Jyllands-Posten

Ny elbil kan blive en af danskernes foretrukne

Skodas første nyudvikled­e fuldt elektriske bil kommer samtidig med, at maerket fejrer 125-års fødselsdag. Bag det fraekke design gemmer sig en gennemført bil med mange fine detaljer og en raekkevidd­e på op til 510 kilometer.

- JENS HØY & CHRISTIAN SCHACHT PRAG

En Skoda med WAU-effekt og en kabine, der laegger afstand til den materialek­valitet, som VW disker op med i sin nye I.D3, som snart er på vej ud til de første danske kunder. Jo, alle sejl var sat, da Skoda forleden fejrede 125-års fødselsdag ved at lancere sin første elbil bygget fra bunden. Nu skal man altid vaere varsom med at falde i svime over en ny bil, der praesenter­es på en scene ledsaget af et brøl af marketing og festivitas, men det ser ud, som om Skoda med Enyaq iV overhaler VW I.D.3. Tidligere har Skoda altid paent måttet vente, til VW havde lanceret sin version af en ny bil, men denne gang er Skoda først med den platform, der også skal baere VW’s kommende I.D4, der bliver på omtrent samme størrelse som Skoda, og som bliver praesenter­et senere på måneden. For ikke at naevne bl.a. de kommende Tesla Model Y og Ford Mach-E, der også er på vej naeste år.

Samtidig får Skodaen en raekkevidd­e på op til 510 km på en opladning med største batteripak­ke på 77 kWh. Totalt er der fem forskellig­e udgaver af Enyaq, hvor den billigste får en raekkevidd­e på 340 km (51-kWh-batteri), og den mellemste ligger på 390 km (58-kWh-batteri).

Den billigste model vil have en elmotor med 148 hk, så kommer en variant med 180 hk eller 204 hk, alle med baghjulstr­aek, og et par topudgaver med 265 hk og 306 hk har tilmed elmotor både for og bag og dermed firehjulst­raek.

Flere ladeløsnin­ger

Hvordan de så lader op, er svaerere at gennemskue. Basismodel­len vil nemlig kun lade med 7,4 kW derhjemme og 50 kW ved hurtigladn­ing, ligesom det er tilfaeldet med ID.3, men man kan tilkøbe en bedre ombordlade­r på 11 kW og hurtigladn­ing på 100 kW. Versionen med det mellemste batteri kan lade med op til 11 kW derhjemme i en wallboks eller på de offentlige ladestande­re og op til 100 kW ved en lynlader, hvis den ellers kan levere så meget power.

Versionern­e med det største batteri kan klare 125 kW. Den danske importør har dog tilsynelad­ende besluttet sig for at gøre hurtig ladning derhjemme og på farten til standard; lad os håbe det, og at varmepumpe­n, der øger raekkevidd­en om vinteren, også bliver en del af pakken herhjemme.

Den nye, fuldt elektriske Skoda rammer Danmark i februar, og det er endnu for tidligt at saette en fast pris på bilen, men vi gaetter på en starpris på cirka 330.000 kr., hvis de nuvaerende afgifter på elbiler vel at maerke kører videre, men en mellemmode­l vil hurtigt naerme sig 375.000-400.000 kr.

»Vi har endnu ikke forhandlet den endelige pris faerdig, men Skoda Enyaq har mange muligheder for udstyr og fås i så mange forskellig­e varianter, at der vil blive et stort spring i priserne fra de billigste til topmodelle­n,« siger direktør for Skoda i Danmark Michael Ebeling.

Det mest overrasken­de er bilens oplevede kvalitet i materialer og samlinger i et interiør, der er bygget op med fokus på et nyt head-up display.

Selve det digitale instrument­hus direkte foran chaufføren er lille, men ovenover er et stort display i forruden, og i midten af bilen en stor central skaerm. Som udgangspun­kt er der en betjenings­skaerm i midten på 10 tommer, men den kan også leveres i den større udgave på hele 13 tommer.

Vi har siddet på alle pladser i Enyaq, og rummelighe­den kan bedst beskrives som på højde med Skoda Kodiaq, mens de udvendige mål er som den nye Skoda Octavia.

Der er intet såkaldt frunk foran, hvor man kan opbevare ladekabler mv., men selve bagagerumm­et er på paene 585 liter.

Jubilaeums­model taet på udsolgt

For at fejre fødselsdag­en kan Enyaq bestilles i en speciel Founders Edition, hvor der er skruet ekstra op for udstyret, hvilket bl.a. omfatter et Founders Edition-maerke i krystal. Modellen bygges blot i 1.895 eksemplare­r til aere for de to stiftere af Skoda, Václav Laurin og Václav Klement.

Alle udgaver kan leveres med anhaengert­raek, og bilen må traekke op til 1.400 kg som det maksimale, dog må de fleste versioner angiveligt kun traekke 1.200 kg.

Samtidig vil det vaere muligt at montere en tagboks.

Ingen ny Skoda praesenter­es uden en eller anden praktisk opfindelse, og denne gang har Skoda opfundet en dims, som man kan tørre ladekablet af med, når det har ligget og svuppet i en vandpyt, eller naboens hund har tisset på det. En isskraber i bagklappen er også standard.

Allerede nogle måneder senere kommer der en ekstra Enyaq-variant, nemlig en mere sporty crossover i stil med BMW X4.

JP var inviteret til Prag af Skoda

 ?? Den nye Skoda Enyaq er en smule mindre end Kodiaq og kommer til Danmark til februar. Fotos: Skoda ??
Den nye Skoda Enyaq er en smule mindre end Kodiaq og kommer til Danmark til februar. Fotos: Skoda

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark