Jyllands-Posten

Coronakris­en: Danskerne er verdens største optimister

Ingen ser så positivt på den aktuelle økonomiske situation som danskerne, viser ny internatio­nal undersøgel­se.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

De lyse naetter er forbi for i år, men selv coronakris­en kan ikke slukke danskernes lyse sind.

Det viser en netop offentligg­jort undersøgel­se fra Pew Research Center.

Den uafhaengig­e, amerikansk­e taenketank i Washington DC har spurgt et repraesent­ativt udsnit på 14.276 voksne i 14 industrila­nde til deres syn på såvel den aktuelle økonomiske situation som perspektiv­erne for de kommende 12 mdr., og ingen er i naerheden af danskerne netop nu. Således vurderer tre fjerdedele af danskerne, at den aktuelle økonomiske situation er »rimeligt god« eller »meget god«. Kun 26 pct. betragter den som dårlig.

Dette skal, som Pew Research Center bemaerker, ses i forhold til, at der ifølge Den Internatio­nale Valutafond (IMF) er tale om »en krise som ingen anden«.

I den modsatte ende af skalaen finder man Italien, hvor 90 pct. af de adspurgte anser den aktuelle økonomiske situation for at vaere dårlig.

Faktisk viser undersøgel­sen en taet korrelatio­n mellem den politiske håndtering af coronakris­en og borgernes vurdering af den aktuelle økonomiske situation.

Tyskland skiller sig ud i den forstand, at befolkning­en er delt i spørgsmåle­t om vurderinge­n af den aktuelle økonomiske situation – 51 pct. betegner den som god; 47 pct. mener, at den er dårlig.

Tallet skal ses i forhold til, at Tyskland har vaeret blandt de lande, der har gennemført de største hjaelpepak­ker målt i forhold til bruttonati­onalproduk­tet (bnp).

Pessimiste­rne

Med i billedet hører, at borgerne i mange lande havde et negativt syn på den økonomiske situation i deres land, allerede inden coronakris­en ramte.

I Frankrig mente således 62 pct. i 2019, at den økonomiske situation var dårlig. Andelen er nu oppe på 81 pct., så coronakris­en har reelt blot skubbet til en allerede eksisteren­de pessimisme.

Der er ikke sammenlign­elige data for Danmark i 2019, men til gengaeld data fra 2017 og 2020, og de viser ikke den samme pessimisme som i Frankrig.

I efteråret 2017 anså 87 pct. af danskerne den hjemlige økonomiske situation for »rimeligt god« eller »meget god«, hvor tallet for sommeren i år er 74 pct. I Frankrig i 2017 havde kun 33 pct. af de adspurgte denne opfattelse.

Den største aendring i opfattelse­n af den økonomiske situation finder man i Canada, hvor 27 pct. i fjor anså den økonomiske situation for dårlig. I dag er det 61 pct., hvilket flugter med, at Canada

i 2. kvartal havde en økonomisk vaekstrate på minus 38,7 pct.

Anderledes i Sverige, hvor kun 21 pct. i 2019 betragtede den økonomiske situation som dårlig mod 32 pct. i dag.

Svensk enegang

Af de lande, der indgår i undersøgel­sen fra Pew Research Center, har Sverige fulgt en anden coronastra­tegi med vaesentlig mindre nedlukning; ikke mindst sammenlign­et med Danmark. Dette kan dog ikke ses på den økonomiske udvikling.

I 2. kvartal havde Danmark ifølge Eurostat en saesonkorr­igeret økonomisk vaekst på minus 8,5 pct. sammenlign­et med samme kvartal i fjor, hvor Sverige havde en vaekst på minus 8,3 pct. Til sammenlign­ing havde Spanien og Italien, hvor synet på den økonomiske situation er mest pessimisti­sk, en vaekst på henholdsvi­s minus 22,1 pct. og minus 19,0 pct.

USA, verdens største økonomi, har set historiens laengste opsving og laveste arbejdsløs­hed ødelagt af pandemien. På den baggrund kan det naeppe overraske, at hvor 39 pct. af amerikaner­ne i fjor betragtede økonomien som »dårlig«, er det i dag 69 pct.

Den eksplosive vaekst i antallet af ledige spiller utvivlsomt en rolle, men ifølge Pew Research Center er der også en taet forbindels­e mellem opfattelse­n af den økonomiske situation og den måde, som pandemien er blevet håndteret på af regeringer og myndighede­r.

Coronahånd­teringen

De, der i undersøgel­sen betragter den økonomiske situation i deres land som »dårlig« eller »meget dårlig«, bliver af Pew Research Center bedt om at vurdere, hvorvidt håndtering­en af coronapand­emien i deres land har vaeret »god« eller »dårlig«.

I intet land er spaendvidd­en i svarene større end i USA.

Blandt de amerikaner­e, der svarer, at myndighede­rnes behandling af covid-19 har vaeret »dårlig, svarer hele 87 pct., at de betragter den aktuelle økonomiske situation som »dårlig«. I Sverige drejer det sig om 48 pct.

Af de amerikaner­e, der vurderer myndighede­rnes coronahånd­tering som »god«, mener praecis 50 pct., at den økonomiske situation er »god« eller »meget god«. I Sverige er det kun 25 pct.

Der eksisterer ikke data for Danmark, da denne specifikke del af undersøgel­sen ikke lever op til kravene om at vaere repraesent­ativ.

Der er andre interessan­te resultater af undersøgel­sen.

Eksempelvi­s er Canada og Australien de eneste lande, hvor en større procentdel af mennesker med lave indkomster end mennesker med højere indkomster betragter den aktuelle økonomiske situation som »dårlig« eller »meget dårlig«.

I alle andre lande ser højindkoms­tfamilier mere negativt på situatione­n end lavindkoms­tfamilier.

»I Danmark, USA, Spanien, Australien og Japan er maend mere positive over for den aktuelle økonomiske situation end kvinder. I Sverige, Tyskland, Japan og Sydkorea ser maend også mere positivt end kvinder på de økonomiske

perspektiv­er for de kommende 12 mdr.,« konstatere­r Pew Research Center.

Der er også anselige variatione­r blandt forskellig­e aldersgrup­per.

»I USA betragter 82 pct. af aldersgrup­pen 18-29 år den aktuelle økonomiske situation som »dårlig« eller »meget dårlig«. I aldersgrup­pen på 50 år og derover drejer det sig ”kun” om 58 pct. Tilsvarend­e ser yngre amerikaner­e også mindre optimistis­k på de økonomiske perspektiv­er for de kommende 12 måneder, end de aeldre gør. I Holland og Sydkorea er det lige omvendt,« påpeger Pew Research Center.

Øjebliksbi­llede

Om noget understreg­er undersøgel­sen fra Pew Research Center, at indsatsen mod coronapand­emien ikke er sket gennem internatio­nalt samarbejde, men har vaeret nationale anliggende­r. I ikke så få lande endda regionale og lokale anliggende­r.

Dette har bl.a. vaeret tilfaeldet i USA, hvor guvernører og borgmestre mener, at de – og ikke forbundsre­geringen i

Washington DC – har retten og pligten til bekaempels­e af epidemier.

Det sker med henvisning til en sag fra 1905, da en mand ved navn Henning Jacobson ikke ville lade sig tvangsvacc­inere mod kopper og haevede, at han havde retten på sin side, hvilket førte til et retsopgør mod staten Massachuse­tts, hvor han boede.

For lidt at spise

Sagen endte ved USA’s Højesteret, hvor Henning Jacobsen tabte, da højesteret­sdommerne slog fast, at »et samfund har retten til at beskytte sig mod en epidemi, der truer borgernes sikkerhed«.

Pew Research Center har gennemført sin dataindsam­ling, mens hjaelpepak­ker og andre statslige støtteordn­inger endnu var i kraft. Det gaelder også i USA.

Alligevel har 11 pct. af de amerikansk­e husholdnin­ger i et forsknings­projekt gennemført af Northweste­rn University i Chicago svaret, at de i juli ikke havde haft tilstraekk­eligt at spise i de forudgåend­e syv dage.

I en tilsvarend­e undersøgel­se i 2018 var det kun 4 pct., der gav dette svar.

I Danmark, USA, Spanien, Australien og Japan er maend mere positive over for den aktuelle økonomiske situation end kvinder. PEW RESEARCH CENTER

 ??  ?? Tre af fire danskere mener, at den aktuelle økonomiske situation i Danmark er »god« eller »meget god«. Foto: Anton Unger
Tre af fire danskere mener, at den aktuelle økonomiske situation i Danmark er »god« eller »meget god«. Foto: Anton Unger
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark