Jyllands-Posten

Antallet af nytilmeldt­e ledige i USA dykker kraftigt

Forventnin­gerne lå på 950.000 nye ledige, men det blev gjort til skamme med 881.000 nye ledige.

- SØREN KRAGBALLE soeren.kragballe@finans.dk

Antallet af nytilmeldt­e ledige i USA viste et overrasken­de stort fald i den seneste uge.

I sidste uge meldte 881.000 amerikaner­e sig ledige, viser netop offentligg­jorte tal fra U.S. Department of Labor. Antallet af nytilmeldt­e ledige havde ellers de to foregående uger bevaeget sig op 1 mio.

Med 881.000 nytilmeldt­e er det derfor både et paent stykke under tidligere tal og bedre end konsensus forventnin­gerne blandt analytiker­ne.

I coronakris­ens første uger lå antallet af nytilmeldt­e ledige i USA på mellem 6-7 mio. hver uge.

»Dagens tal markerer det laveste antal nytilmeldt­e ledige i USA under hele krisen. For blot anden gang melder mindre end 1 mio. amerikaner­e sig arbejdsløs­e på en uge. Der er såmaend intet magisk ved 1 mio., men det markerer forhåbentl­igt en ny aera, hvor vi ikke laengere har behov for syv cifre til at opgøre de ugentlige ledighedst­ilmeldinge­r,« lyder det i en kommentar fra cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejderne­s Landsbank.

Tallene angiver, hvor mange der har søgt om understøtt­else i sidste uge, men ikke noget om den samlede ledighed.

»Den positive udvikling ses også i antallet af gentagne ansøgninge­r, der i sidste uge endte på 13.254.000. Det er ligeledes det laveste niveau siden marts. Der er således meget, der tyder på, at det amerikansk­e arbejdsmar­ked nu igen er ved at genfinde melodien efter en sommer med stort set stabil ledighed,« siger cheføkonom Tore Stramer fra Dansk Erhverv.

Under finanskris­en var antallet af nytilmeldt­e ledige aldrig højere end 665.000 pr. uge., så niveauet et fortsat højt trods det staerkt faldende tal for nytilmeldt­e ledige fra sidste uge.

Afgørende for Danmark

»Vi håber, at der kan blive skabt endnu flere job i USA. Det vil styrke amerikaner­nes privatforb­rug og løfte dansk eksport. USA er Danmarks største eksportmar­ked. Det er afgørende for Danmark, og resten af verdensøko­nomien, at USA fortsaette­r de positive takter,« siger cheføkonom Allan Sørensen fra DI.

Hos Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d haefter organisati­onen sig ved, at der fortsat er mange, der melder sig arbejdsløs­e.

Derfor vil det tage laengere tid at reducere arbejdsløs­heden igen. Også selv om der hele tiden er amerikaner­e, som kommer i arbejde, mener cheføkonom Erik Bjørsted fra AE-rådet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark