Jyllands-Posten

Cheføkonom­er: Styrk det nordiske paradoks

Solidarisk samfundsin­dretning er et nøgleord til de nordiske landes velstand.

- HENNÝ HINZ, KAUKORANTA ILKKA, OLA PETTERSSON, ROGER BJØRNSTAD OG ALLAN LYNGSØ MADSEN cheføkonom­er i hhv. ASÍ Island, FFC Finland, LO Sverige, LO Norge og FH Danmark

De nordiske lande er velstående. De nordiske lande er samtidig blandt de lande i verden, hvor indkomstfo­rskellene er mindst. Det var tilfaeldet i 2000 og 2010. På trods af covid-19 gaelder det også her i 2020. Det har kort sagt vaeret tilfaeldet i mange år.

Alligevel hører vi ofte liberale stemmer argumenter­e for, at det relativt høje skattetryk i Norden er som en tung sten, der holder økonomien nede og gør, at der er brug for strukturel­le skattetilt­ag for at få landet godt ud af krisen. Hvis bare personog kapitalska­tterne blev sat ned – hvis bare der blev faerre offentligt ansatte – hvis bare den offentlige sektor var mindre – hvis bare den sociale sikring blev ringere – ja, hvad ville der så egentlig ske?

Klassiske økonomiske teorier haevder, at de nordiske lande ville blive langt rigere, hvis vi fulgte de liberale politikfor­slag. Derfor er Norden et aegte paradoks, hvis man anskuer den gennem disse teorier. Hvordan kan Norden fortsat vaere et område, hvor folk har høje indkomster, beskaeftig­elsen er høj, den offentlige sektor er stor, indkomstsi­kkerheden er god, og virksomhed­erne generelt klarer sig godt på de internatio­nale markeder? Det bør ikke kunne lade sig gøre.

Når det alligevel viser sig at vaere tilfaeldet, skyldes det tre forhold. For det første bygger klassiske økonomiske teorier på den praemis, at markedet klarer sig godt uden indblandin­g fra det offentlige. Offentlig indblandin­g er med andre ord roden til alt ondt.

For det andet bidrager den offentlige sektors aktivitete­r alene med omfordelin­g og bliver derfor set som en passiv aktør, der alene er med til at forvride økonomien via skatteopkr­aevningen.

For det tredje antages det, at folk ikke ønsker at arbejde, men snarere ønsker at leve af social sikring.

Men som vi kan konstatere, er hverdagen temmelig mere komplicere­t, end de simple antagelser kan rumme. Alt er ikke sort eller hvidt. Det klassiske økonomiske raesonneme­nt holder derfor heller ikke i virkelighe­dens verden. Taenk bare på, hvor vigtig adgang til uddannelse, daginstitu­tioner, sundhedsva­esen, aeldreplej­e mv. er for den økonomiske vaekst og deltagelse­n i et højprodukt­ivt arbejdsliv.

På samme måde har covid-19 i den grad også vist, at skattebeta­lingerne og indkomstsi­kkerheden gennem det sociale sikkerheds­net er med til at holde hånden under aktivitete­n i den private sektor i perioder, hvor vi er langt fra den almindelig­e hverdag. Den offentlige sektor har gjort det muligt at møde disse udefrakomm­ende påvirkning­er med kollektive løsninger og dermed løfte i samlet flok, hvilket har medvirket til at holde efterspørg­slen i økonomien oppe.

Når vi gennem de seneste årtier har vaeret blandt de rigeste og mest lige samfund, skyldes det i høj grad organiseri­ngen af de nordiske velfaerdss­amfund. Et staerkt, velorganis­eret arbejdsmar­ked. En offentlig sektor med en kernevelfa­erd af ensartet, høj kvalitet, der er frit tilgaengel­ig for alle borgere. Og en makroøkono­misk politik orienteret i retning af at sikre fuld beskaeftig­else. Med andre ord en solidarisk samfundsin­dretning.

Lad os gøre det fundament staerkere som en vej ud af krisen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark