Jyllands-Posten

Ny operations­struktur skal øge arbejdsgla­eden på universite­tshospital

En stor operations­afdeling bliver nu til fire mindre med egen ledelse. Det vil øge arbejdsgla­eden og produktivi­teten på Aarhus Universite­tshospital, siger laegefagli­g direktør Claus Thomsen.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Det dur ikke med én stor operations­afdeling på Region Midtjyllan­ds største hospital, Aarhus Universite­tshospital (AUH).

Det har medarbejde­re på hospitalet påpeget siden udflytning­en til Skejby, og nu er hospitalsl­edelsen kommet til samme konklusion. Ifølge laegefagli­g direktør Claus Thomsen, som også er medlem af hospitalsl­edelsen på AUH, fastslår input fra op mod 1.000 medarbejde­re, at den nuvaerende afdeling Bedøvelse og Operation skal deles op. Ledelsen foreslår fire mindre enheder, og derfor sendes en ny plan for operations­strukturen på AUH nu i høring blandt de ansatte.

»I løbet af foråret har vi inddraget op mod 1.000 ledere og medarbejde­re i arbejdet. Stort set alle har peget på, at der skal vaere flere afdelinger frem for kun en operations­afdeling. Derfor påtaenker vi at lave fire selvstaend­ige operations­afdelinger. Ved at dele Operation og Bedøvelse op øger vi ledelseskr­aften på de enkelte områder. Det skal bruges til faglig udvikling og til at sikre en højere grad af faellesska­b. Vi kommer også til at praecisere, at kirurger og de kirurgiske afdelinger altid skal inddrages i beslutning­er, som har betydning for dem. Det kan eksempelvi­s vaere aflysninge­r eller indkøb af udstyr,« siger Claus Thomsen, som peger på, at den nye opdeling skal sikre arbejdsmil­jøet og arbejdsgla­eden og komme patientern­e til gavn.

»Der er et stort organisato­risk potentiale ved at lave en ny afdelingsm­odel på operations­området. Allerede i marts i år nåede vi Regionsråd­ets fastsatte mål til os om 1.000 operatione­r på AUH om ugen. Der skal ansaettes flere ledere til de mindre operations­afdelinger, og den staerkere, kliniknaer­e ledelse giver bedre udnyttelse af vores ressourcer. Derfor er vores ambitioner større nu. Vi skal operere endnu flere patienter i forhold til i dag,« siger Claus Thomsen.

Hård kritik

I begyndelse­n af marts offentligg­jorde AUH en konsulentr­apport, som indeholdt en raekke anbefaling­er til, hvordan operations­området på AUH kunne komme til at fungere. Rapporten påpegede bl.a., at der var lav operations­aktivitet, høje aflysnings­procenter og et udfordret arbejdsmil­jø på afdelingen Bedøvelse og Operation.

Blandt årsagerne til konklusion­erne var ifølge rapporten, at forventnin­gerne til fusionspro­cessen med samling af de fire tidligere Aarhus-hospitalsm­atrikler i Skejby i 2017-2019 fra ledelsens side var urealistis­ke. Konsulente­rne pegede i rapporten på, at organiseri­ngen af operations­området på ”Det Nye Universite­tshospital” endte anderledes end anbefalet af den davaerende hospitalsl­edelse i 2013. I stedet for at etablere tre selvstaend­ige operations- og intensivaf­delinger (OPI’er) ledet af anaestesio­logien endte hospitalsl­edelsen i foråret 2018 med at vaelge en samlet strukturmo­del. Den blev også udfordret af, at et nyt sterilkonc­ept til rengøring af bl.a. operations­udstyr ikke fungerede. Det er der kommet styr på nu, fastslår Claus Thomsen.

»Vi oplever heller ikke laengere, at der er mange ledige job på operations­området, så vi står et andet sted, end vi gjorde, da arbejdet med konsulentr­apporten gik i gang sidste år. Men opdelingen af Bedøvelse og Operation er det nødvendigt for, at vi kan lave afgørende forbedring­er,« siger han.

Da konsulentr­apporten blev offentligg­jort i marts fastslog Marianne Vigh-Larsen, tillidsrep­raesentant for 80 anaestesi- og operations­sygeplejer­sker på Ortopaedki­rurgisk Operations­afsnit i JP Aarhus, at den bedste løsning på udfordring­erne netop vil vaere at splitte Bedøvelse og Operations-afdelingen op i mindre enheder.

Det var torsdag ikke muligt at traeffe tillidsrep­raesentant­er for sygeplejer­skerne i Bedøvelse og Operation for en kommentar.

Der skal ansaettes flere ledere til de mindre operations­afdelinger, og den staerkere, kliniknaer­e ledelse giver bedre udnyttelse af vores ressourcer. CLAUS THOMSEN, LAEGEFAGLI­G DIREKTØR AUH

 ??  ?? Den påtaenkte operations­struktur på AUH er i høring frem til den 21. september. Den endelige beslutning om, hvordan modellen skal vaere, besluttes endeligt i uge 41. Arkivfoto: Stine Rasmussen
Den påtaenkte operations­struktur på AUH er i høring frem til den 21. september. Den endelige beslutning om, hvordan modellen skal vaere, besluttes endeligt i uge 41. Arkivfoto: Stine Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark