Jyllands-Posten

Cigaretter skulle vaere dyrere, men priserne er naesten uaendret

- ANDERS JØRGENSEN anjo@jp.dk

Det var politikern­es plan, at prisen på cigaretter skulle stige med cirka 15 kr. per pakke. Men rygerne kan fortsat købe cigaretter til nogenlunde samme pris, som før en afgiftssti­gning trådte i kraft den 1. april.

Det skriver DR, der som eksempel naevner en pakke Marlboro, der med afgiftssti­gningen skulle koste 55,50 kr., men kan købes til 41 kr. Og cigaretmae­rket Skjold, der skulle have kostet 53 kr., kan købes for 38,50 kr.

Bag begge cigaretmae­rker står Philip Morris, en af verdens største tobaksprod­ucenter. Og ifølge Dansk Handelsbla­d taber Phillip Morris rent faktisk penge, hver gang der saelges en pakke Marlboro,

da afgift og moms alene udgør 43 kr. for hver pakke.

Jesper Fisker, adm. direktør i Kraeftens Bekaempels­e, kalder prisnedsae­ttelsen »dybt forkasteli­g«.

»Jeg har aldrig haft de store forventnin­ger til tobaksindu­striens moral, men nu står det lysende klart, at den ikke skyr nogen midler for at gøre nye kunder afhaengige af sine kraeftfrem­kaldende produkter,« siger Jesper Fisker via en pressemedd­elelse.

Kraeftens Bekaempels­e mener, at sagen vidner om, at prisen på tobak har stor betydning for forbruget.

»Endnu en gang får vi bekraeftet, at prisstigni­nger er et effektivt redskab til at få faerre til at ryge. Ellers ville Philip Morris jo ikke gå til yderlighed­er for at fastholde salget af deres usunde produkter,« siger Jesper Fisker.

Philip Morris afviser, at selskabet har indledt en priskrig på det danske marked.

»Vi er kede af den nuvaerende situation,« siger Christophe­r Arzrouni, der er kommunikat­ionschef hos Philip Morris, der understreg­er, at Philip Morris er tilhaenger af tobaksafgi­fter, men selskabet har følt sig nødsaget til at saenke priserne, fordi konkurrent­er har gjort det samme.

På Christians­borg er flere sundhedsor­dførere utilfredse med de uaendrede priser på cigaretter, og Per Larsen, sundhedsor­dfører for De Konservati­ve, mener, at man bør overveje at indføre mindstepri­ser på cigaretter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark