Jyllands-Posten

Aktionaerf­ormand er bekymret: »Jeg ser unge løbe en enorm risiko«

Danske investorer skal vaere verdens bedste, mener Ole Søeberg, formand for Dansk Aktionaerf­orening.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

»Første gang jeg tabte 10.000 kr., kunne jeg naesten ikke overskue det.«

Ordene kommer med smil i stemmen fra Ole Søeberg, formand for Dansk Aktionaerf­orening, hvis hovedformå­l er at inspirere aktionaere­r og opsparere til at tjene frem for at tabe på investerin­ger.

Aktier har vaeret en vigtig del af Ole Søebergs liv siden 1980’erne. Da var han med til at etablere det uafhaengig­e analysesel­skab Dansk Aktie Analyse.

Fra midten af 1980’erne var han ansat som analytiker, børsmaegle­r og portefølje­forvalter i Privatbank­en, i Carnegie og i Alfred Berg. Derefter var han i 11 år investor relations-direktør i TDC og i Tryg.

Fra 2011 til 2017 arbejdede han som investerin­gsdirektør og portefølje­forvalter i Skagen Fondene i Norge.

I 2019 blev han valgt til formand for Dansk Aktionaerf­orening, og han er selvstaend­ig rådgiver og bestyrelse­smedlem.

Han husker tilbage på dagene i Dansk Aktie Analyse og Skagen Fondene med den nostalgisk­e glaede, som alle med mange arbejdsår på bagen kan genkende.

Interessen for aktier begyndte, inden karrieren for alvor kom på skinner.

»I 1984 var vi syv unge drenge, der ingen penge havde. Derfor etablerede vi Dansk Capital Placering Kapitalfor­valtning. Det gik vist ikke saerlig godt,« husker han.

Det var dengang, man tjekkede aktiekurse­rne på fondsbørse­n, når de blev haengt op.

Må ikke gå i panik

I Dansk Aktie Analyse gik det langt bedre, og selskabet eksisterer stadig, dog uden Ole Søeberg som medejer.

Da han senere blev børsmaegle­r, var han med til at købe og saelge aktier på gammeldags manér.

»Handelsind­taegter var i fokus, så branchen var nok mere interesser­et i at få kunderne til at handle end strengt nødvendigt,« siger Ole Søeberg.

Nu er hans opgave naermest den modsatte. Danske aktionaere­r skal laere ikke at gå i panik, når der er storm på aktiemarke­derne.

Historisk har Dansk Aktionaerf­orening fået flest medlemmer, når det er gået godt, mens medlemstal­let er faldet, når aktiemarke­derne er gået i rødt. I virkelighe­den er det i den situation, at aktionaere­r har mest brug for inspiratio­n og perspektiv­ering.

Derfor glaeder det ham, at den største del af medlemmern­e i foreningen holdt på aktierne og netop ikke gik i panik, da kurserne styrtdykke­de i marts i forbindels­e med nedlukning­en af Danmark og det meste af verden på grund af coronakris­en.

I dag kan investorer lynhurtigt udløse panikknapp­en via pc’en og saelge. Vaek er aktier på papir, tilbage er kun elektronis­ke vidnesbyrd om, at man er medejer af et børsnotere­t selskab.

I sådan et investerin­gsmiljø handler det om ikke at blive revet med.

»Når jeg er på de sociale medier, kan jeg godt blive bekymret, for jeg ser mange og specielt unge løbe en enorm risiko,« fortaeller Ole Søeberg.

Han minder om, at en stor del af de yngre og måske uerfarne investorer kun kender til den aktieoptur, der har varet siden foråret 2009.

»Det bliver spaendende at se, hvor robuste de er, når der kommer en ordentlig bøhmand på aktiemarke­det, og den kommer før eller siden,« fastslår aktionaerf­ormanden.

En fantastisk hjemmebane

Han er ambitiøs på aktionaerf­oreningens vegne: Den skal vaere med til at skabe de bedste investorer i verden.

»Danmark har nogle af verdens bedste selskaber, så det er en fantastisk hjemmebane,« mener Ole Søeberg.

Dansk Aktionaerf­orening havde knap 14.000 medlemmer ved udgangen af 2019. I øjeblikket får foreningen, der tidligere var domineret af aeldre mandlige medlemmer, ca. 200 nye medlemmer hver måned, så der nu er omkring 15.000.

Mange af dem er yngre og kvinder. Ikke mindst tvspots, der kan ses på Youtube og DK4, har vaeret medvirkend­e til fremgangen, vurderer Ole Søeberg.

 ??  ?? Ole Søeberg bor i København og er gift med norske Hilde Jenssen, chef for Fundamenta­l Equities i Nordea Investment Management. Sammen har de tre børn. Foto: Tom Jersø
Ole Søeberg bor i København og er gift med norske Hilde Jenssen, chef for Fundamenta­l Equities i Nordea Investment Management. Sammen har de tre børn. Foto: Tom Jersø

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark