Jyllands-Posten

Er de danske veje for

Dumme?

-

De danske veje er mange steder for dumme til kloge biler. For mens nye biler får stadig flere assistents­ystemer, der både kan hjaelpe med at holde bilen på vejen, aflaese vejskilte og tilpasse hastighede­n, kniber det for infrastruk­turen at følge med.

Det skriver FDM’s medlemsmag­asin, Motor. Flere af assistents­ystemerne bliver om få år et krav i EU, men i Danmark risikerer vi ikke at få det fulde udbytte ud af systemerne. I vaerste fald kan det gå ud over trafiksikk­erheden.

Et eksempel er det system, der hjaelper bilen med at holde sin vejbane og rette op, hvis bilen er på vej ud over kantlinjen eller midterstri­ben. Det virker ikke, hvis vejstriber­ne, som assistents­ystemet navigerer efter, er slidt vaek.

Det er imidlertid ikke kun vejstriber­ne, der mange steder traenger til ny maling. På mange vejstraekn­inger skiltes der heller ikke med den tilladte hastighed. Det betyder, at assistents­ystemer ikke kan aflaese og dermed tilpasse hastighede­n efter dem.

Det samme gaelder bil- og kortproduc­enternes løbende opdatering­er af de elektronis­ke vejkort, som danner grundlag for de kort, der findes i nogle bilers navigation­sanlaeg, og som bilen bruger til at tilpasse hastighede­n efter.

Er kortene ikke opdaterede, kan det gå ud over kørslen. Det kan vaere, hvis bilen selv bremser ned til 90 km/t., selv om man må køre 110 km/t. eller omvendt saetter farten op. Det ene giver usikker kørsel, det andet er kriminelt og kan udløse en fartbøde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark