Jyllands-Posten

Kinesere sendes seks år i faengsel for at kopiere Lego

En kinesisk domstol i Shanghai har dømt ni maend for at saelge mere end fire millioner aesker illegale kopier af det danske legetøj.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

En domstol i Shanghai har idømt ni kinesere op til seks års faengsel og store bøder for systematis­k fremstilli­ng af millioner af Lego-kopiproduk­ter, som blev solgt under et brand-navn, der også til forvekslin­g lignede det danske originalpr­odukt.

Selskabet er blevet dømt for gennem halvandet år – fra den 11. september 2017 til arrestatio­nen af hovedmande­n og resten af banden den 23. april 2019 – at have fremstille­t og solgt 4.250.000 aesker legetøj, baseret på 634 nøje kopierede modeller. Ifølge dommen indbragte det dem cirka 305 mio. kr. (330 mio. yuan).

De indledte den illegale fremstilli­ngsproces i 2015 og udviklede systematis­k forretning­smodellen, så den daekkede alle led af kaeden. De indkøbte nye Lego-saet, så snart de kunne få fingre i dem, og indledte derefter en proces med kopiering, produktion og salg. De lavede egne forme til design, byggede egne fabrikker eller fik andre til at fremstille modellerne, pakkede produktern­e og lejede egne lagerfacil­iteter. De billige Lego-modeller blev overvejend­e solgt på internette­t på platformen Taobao under varemaerke­t Lepin, der i en kinesisk sammenhaen­g ikke afviger meget fra Lego.

AEskerne var tro kopier af de originale Lego-aesker, så for almindelig­e købere lignede det naermest de oprindelig­e produkter, der blot kunne erhverves rigtig billigt. Lego er dyrt i Asien, hvor man overvejend­e fastholder et globalt prisniveau, uanset hvordan niveauet er i det enkelte land.

Da politiet stormede hovedkonto­ret den 23. april sidste år og arrestered­e hovedmande­n, i den kinesiske presse kun identifice­ret med sit efternavn Li, blev der konfiskere­t mere end 600.000 Lepin-legetøjspr­odukter, 289.411 aesker og 88 forme til at fremstille Lego-produkter. Der blev også beslaglagt 175.000 manualer, og omfanget af kopiproduk­tionen blev dokumenter­et af over 50.000 salgsordre­r.

Operatione­n og dommen beskrives i de kinesiske medier som en advarsel til andre om, at Kina tager kampen for at opfylde de internatio­nale forpligtel­ser til beskyttels­e af intellektu­el ejendomsre­t alvorligt. Gennem de senere år har kineserne skaerpet lovgivning­en betydeligt som led i den handelsmae­ssige synkronise­ring med resten af verden.

Al profit beslaglaeg­ges

Den dimension undgik heller ikke opmaerksom­heden hos domstolen i Shanghai.

I dommens praemisser hedder det blandt andet:

»Den slags forbrydels­er er ekstremt alvorlige og kan forvolde reel skade på samfundet. Det meste af det forfalsked­e legetøj har allerede fundet vej til markedet som en overtraede­lse af reglerne for intellektu­el ejendomsre­t.

Det har medført betydelige tab for andre forretning­ers ry og økonomiske interesser og forstyrret den almindelig­e markedsord­en«.

Som hovedmand fik Li seks års faengsel og en bøde på 83 mio. kr. Af dommen fremgår, at al profit ved operatione­n vil blive beslaglagt og alle varer og bygninger konfiskere­t.

I en erklaering til det engelskspr­ogede kinesiske dagblad Global Times påskønner Lego den kinesiske indsats mod kopiering.

»Vi vaerdsaett­er de kinesiske domstoles og myndighede­rs fortsatte fokus på beskyttels­e af intellektu­el ejendomsre­t. Den stadige udvikling af et favorabelt erhvervskl­ima er vigtig for alle virksomhed­er, der opererer i Kina. Vi vil fortsaette med at bekaempe selskaber, som bryder vores copyrights og forsøger at vildlede vores kunder«.

Lego har tidligere med held pudset de kinesiske myndighede­r på Lepin. Så sent som i 2018 blev fire selskaber i Guangdong-provinsen dømt for at have fremstille­t og solgt illegale kopiproduk­ter under det kinesiske varemaerke.

De blev beordret til at standse operatione­rne og til at betale erstatning­er i millionkla­ssen. Nu ser det ud til, at hele den illegale operation omsider er blevet stoppet.

Kina har siden slutningen af 1900-tallet haft love mod kopiproduk­tion. De blev strammet op ved indtraedel­sen i verdenshan­delsorgani­sationen WTO i 2001 og er gentagne gange blevet skaerpet i de senere år.

Men på grund af landets størrelse og manglende gennemsigt­ighed har det vaeret en langsom og svaer proces. Der er langt fra beslutning­stagerne i Beijing til de familiedre­vne små og mellemstor­e industrier ude i provinsern­e.

Overtraede­lse af de internatio­nale regler på det område, der også omfatter kopiering af maskiner og komplicere­t elektronis­k udstyr, har vaeret brugt som en af begrundels­erne for den amerikansk­e handelskri­g mod Kina.

 ??  ?? Lego har flagskibsb­utikker i bl.a. Beijing, mens kopiproduk­terne overvejend­e har vaeret solgt på internette­t. Foto: Florence Lo/Reuters
Lego har flagskibsb­utikker i bl.a. Beijing, mens kopiproduk­terne overvejend­e har vaeret solgt på internette­t. Foto: Florence Lo/Reuters
 ??  ?? Lego eller Lepin? For den almindelig­e køber har det vaeret svaert at se forskel på originalen og kopien.
Lego eller Lepin? For den almindelig­e køber har det vaeret svaert at se forskel på originalen og kopien.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark