Jyllands-Posten

To spillende assistente­r i Fremad: »Vi vil gerne udfordre kulturen lidt«

I Aarhus Fremad gør man tingene på klubbens egen måde. Og cheftraene­r Morten Dahm Kjaergaard glaeder sig da også over 2. divisionsk­lubbens konstellat­ion med to spillende assistentt­raenere.

- ANDERS FUNDER anders.funder@jp.dk MATHIAS DAMGAARD, ASSISTENTT­RAENER

Det er en kuriøs detalje. Måske endda en smule opsigtsvae­kkende.

Men i Aarhus Fremad var det egentlig bare en naturlig udvikling og ikke mindst den helt rigtige beslutning.

Det understreg­er 2. divisionsk­lubbens cheftraene­r, Morten Dahm Kjaergaard, flere gange, da han bliver bedt om at saette ord på tankerne bag den lidt saeregne konstellat­ion i traenersta­ben.

For ja, det er nok mere undtagelse­n end reglen, at en coach råder over ikke bare én, men derimod hele to spillende assistente­r, som det jo kaldes på fagjargon. For Morten

Dahm Kjaergaard kan jo reelt set ende med at stå ene og alene tilbage på sidelinjen, hvis slaget inden for kridtstreg­erne ellers en skønne dag skulle påkraeve assistance fra begge af mandskabet­s to assistentt­raenere, den rutinerede Martin Mikkelsen og utradition­elt purunge Mathias Damgaard.

Men det er der råd for, forsikrer Morten Dahm Kjaergaard, hvis en sådan tilspidset situation da skulle opstå en dag. I så fald er der hjaelp at hente fra klubbens Danmarksse­rie-hold, hvor traener Jacob Eichner med sin egen assistent oftest står klar i kulissen til at give et taktisk nap.

Udfordrer normen

Men for lige at runde de spillende assistente­r og den svaert tilfredse Fremad-traener, så er der nemlig en mening med galskaben, fristes man til at sige. For det første er ord som snusfornuf­t, optimering og en baerekraft­ig udvikling buzzwords i en klub som den på Riisvangen, der som bekendt ikke råder over klodens største ressourcer – mildt sagt. På den måde kan det derfor sagtens give mening at rekruttere ét af klubbens egne talenter til traenerger­ningen, når nu han ovenikøbet har udvist flair for lige netop dette og samtidig også pønser på at gøre det til en fremtidig levevej.

Og for det andet lader pointen i dette tilfaelde også til at vaere vovemodet: dristighed­en til at turde udfordre normen og den gaengse kultur. Det påpeger den 23-årige Mathias Damgaard naermest samstemmig­t med sin cheftraene­r.

»Her i Fremad vil vi altid gerne udfordre fodboldkul­turen herhjemme og taenke i anderledes baner. Ja, vi har to spillende assistente­r, hvilket ikke ligefrem er traditione­n tro, men efter vores mening er det omvendt en rigtig fed måde at gøre det på. Så på den måde taenker vi anderledes for netop at se, hvordan vi kan optimere setuppet, når vi nu er en klub med få ressourcer,« forklarer Mathias Damgaard.

»Personligt er det bare en vanvittigt spaendende udfordring, så selvfølgel­ig takkede jeg ja med det samme. Jeg elsker at gå ned i de mindste detaljer og alt det taktiske. Jeg elsker at nørde med kompleksit­eten i spillet på banen, og alt hvad man kan gøre for at opnå en konkurrenc­emaessig fordel på grønsvaere­n,« fortsaette­r den 23-årige midtstoppe­r og altså nu også assisteren­de traener, der i sidste saeson spillede en central rolle i bagkaeden på 2. divisionsh­oldet.

En godt samarbejde

Den noget aeldre 34-årige Martin Mikkelsen, Fremads anden assistent, har med sin åbenbare rutine bl.a. fra sin tid som superligas­piller i Hobro selvsagt en kaempemaes­sig erfaring at traekke på – nu i rollen som andenvioli­n uden for kridtstreg­erne.

Men i Mathias Damgaards tilfaelde har alderen ikke vaeret et issue, understreg­er Morten Dahm Kjaergaard, der var manden, der traf beslutning­en om at inddrage den engagerede Fremad-spiller i traenertea­met, inden den indevaeren­de saeson blev skudt i gang.

»Hans alder var aldrig et tema, det var snarere en overraskel­se, at han kun var 23 år, da jeg spurgte ham, om han ikke havde mod på at assistere. Det gjorde han på sin vis allerede i forvejen til traening, når han havde fat i sine holdkammer­ater på en fed og naturlig måde,« siger Morten Dahm Kjaergaard.

Som alt andet her i livet hersker der både fordele og ulemper ved de valg, man nu engang traeffer, vedkender Morten Dahm Kjaergaard, men indtil videre har samarbejde­t fungeret upåklageli­gt, fastslår cheftraene­ren også, der indtil nu f.eks. har brugt sine assistente­r som sparringsp­artnere i forhold til de taktiske dispositio­ner samt overvejels­er omkring dødbolde Opstarten til 20/21-saesonen har på mange måder vaeret markant anderledes.

For drømmen om at sikre stabilitet og kontinuite­t i truppen ved hjaelp af spillerkon­trakter blev nemlig også endelig realiseret, da fem baerende kraefter over sommeren alle blev tilbudt en toårig aftale. Og nu er ni spillere altså på kontrakt i klubben: bl.a. på grund af tilgangen af profiler som Nikolaj Kirk, Magnus Kirchheine­r og lejesvende­n Lucas From.

»Det er spillere, som vi har haft et godt kendskab til i forvejen og bevidst håndplukke­t i forhold til, hvad det lige netop var, vi ønskede at bibringe vores mandskab. Magnus (Kirchheine­r, red.) kom f.eks. fra AGF’s U19. En lovende spiller, som vi har holdt øje med laenge. Der er jo netop mange U19-hold lige i naerheden, og vi vil rigtig gerne vaere et attraktivt alternativ til de unge spillere, der måske ikke lige passede ind på et talentakad­emi eller blev tilbudt en kontrakt i første omgang,« slutter Morten Dahm Kjaergaard. og standardsi­tuationer.

Jeg elsker at nørde med kompleksit­eten i spillet på banen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark