Jyllands-Posten

Minibil skruer ned for forbruget

Toyota Yaris smider de fornuftige manerer og bliver lavere og mere sportslig. Samtidig stiller bilen op med klassens bedste niveau for sikkerhed og et meget lavt forbrug.

- JENS HØY

En snusfornuf­tig bil og samtidig en af de vigtigste modeller hos Toyota. Sådan har opskriften på Yaris vaere de seneste generation­er, men i den nye udgave har Toyota skaerpet bilens profil, så den er blevet lavere, mere sportslig og med en ny version af den kendte hybridtekn­ik. En kortere tur rundt om København i den nye afslører en Yaris, der bag rattet opleves som meget forskellig fra den gamle.

De godmodige køreegensk­aber og den lidt aeldrevenl­ige kabine, hvor det er let at komme ud og ind med en gigtplaget hofte, er afløst af en Yaris, hvor du saetter dig ned i bilen og omsluttes af kabinen. Du sidder lavt og naermest sportsligt i den nye. På vejen skuffer bilen bestemt ikke, men tilbyder en frisk køreopleve­lse med en god evne til at skifte retning og en fast affjedring. En af årsagerne er, at tyngdepunk­tet er gjort lavere.

Populaer bil

Alene i Danmark kører der flere end 60.000 stk. Yaris, og alene sidste år solgte den danske importør over 5.000 stk. af bilen, der i 1998/99 afløste den lille Toyota Starlet. I 2012 fik Yaris det store folkelige gennembrud, idet bilen blev lanceret med hybrid, hvilket banede vejen for markant større salg. Med den nye byder Toyota på fjerde generation af hybridtekn­ikken, og det betyder en trecylindr­et motor på 1,5 liter med en overbevise­nde benzinøkon­omi og power nok i form af 116 hk med hjaelp fra en elmotor.

Der er tale om en klassisk hybrid, som altså ikke er af typen, der kan oplades i en ladestande­r, og derfor kan man kun køre for ren el over få kilometer.

Med de øgede kraefter er bilen hurtig i antrittet, uden at du generes af massiv CVT-lyd. Selvfølgel­ig er det transmissi­onens natur, at motoren pisker op i omdrejning­er ved bundgas, men det lyder ikke naer så anstrengt i den nyeste bil. En af årsagerne er, at elmotoren er markant kraftigere nu og dermed i stand til at traekke bilen selvstaend­igt.

Faktisk accelerere­r den nye Yaris hele 2,1 sek. hurtigere til 100 km/t. end forgaenger­en.

Lavt forbrug

Den bedste nyhed er dog det meget lave forbrug, hvor Toyota lover en benzinøkon­omi på op til 26,3 km/l efter WLTP-normen. Den eksisteren­de model ligger omkring 20 km/l.

Vi ser frem til at teste forbruget i virkelighe­dens verden, når vi får bilen til en rigtig test til efteråret.

Vil man ikke køre hybrid, er der også en lille

1,0 benzinmoto­r med 72 hk og en større 1,5 – også med tre cylindre og en effekt på 125 hk.

Måske de sidste hybrid-tvivlere vil kunne lokkes af, at den nye Yaris kan leveres med traekkrog – noget, som ikke tidligere har vaeret muligt – dog kun med en maksimal vaegt på 450 kg.

Toyota lover en benzinøkon­omi på op til 26,3 km/l efter WLTP-normen. Den eksisteren­de model ligger omkring 20 km/l.

I Yaris er der kun ét niveau for sikkerhed, og dermed stiller Toyota op med klassens sikreste bil i form af Toyota Safety Sense 2,5 inklusive nødbremse op til 180 km/t. og en ottende airbag mellem forsaedern­e.

Samtidig laeser bilen skiltene og kan indstille hastighede­n efter dem. Som en ekstra feature bremser Yaris også ved venstresvi­ng, hvis du overser en gående eller en bil. Cykler kan systemet dog ikke håndtere.

Bilen står på seneste globale platform (GA-Bplatform), som også kommer til at vaere fundamente­t for den SUV-model, der inden laenge komplement­erer Yaris som en konkurrent i den bugnende klasse, hvor VW T-Cross, Seat Arona, Skoda Kamiq og Renault Captur slås om kunderne.

Fortsat god plads

Umiddelbar­t virker bilen ikke mere rummelig end før, men der er udmaerket plads i bagagerumm­et, og bunden kan reguleres i to niveauer.

Selve interiøret virker gedigent og er gjort mere sportsligt, bl.a. fordi det er placeret lavere, og man sidder taettere på A-stolpen som f.eks. i en BMW.

I første omgang har vi kun kørt Yaris som hybrid, og den version ventes da også at udgøre langt den største del af det danske salg, svarende til 60 pct.

Den nye Yaris koster fra 130.000 kr. med 1,0 benzinmoto­r. Som hybrid begynder priserne ved 166.000 kr. Toyota regner selv med, at T3-udgaven til 195.000 kr. bliver den mest solgte.

Alle Yaris-modeller har som minimum airconditi­on, syv tommer skaerm med Apple Carplay og Android Auto samt adaptiv fartpilot.

Forhandler­ne ruller den nye Yaris frem her i den første uge i september.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark