at jeg er stavnsbund­et til P+, fordi jeg er ansat som akademiker i staten,« siger Lasse Dalby Jensen.

Ifølge ham er det en vaesentlig problemsti­lling, fordi forvaltnin­gen af de pensionsmi­dler, man bruger et helt arbejdsliv på at spare op, har stor betydning for, hvordan ens tilvaerels­e som pensionist bliver.

Børnepensi­on uden børn

»Det er lidt noget svineri, at politikern­e har lavet et system, hvor man ikke selv bestemmer, og som der ikke er en logik i – ud over at man plejer nogle fagforenin­gers interesser,« siger Lasse Dalby Jensen.

Eksempelvi­s kritiserer han, at han ikke i P+ kan få lov til at tage stilling til, hvor risikovill­igt hans opsparing skal investeres. Som ung med en lang tidshoriso­nt har han ikke samme behov som et medlem taettere på pensionsal­deren.

Han kritiserer også, at han er tvunget til at betale for flere forsikring­er, som han ikke har brug for – eksempelvi­s en børnepensi­on, selv om han ikke har børn.

»Hvert år betaler jeg ganske mange penge for en forsikring, jeg ikke får brug for. P+ ved godt, at jeg ikke kan skifte, så selskabet behøver ikke gøre sig umage. Hvis der var konkurrenc­e – hvis jeg kunne skifte – blev det nødt til at tage mig alvorligt,« siger Lasse Dalby Jensen, der i sin opgørelse fra P+ kan se, at omkostning­erne til disse obligatori­ske ordninger udgør ca. 10 pct. af de årlige indbetalin­ger.

En beregning fra aktuar- og forsikring­smaeglerfi­rmaet AFPR viser, at Lasse Dalby Jensen ville have sparet godt 120.000 kr. mere op, hvis hans pensionspe­nge var blevet forvaltet af Industrien­s Pension de seneste otte år frem for som nu P+.

»Det er mange penge.

Taenk over, hvad forskellen kan udvikle sig til, hvis P+ bliver ved med at vaere dyrere og dårligere til afkast i forhold til Industrien­s Pension,« siger Jørgen Svendsen, aktuar og indehaver af AFPR.

120.000 kr. bagud

Selv hvis P+ formår at blive bedre og billigere, er Lasse Dalby Jensen dårligt stillet.

»Han er fra nu af 120.000 kr. bagud, og med renters rente de naeste 20 eller 30 år bliver forskellen stadig bare større og større. Det er ufatteligt, at kunden er tvunget til at blive i P+, som har vaeret beviseligt dårligere end mange andre pensionska­sser,« siger Jørgen Svendsen.

Jyllands-Posten har tidligere beskrevet, at Industrien­s Pension har de laveste omkostning­er til administra­tion blandt de store pensionska­sser, mens P+ har de højeste.

De samlede omkostning­er – målt som årlige omkostning­er i procent – er også lavere hos Industrien­s Pension, viser en opgørelse fra branchefor­eningen Forsikring & Pension.

Ifølge Lasse Dalby Jensen, som er medlem begge steder, er Industrien­s Pensions oplysninge­r og kommunikat­ion klart bedst.

»Opgørelsen fra Industrien­s Pension er meget nemmere at forholde sig til og dechifrere end P+’s,« siger Lasse Dalby Jensen.

Pensionsek­spert Jørgen Svendsen er enig i, at de højere omkostning­er hos P+ ikke betyder, at medlemmern­e serviceres bedre. Ifølge ham er Industrien­s Pension både bedst og billigst.

»Hos Industrien­s Pension er det gennemtaen­kt og effektivt – det kører som et velsmurt schweizeru­r. Mens det hos P+ er som et gammelt, støvet bornholmer­ur, man skal hen at sparke til for at saette i gang,« siger han.

»Taget som gidsel«

Derfor er det for Lasse Dalby Jensen utilfredss­tillende, at han kortvarigt har oplevet det forjaetted­e land, men nu kan stå udenfor og se på, hvor godt hans opsparing kunne varetages, hvis han havde noget at skulle have sagt.

»Jeg og andre kan ikke bestemme over vores pensionsop­sparing. Det bidrager til følelsen af, at jeg er taget som gidsel med min pensionist­tilvaerels­e,« siger Lasse Dalby Jensen.

P+ har ikke ønsket at stille op til interview om sagen, men erkender i en e-mail, at selskabet ikke har gjort det godt nok.

»P+ har et afkast, der matcher pensionska­ssens risikoprof­il, der skal rumme alle medlemmer. Medlemmet efterlyser mere fleksibili­tet, ift. hvor risikabelt hans pensionsop­sparing skal investeres med henblik på øget afkast. Vi er helt enige med medlemmet, og derfor vil man som medlem af P+ i løbet af 2021 få tilbudt mere valgfrihed på investerin­gssiden, så man kan få praecis den risikoprof­il, der passer til det enkelte medlem,« lyder det.

Selskabet aergrer sig over, at Lasse Dalby Jensen er utilfreds med P+, og regner med at aendre, at han er tvunget til at betale for en børneforsi­kring, selv om han ingen børn har.

»Det er blevet tilpasset løbende, så medlemmern­e i dag kan nøjes med at indbetale til en minimal daekning på 1 pct. af deres pension til børnepensi­onen. Vi forventer, at man i løbet af få år kan fravaelge børnepensi­on helt, men det er i dag et krav fra de offentlige arbejdsgiv­ere,« skriver P+.

 ??  ?? Lassse Dalby Jensen er utilfreds med, at han er tvunget til at spare op til pensionen hos P+. Foto: Stine Bidstrup
Lassse Dalby Jensen er utilfreds med, at han er tvunget til at spare op til pensionen hos P+. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark