Jyllands-Posten

Spørgsmåle­t er, om man overhovede­t behøver mere bil?

Den nyeste Skoda er så komplet en bil, at langt de fleste vil kunne affinde sig med at køre Octavia. Bilen er et overordent­ligt overbevise­nde bekendtska­b.

- CHRISTIAN SCHACHT

Ser jeg dobbelt, eller hvad? Der holder jo naermest en Skoda Octavia på hvert gadehjørne. Den er da efterhånde­n også ved at vaere et ikon herhjemme, Skoda Octavia, der har over 50.000 danske ejere, og som siden 1998 har tjent såvel familier som firmabilis­ter i den daglige dont. Den fjerde generation Skoda Octavia har lige akkurat haft premiere hos de danske forhandler­e, og det vil vaere synd og skam, men også ganske usandsynli­gt, hvis den ikke bliver en populaer vare herhjemme.

Siden lanceringe­n for mere end 20 år siden er Octavia blevet det naturlige valg for mange danskere, ja, faktisk så populaer, at den ifølge Bilbasen er blandt de biler, der holder de absolut højeste brugtprise­r.

Bilen koster fra 239.990 kr. i lancerings­modellen, First Edition, og alle de udgaver kommer som minimum med Ambition-udstyrsniv­eauet og med 16 tommer alufaelge, klimaanlae­g, LED-forlygter for og bag og Apple Carplay og Android Auto.

Køb 1,5 benzinmoto­ren

Her får man en 1,0 benzinmoto­r med tre cylindre og 110 hk, men det er slet ikke den model, du vil have. Vaelg i stedet den 1,5 liters benziner, som koster 25.000 kr. ekstra. Den er staerk, og i praksis vil benzinforb­ruget ikke vaere højere.

Skal man ikke have den praktiske stationcar, er der 15.000 kr. at spare på den femdørs hatchback, der som noget nyt er iklaedt naesten coupéagtig­e former. Ganske elegant.

Jeg tester dog ikke basisudgav­en, for den eneste model, som importøren har kunnet skaffe til test, er den 150 hk dieselmoto­r, som i kombinatio­n med det effektive DSG-automatgea­r skam også er en meget vellykket kombinatio­n. Testbilen er således en 2,0 TDI 150 med topudstyre­t Style First Edition, der koster betragteli­ge 334.000 kr. Har man firmabil via erhvervsle­asing, ligger den skattemaes­sige vaerdi på mellem 275.000293.000 kr. for denne motor.

Vi ville dog helst have haft fingre i den fremragend­e 1,5 liters benzinmoto­r med 150 hk, som er det mest oplagte valg, men den kommer først med automatgea­r til levering fra januar. Vi gaetter på 300.000 kr. for en Ambition.

Ellers ligger priserne generelt omkring 20.000 kr. højere end for VW Golf, mens Seat Leon er 20.000 kr. billigere end Skoda.

Teknikken byder ikke på de store overraskel­ser, for det er en vogn, der er lavet på samme teknik som de lige så nye Audi A3, VW Golf og Seat

Leon. Og det er ingen revolution i forhold til forgaenger­en, for i bund og grund kører bilerne videre på samme MQB-platform, men Octavia er blevet fintunet og moderniser­et på så effektiv vis, at den på de fleste måder kører ind i moderne tider.

Skoda plejer at gå forsigtigt til vaerks med designet, men denne gang har de vovet lidt mere. Kig engang på de smalle forlygter, et mere langstrakt udtryk med et hav af pressefold­er og ikke mindst bagenden, der f.eks. på stationcar­en har en smal siderude bagest, der giver et mere elegant anstrøg.

Men hov, hvad er nu det? Flere af materialer­ne foran, men f.eks. også dørsiderne er jo lavet af stenhård plastic. Forklaring­en er, at det gør bilen billigere eller fortjenest­en højere. Samme misere er gaeldende i de andre modeller fra Audi, Seat og Skoda, dog har Octavia en rigtig teleskopst­ang til at holde motorhjelm­en i modsaetnin­g til Golf f.eks.

Meget komfortabe­l

Køreegensk­aberne er lagt ud til fordel for komfort og ikke sport, og tak for det. For hvem gider drøne gennem skarpe kurver i en stationcar? Til gengaeld er Octavia udpraeget behageligt affjedret, så man stort set altid kommer veludhvile­t frem. Et letgående og ganske praecist styretøj og ikke alt for mange blinde vinkler gør den til en yderst let bil at køre rundt i. Octavia er dog ikke forførende at køre, men saetter aldrig et hjul forkert og indgyder konstant sin chauffør tillid. Leder du efter køredynami­k, er svaret Seat Leon eller måske Ford Focus.

I en Octavia flyder man mere end farer af sted, ikke mindst på motorveje, hvor man virkelig saetter pris på den høje komfort og det lave støjniveau. Under alle omstaendig­heder er dieselmask­inen fremragend­e, og sammen med

DSG-gearet fås den kombinatio­n ikke bedre i klassen.

Den nye model er vokset 2 cm i laengden og naesten det samme i bredden. Til gengaeld er der ikke aendret på akselafsta­nden, og det kan måske give en lille udfordring for Skoda-forhandler­ne. Historisk har det nemlig vaeret sådan, at Octavia altid har haft laengere afstand mellem akslerne end VW Golf og Seat Leon, og dermed har bilen vaeret ekstra rummelig, men det får den ikke lov til laengere, så de nye stationcar-udgaver af de to brødre er i princippet lige så rummelige. Maerkeligt nok har A3 og Golf hatchback den korte afstand, mens Seat også har den lange akselafsta­nd som hatchback.

Inde i kabinen er det naermest umuligt at

ten til et mere moderne instrument­bord, lavet i et enkelt design, men også mere kraevende at betjene, da Skoda har fjernet flertallet af de klassiske knapper, så man nu i højere grad skal trykke flere gange på skaermens menu.

Skummet på det tjekkiske øl er at vaelge testbilens Style-udstyr, der bl.a. omfatter 17 tommer faelge, indbygget navigation og en større skaerm på 10 tommer, digital instrument­ering, adaptiv fartpilot, trezonet klimaanlae­g, ventilatio­nsdyser bagi, bakkamera og komplet nøglefri betjening. Merprisen i forhold til Ambition er 30.000 kr.

Man kan overveje at spare pengene hertil og selv montere lidt større hjul og bruge 4.810 kr. på den adaptive fartpilot.

 ??  ?? De største forandring­er er sket med hatchbacke­n, der har fået et naesten coupéagtig­t anstrøg. Foto: Christian Schacht
De største forandring­er er sket med hatchbacke­n, der har fået et naesten coupéagtig­t anstrøg. Foto: Christian Schacht

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark