Jyllands-Posten

Elbiler med masser af kraefter slider ekstra på daekkene

En elbil kraever omtanke at håndtere, hvis du ikke blot vil slide for meget på daek og drivline, men også køre mest økonomisk og trafiksikk­ert.

- JENS OVERGAARD

Det er ikke altid nok at have et gennemprøv­et kørekort i handskerum­met, hvis du er nybagt ejer af en elbil. Der er nemlig en raekke nye ting, som du skal forholde dig til.

En tysk undersøgel­se fra daekproduc­enten Continenta­l viser, at elbiler kan slide daekkene op til 30 pct. hurtigere end på en konvention­el bil. Det skyldes bl.a., at bilerne slaeber rundt på et tungt batteri og i nogle tilfaelde har høje, smalle lavfriktio­nsdaek, men ikke mindst ofte byder på et kraftigt moment.

Den norske Dinside.no beretter også om en Tesla-ejer, som skulle have nye sommerdaek efter 9.000 km, mens en ejer af BMW X5 Plug-in Hybrid havde uforholdsm­aessigt meget slid på bagdaekken­e.

Tendensen med ekstra slid på elbiler er noget, som Søren W. Rasmussen, der er bilteknisk redaktør på FDM’s blad, Motor, kan nikke genkendend­e til.

»Vi har ikke statistik for øget daekslitag­e på elbiler. Men det er noget, vi hører, at vores medlemmer oplever. Det er klart, at når man har en bil med en vaegt på måske to ton, der samtidig har et stort moment og måske lavfriktio­nsdaek, som vi ser på biler som BMW i3, så kan det give mere daekslid. Helt som på en konvention­el bil med stor motor,« siger Søren W. Rasmussen.

Forskel på elbilerne

Der er dog klare forskelle i forhold til traditione­lle muskelbile­r. Mange elbiler har nemlig et uforholdsm­aessigt stort drejningsm­oment, og de bliver ofte kørt af bilister, der måske aldrig har kørt elbil før. Her kan man komme langt ved at taenke sig om. Det handler både om, hvilken bil man har og ens kørestil.

»Hvis du f.eks. tager en Hyundai Kona Electric med den store batteripak­ke, som vejer 1.700 kg og har 204 hk, så er der naesten tale om en GTI-bil, når du kigger på motorkraft­en. Her kan der vaere nogle, som får et chok. I den anden grøft har vi en bil som VW e-Golf, der kører mere gelinde, og naermest kan køres som en almindelig Golf. Det kan også saette sit praeg på daekslidde­t,« siger Søren W. Rasmussen.

Vi har på redaktione­n oplevet den klare forskel. Som et eksempel opleves momentet meget doseret i en bil som den nye elektriske Mazda MX-30, mens der er mere ketchupeff­ekt i en bil som netop Hyundai Kona Electric. Derfor gaelder det om at laere sin bil at kende. Et voldsomt moment – og dermed pludselig accelerati­on – kan nemlig vaere trafikfarl­ig, pointerer Søren W. Rasmussen.

Han peger på, at de fleste elbiler har køreprogra­mmer, hvor du f.eks. også kan finde et Eco Mode, hvor bilen ikke accelerer så hårdt. Hos Tesla er der i Model 3 også en såkaldt ”Chill Mode”, der betyder, at man kører mere stille frem i lyskryds.

»Nogle fremhaever det store moment, når de køber en elbil. Det slider dog ikke alene på daekkene, men også på traekaksle­rne,« siger Søren W. Rasmussen.

Han har nogle klare råd.

»Brug køreprogra­mmerne og Eco-indstillin­gen mest muligt. Det er godt for daek og traekaksle­r, det er godt for trafiksikk­erheden, og det er ikke mindst godt for raekkevidd­en,« siger Søren W. Rasmussen, som ikke mener, at man skal vaere bekymret for at sidde og fryse.

Det kan nemlig som regel lade sig gøre at saette bilen i Eco Mode, uden at man lukker helt ned for en vital del som airconditi­on eller klimaanlae­gget, fortaeller han.

Han peger på, at det ikke kun er ejere af elbiler, som skal vaere mere opmaerksom­me. Rundtom i landet findes der mange elektriske låne- og lejebiler. Her kommer brugeren ofte direkte ind fra gaden og som helt ny elbilist. Her er der endnu større grund til grundigt at bruge tid på at saette sig ind i bilens funktion.

 ??  ?? Hyundai Kona Electric i den største version med 204 hk har kraefter som en GTI-bil, og den skal behandles med respekt. Foto: Jens Overgaard
Hyundai Kona Electric i den største version med 204 hk har kraefter som en GTI-bil, og den skal behandles med respekt. Foto: Jens Overgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark