Jyllands-Posten

Hvis smittetall­et ikke snart falder, er regeringen klar med nye restriktio­ner

Forurolige­nde. Sådan kalder sundhedsmi­nister Magnus Heunicke de seneste smittetal, som er på niveau med epidemien i april. Der er nye smittede i stort set alle kommuner.

- TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN tea.krogh@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

Vaerktøjsk­assen er åbnet på vid gab, og regeringen har blikket fast rettet mod de redskaber, som med sundhedsmi­nister Magnus Heunickes ord ligger øverst:

»Nu sender vi en appel til danskerne om at huske de gode vaner – holde afstand, blive hjemme ved sygdom og god håndhygiej­ne. Vi følger situatione­n taet over weekenden, og vi er klar til at stramme op og bruge restriktio­ner, f.eks. over for nattelivet,« sagde han på et pressemøde fredag eftermidda­g i forlaengel­se af et møde i den såkaldte indsatsgru­ppe, hvor cheferne for de forskellig­e styrelser og Statens Serum Institut har saede.

Regeringen­s advarende toner og bekymring tager afsat i de seneste – og stigende – smittetal. Fredag blev der på landsplan registrere­t 173 nye smittede, og dagen før var tallet 179. Det er det højeste smittenive­au siden april – ikke engang under sensommere­ns store udbrud i Aarhus, Ringsted og Silkeborg var der dagligt så mange smittede.

Yderligere bekymring vaekker det hos minister og sundhedsmy­ndigheder, at smitten popper op over det meste af Danmark. I den seneste uge er der konstatere­t nye smittede i 88 af landets 98 kommuner, og det er et ganske andet billede end i sommerens løb, hvor mange kommuner i ugevis ikke havde en eneste ny smittet.

Flere testtelte

Størst fokus er der i øjeblikket på situatione­n i Odense og København, og Annette Lykke Petri, direktør i Styrelsen for Patientsik­kerhed, kunne berette, at mønstret er forskellig­t i de to byer:

»I København er smitten ganske spredt rent geografisk, mens det i Odense er koncentrer­et omkring uddannelse­sinstituti­oner,« sagde hun og understreg­ede, at begge steder er testaktivi­teten kraftigt øget. I København er der kommet et ekstra testtelt i Faelledpar­ken og helt nye testfacili­teter i Valby og på Nørrebro. I Odense testes der intenst i mobile testbiler ved uddannelse­sinstituti­onerne.

I den nye bølge af coronaepid­emien er det isaer unge og yngre voksne, som rammes af covid-19, oplyste Kåre Mølbak, direktør i Statens Serum Institut, og der tegner sig også et billede af, at det er ved private sammenkoms­ter og i fritiden – og altså ikke nødvendigv­is på job eller uddannelse – at smitten flytter sig fra menneske til menneske.

»Vi kan se en tilsvarend­e udvikling i andre europaeisk­e lande, hvor private sammenkoms­ter er den vigtigste faktor for smittespre­dningen,« sagde direktøren.

Ifølge afdelingsl­aege og lektor Christian Wejse, Aarhus Universite­tshospital, giver det god mening, at myndighede­rne skaber sig et overblik i weekenden over, hvor og hvordan smitten spredes, og derefter beslutter, om der er brug for at saette ind med lokale restriktio­ner. Eftersom der er en udbredt smitte i mange forskellig­e kommuner, må vi forvente, at lokale restriktio­ner kan komme i spil, vurderer han.

Flere smittespre­dere

»Vi havde en situation, hvor det egentlig så ret positivt ud, efter at udbruddene i Ringsted

og Aarhus kom under kontrol, men nu ser det ud til, at vi igen er på vej op på et højere nationalt niveau. Vi må vaere forsigtige, for når der er så relativt mange, der tester positiv, er der flere smitsomme personer, og hvis vi ikke kan få identifice­ret og isoleret alle dem, kan vi hurtigt komme til at se yderligere smittespre­dning og isaer superspred­erbegivenh­eder,« siger Christian Wejse, som ikke vil afvise, at smittetall­et vil stige yderligere de kommende dage.

»For anden dag i traek er smittetall­et nu relativt højt, og det er ikke sikkert, at myndighede­rne endnu har overblik over kontaktern­e til de 179 mennesker, der blev registrere­t smittet torsdag,« siger han, der peger på, at sygehusene heldigvis ikke er i knae.

»Men vi har jo set, at der kan det udvikle sig også relativt hurtigt. Derfor er det virkelig vigtigt, at vi tager fat om den her stigning, vi ser, og prøver at få has på smittespre­dningen,« siger Christian Wejse.

Ifølge ham kan nogle af de samme greb, som man anvendte i Aarhus og Silkeborg, komme i spil i de kommuner, der lige nu har et højt antal smittede.

Der er groft sagt to tilgange: Den ene er at satse massivt på smitteopsp­oring, isolation, test af alle kontakter og få smittekaed­erne lukket ned – altså at slukke brandene, hvor det braender. Den anden er at indføre restriktio­ner, som stiler mod at skabe mest mulig afstand og give virus dårligst muligt betingelse­r for at spredes fra en smitsom person til en modtagelig person – der, hvor man smider vand på alle.

Appel til de unge

»Jeg tror, den første strategi er mest effektiv, men det betyder ikke, at de mere generelle tiltag ikke også har en berettigel­se og er relevante at bringe i spil,« siger han.

Københavns Kommune er med 27,5 smittede pr. 100.000 indbyggere i løbet af få dage rykket ind i sundhedsmy­ndighedern­es røde smittekate­gori. Den seneste uge er 172 københavne­re testet positive.

For at beskytte de aeldre og mest syge laegger Københavns Kommune nu op til, at medarbejde­re i sundheds- og aeldresekt­oren med borgerkont­akt skal testes for covid-19 hver 14. dag.

Overborgme­ster Frank Jensen (S) ser de seneste tal som et wakeupcall og en påmindelse om, at københavne­rne nu skal stramme op på adfaerden i hverdagen:

»Derfor vil min staerkeste appel gå til de unge: Det er nu, vi for alvor skal vise, at vi kan holde fast i den gode adfaerd med afstand og hyppig håndvask, som fik nedbragt smitten i foråret. Det gaelder også, selv om du er ung og rask,« siger overborgme­steren i en pressemedd­elelse.

Vi kan se en tilsvarend­e udvikling i andre europaeisk­e lande, hvor private sammenkoms­ter er den vigtigste faktor for smittespre­dningen. KÅRE MØLBAK, DIREKTØR I STATENS SERUM INSTITUT

 ??  ?? Sundhedsmi­nister Magnus Heunicke vil ikke tøve med at genindføre restriktio­ner, sagde han på et pressemøde i ministerie­ts baggård fredag. Foto:
Philip Davali/Ritzau Scanpix
Sundhedsmi­nister Magnus Heunicke vil ikke tøve med at genindføre restriktio­ner, sagde han på et pressemøde i ministerie­ts baggård fredag. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark