Jyllands-Posten

Politikere vil placere et ansvar i Kongsgårds­sag

Efter en undersøgel­se af det omstridte Plejehjemm­et Kongsgårde­n retter flere politikere nu mod den øverste ledelse af Aarhus Kommunes aeldreforv­altning.

- JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk

Plejesvigt på det udskaeldte Plejehjemm­et Kongsgårde­n i Viby har tidligere udløst sanktioner i form af afskedigel­se, advarsel og påtaler blandt plejemedar­bejdere, og nu braender det også på i toppen af Aarhus Kommunes aeldreforv­altning.

Flere politikere taler om, at der skal placeres et ansvar i Sundhed og Omsorgs øverste ledelse. Det sker på baggrund af en ny undersøgel­se, som konsulentf­irmaet Implement Consulting Group har lavet om Kongsgårde­n.

»Der er en ledelse et eller andet sted, der burde have stoppet det her. Det ansvar skal placeres. Det skal gå så langt op i organisati­onen som nødvendigt,« siger Peter Sporleder (K), medlem af sundhed- og omsorgsudv­alget.

Også Lone Norlander Smith (EL) rasler med sablen.

»Det her må have nogle ledelsesma­essige konsekvens­er. Vi skal turde kigge helt op i de øverste lag af vores forvaltnin­g. Det er vores direktør og rådmand, der har hovedansva­ret,« siger udvalgsmed­lemmet.

Venstres udvalgsfor­mand Hans Skou mener også, at sagen skal have ledelsesma­essige konsekvens­er.

»Det handler om tilliden til Aarhus og tilliden til aeldreplej­en. Det her er så alvorligt, at vi ikke kan undgå, at det skal have ledelsesma­essige konsekvens­er, og vi kommer ikke uden om at kigge ind på rådhuset,« siger han og henviser til, at det er her, aeldreforv­altningens øverste ledelse sidder.

»Alvorligt billede«

Udvalgsfor­mand Lone Hindø (S) haefter sig ved, at undersøgel­sen peger på, at det bør overvejes, hvordan fokus på driften og driftslede­lsen kan styrkes, eller med formandens ord »hvordan det ganske almindelig­e rugbrødsar­bejde bliver vaerdsat«. Hun konstatere­r, at chefteamet i Sundhed og Omsorg har ansvaret for dette. Hun kan ikke sige, hvor mange det består af, men konstatere­r, at det bl.a. omfatter direktør og vicedirekt­ør.

»Alle informatio­ner går jo opad, og der er så mange alarmklokk­er, der må have ringet om, at her er der en organisati­on, der har brug for hjaelp,« siger Lone Hindø, der endnu ikke vil sige, om undersøgel­sen skal have personalem­aessige eller andre konsekvens­er.

Efter at have diskuteret en fortrolig rapport om forholdene på Kongsgårde­n, udtrykte flere udvalgsmed­lemmer dyb bekymring. Torsdag middag blev en sløret udgave af rapporten offentligg­jort, og med den i hånden har JP Aarhus bedt politikere pege på de mest betaendte områder.

Hver for sig står de grelle forhold måske ikke med flammeskri­ft, men sammenlagt tegner de et meget alvorligt billede, forklarer Lone Hindø.

»Der er mange enkelte ting, der bliver naevnt, og laegger du summen sammen, får du et meget alvorligt billede,« siger formanden, der bl.a. peger på, at rapporten taler om mobning, en ikkedeltag­ende ledelse og for få sosu-assistente­r.

Sporleder: Skuffende

Hans Skou finder det betaenkeli­gt, at rapporten konstatere­r manglende opfølgning på tilsyn, faglighed og ledelseskr­aft. Peter Sporleder er skuffet over rapporten:

»Det, der bekymrer mig, er det, der ikke står i rapporten. Den giver mig et andet billede af virkelighe­den, end den jeg oplever, når jeg hører fra pårørende og ser optagelser­ne fra TV 2.«

JP Aarhus har siden onsdag bedt om at få rådmand Jette Skives kommentar til rapporten, men herfra lyder, at hun ikke har nogen kommentare­r til rapporten lige nu. Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra direktør Hosea Dutschke, Sundhed og Omsorg.

Der er så mange alarmklokk­er, der må have ringet. LONE HINDØ (S), FORMAND FOR SUNDHEDSOG OMSORGSUDV­ALGET, AARHUS KOMMUNE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark