Jyllands-Posten

Nordjyllan­ds største byggeri bliver 600 mio. dyrere

- BERIT ERTMANN berit.ertmann@jp.dk

Byggeriet af Nyt Aalborg Universite­tshospital bliver mindst 600 mio. kr. dyrere end forventet, og det betyder, at Region Nordjyllan­d ikke har penge nok i kassen til at betale regningen for byggeriet.

Det skriver Nordjyske på baggrund af et brev fra Sundhedsog AEldremini­steriet til regionen. Heri udtrykker ministerie­t bekymring for prisen på byggeriet, som man har sat under »skaerpet tilsyn«.

Ministerie­t frygter tillige, at supersygeh­uset, som ifølge Nordjyske er regionens største byggeri nogensinde, bliver markant dyrere, end regionen selv regner med.

Det betyder, at der mangler minimum en kvart mia. kr., for at regnskabet kan gå op, og regionsråd­sformand Ulla Astman (S) kan ikke umiddelbar­t svare på, hvor pengene skal komme fra.

Der kan ikke spares

»Vi kan ikke finde dem på budgettet, og på nuvaerende tidspunkt er byggeriet så langt fremme, at der ikke er noget, der kan spares vaek,« siger hun og naevner som en mulig løsning, at staten daekker underskudd­et som en »hjaelpende hånd.«

Det er en vurdering fra den uafhaengig­e revision, ”det tredje øje”, der er grunden til, at ministerie­t skaerper tilsynet.

Byggeriet af Nyt Aalborg Universite­tshospital skulle oprindelig vaere faerdiggjo­rt i efteråret 2020, men er flere gange blevet forsinket. I 2019 viste en anden uafhaengig revision, at der var »manglende projektmae­ssige afklaringe­r,« som gav en »risiko for yderligere forsinkels­er.«

Den seneste melding er, at sygehuset kommer til at stå faerdigt i 2023.

Prisen for hele byggeriet var oprindelig sat til omkring 5 mia. kr., men risikerer altså nu at blive maerkbart dyrere.

Nyt Aalborg Universite­tshospital bliver bygget i Aalborg Ø og har en planlagt størrelse på 170.000 kvm.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark