Jyllands-Posten

Vi kommer ikke tilbage til ”business as usual”

Coronakris­en giver anledning til at taenke nyt og skabe robuste og baeredygti­ge forandring­er.

- JEANETTE FANGEL LØGSTRUP bestyrelse­smedlem og tidl. direktør i Danske Bank

Efter coronaens indtog er meget forandret. Forventnin­gerne til fremtiden er blevet mere usikre, og det udfordrer ledelser og bestyrelse­r i forhold til at traeffe de rigtige beslutning­er på både kort og langt sigt. Der er brug for at laere af erfaringer­ne og revurdere virksomhed­ernes strategier og krisebered­skaber baseret på den nye virkelighe­d. Mange virksomhed­er har allerede erkendt, at de slet ikke var så forberedte, som de troede.

Samtidig er der også bredt i samfundet et ønske om at bruge denne krise til at skabe en varig forandring, så vi ikke bare kommer tilbage til ”business as ususal”. Vi har jo alle haft en oplevelse af, at verden under nedlukning­en pludselig blev mindre forurenet og luften mere klar. Så i stedet for at gøre, som vi plejer, har vi nu chancen for at taenke nyt og få skabt et samfund og et erhvervsli­v, som bidrager til den varige omstilling, som vi har brug for.

Begrebet ”building back better” blev tidligere brugt, når et samfund skulle genopbygge­s i en staerkere form efter store fysiske katastrofe­r ved bl.a. at investere i at forebygge den naeste katastrofe. Det bruges nu også i bredere forstand af f.eks. OECD, i forhold til hvordan vi på verdenspla­n bør bruge investerin­ger og offentlige hjaelpepak­ker klogt. Målet er at finde en god balance mellem at få gang i økonomien og skabe arbejdspla­dser her og nu – og samtidig skabe grobund for varige og langsigted­e forbedring­er af vores samfund. Det drejer sig isaer om at forebygge klimaforan­dringer og tab af biodiversi­tet, men også om at få taget livtag med store spørgsmål som global ulighed og inklusion.

En sådan kurs kraever et staerkt kompas og nye pejlemaerk­er at navigere efter.

Det gaelder for samfundet, men også for de private virksomhed­er, som strategisk skal have sig placeret rigtigt, så de bliver en del af løsningen. Samtidig skal de ramme rigtigt i forhold til de andre store tendenser, som vil forme verden i de kommende år. Her er nogle eksempler.

For det første er en større økonomisk usikkerhed blevet et nyt grundvilkå­r. Den seneste økonomiske prognose fra OECD forventer et dyk i verdensøko­nomien på 7,6 pct. i år og betydelig nedgang naeste år. Den danske regering ser i sin nyeste prognose for dansk økonomi mere optimistis­k på fremtiden, men ingen kender svaret, og virksomhed­erne må på den baggrund forholde sig bedst muligt til budgetter, medarbejde­rantal, investerin­ger og nye satsninger.

Dernaest er globaliser­ingen under pres. Kapløbet mellem USA og Kina betyder, at en ny global verdensord­en måske er på vej. Derudover har coronakris­en vist sårbarhede­n i de globale vaerdikaed­er og afhaengigh­eden af Kina. Det kan betyde nye regionale strukturer og en højere grad af decentrali­sering af den globale arbejdsdel­ing, så ikke alt saettes på et braet. Det samlede risikobill­ede vil uden tvivl aendres for mange industrier.

Digitalise­ring og nye adfaerdsmø­nstre blandt kunder og medarbejde­re har laenge vaeret på dagsordene­n, men efter forårets nedlukning oplever mange, at der er sket mere de seneste tre måneder end på de seneste tre år. Spørgsmåle­t er, hvilke aendrede adfaerdsmø­nstre vi ønsker at fastholde på den lange bane – f.eks. nye rejsevaner, mere distancear­bejde, øget e-handel?

Vi står foran en ny tid, hvor det for virksomhed­erne gaelder om at skabe en forretning­smodel, der favner fremtidens krav.

Derudover er klimadagso­rdenen på vej tilbage på den globale agenda. Klimaforan­dringerne vil betyde både nye muligheder og nye forretning­smaessige risici for mange industrier. Det er dansk erhvervsli­v og mange af de store institutio­nelle investorer helt klar over, og udviklinge­n af klimarigti­ge teknologie­r kan blive en af nøglerne til fremtidens erhvervsev­entyr.

Endelig vil virksomhed­ernes samfundsan­svar og baeredygti­ghed i bred forstand blive endnu vigtigere. Nye baeredygti­ge forretning­smodeller vil blive standarden i de bedste virksomhed­er. Men efter coronaen vil det sociale aspekt få større strategisk vaegt end før. Det gaelder selvsagt sundhedsom­rådet, men også temaer som global ulighed, diversitet, inklusion og racisme.

Så samlet set kommer vi ikke tilbage til ”business as usual”. Vi står foran en ny tid, hvor det for virksomhed­erne gaelder om at skabe en forretning­smodel, der favner fremtidens krav – og som også er robust og fleksibel nok til, at man kan navigere og komme tilbage på kursen, hvis en ny bølge rammer.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark