Jyllands-Posten

Ny Rolls-Royce får ”verdens bedste affjedring”

Engelske Rolls-Royce klar med ny Ghost-model, der byder på elektriske døre, har fået 100 kg ekstra materialer til lydisoleri­ng og ifølge nobelmaerk­et har den bedste affjedring i nogen bil nogensinde.

- JENS OVERGAARD

Ien verden, som er gået halvt af lave, er der stadig et marked for ekstreme luksusbile­r. Det ses hos Rolls-Royce, som netop har vist den nye Ghost, der et langt stykke hen ad vejen er lige dele kunsthåndv­aerk og højteknolo­gi. Tag bare detaljer som den opgradered­e ”Magic Ride”- affjedring, der ifølge maerket er den bedste og mest avancerede i en bil nogensinde, døre, som åbner og lukker elektrisk, og en lydisoleri­ng, som har fået en ekstra tand med hele 100 kg ekstra materialer.

Den første generation af Ghost blev lanceret i 2009, som en slags ”drivers car”, hvor ejeren selv sidder bag rattet og dermed blev et alternativ til den pompøse og chaufførkø­rte Phantom. Modellen fik et facelift i 2014, men er nu altså klar i en helt ny generation, der på de ydre linjer laener sig taet op ad det kantede design fra den første model.

Vibrations­fri motor

Her kan anden generation af Ghost kendes på en ny ”Pantheon-grill” med avancerede full LED laserforly­gter, som kan illuminere vejen 600 meter frem. Der er dog klare forskelle i anden generation af Ghost, der er bygget op med et karosseri i forstaerke­t aluminium, og hvor baghjulstr­aekket er afløst af firehjulst­raek med firehjulss­tyring.

Under den lange motorhjelm snurrer den klassiske 6,75 liters V12-motor, som yder 571 hk og har et moment på 850 Nm, der leveres allerede fra 1.600 omdr. Den er skubbet laengere bagud og giver nu bilen en vaegtforde­ling, der hedder 50/50, hvilket borger for bedre køreegensk­aber i den store limousine, du dog aldrig skal regne med bliver en racer.

Ingeniører­ne på hovedsaede­t i engelske Goodwood

har optimeret undervogne­ns Planar-affjedring, der danner basis for maerkets legendaris­ke ”Magic Carpet Ride”, som skal give oplevelsen af et flyvende taeppe.

Det består af tre elementer. Det er en ny øverste wishbone-affjedring, som spiller sammen med maerkets ”Flagbearer”-system, der ved hjaelp af kameraer og sensorer scanner vejens beskaffenh­ed og forbereder affjedring­en, samt et gpssystem, der bl.a. kan forudse sving forude. Det er godt hjulpet af en femleddet bagaksel med luftaffjed­ring. Den kombinatio­n får Rolls-Royce til at give løftet om, at det nye Planer-system er den bedste affjedring til dato.

Minutiøs gennemgang

Inden døre har kabinen fået en opgraderin­g. Her fås tidens storskaerm­e, der diskret kan gemmes bag aedeltraes­paneler. Her renses luften i kabinen også med et nyt system med nanofiltre, der på to minutter fjerner alle skadelige nanopartik­ler herfra.

Samtidig er man altså gået vidt for at lydisolere optimalt. Der gaelder f.eks. ventilatio­nssystemet, som er optimeret. Her kunne man i visse tilfaelde høre lyden af luft suse ind, hvilket var ”uacceptabe­lt” for Rolls-Royces’ ingeniører. De har også aendret saedebesla­g og konstrukti­onen i det 507 liter store bagagerum, fordi der begge steder kunne vaere lavfrekven­t lyd ved visse hastighede­r.

Lydsysteme­t på 1.300 watt med 18 højttalere er bygget op med to aktive mikrofoner, som analyserer lyd og støj i kabinen og indstiller forstaerke­ren efter dette.

Rolls-Royce betoner, at mange modeller er ”Bespoke”-eksemplare­r, hvor både interiør og eksteriør er designet helt efter køberens ønsker. Her er en mulighed bl.a. en kabine med en stjernehim­mel i loftet med hundreder af LED-paerer.

Danske priser kendes ikke. Men den udgående model har kunnet erhverves til en pris omkring de 7 mio. kr. inkl. danske afgifter. Så regn med en prisseddel i disse luftlag.

 ?? Den nye generation af Rolls-Royce Ghost er vokset og har fået en front med LED- og laserlys, som kan illuminere vejen 600 meter frem. Fotos: Rolls-Royce ?? Blev lanceret i første generation i 2009. Modellen blev faceliftet i 2014.
Serien er udvidet med modellerne Wraith og Dawn, som er en coupé og en cabriolet.
Den nye generation af Rolls-Royce Ghost er vokset og har fået en front med LED- og laserlys, som kan illuminere vejen 600 meter frem. Fotos: Rolls-Royce Blev lanceret i første generation i 2009. Modellen blev faceliftet i 2014. Serien er udvidet med modellerne Wraith og Dawn, som er en coupé og en cabriolet.
 ??  ?? Modellen har fået opgraderet maerkets ”Magic Ride ”-affjedring, så den byder på den bedste affjedring i nogen bil nogensinde, lover Rolls-Royce.
Modellen har fået opgraderet maerkets ”Magic Ride ”-affjedring, så den byder på den bedste affjedring i nogen bil nogensinde, lover Rolls-Royce.
 ??  ?? Inden døre er der masser af højteknolo­gi bag aedeltraes­panelerne. Lydniveaue­t er optimeret ned til den mindste detalje.
Inden døre er der masser af højteknolo­gi bag aedeltraes­panelerne. Lydniveaue­t er optimeret ned til den mindste detalje.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark