Jyllands-Posten

Forsvarsmi­nisteriet mørklaegge­r møde om kritik af spiontjene­ste

I 2019 meddelte forsvarsmi­nister Trine Bramsen, at hun ville mødes med Tilsynet med Efterretni­ngstjenest­erne for at drøfte tilsynets kritik af Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e. Ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r handlede sagen om FE’s samarbejde med den

-

handler også om dig og det samfund, du er en del af.

Snowden-dokumenter­ne omhandlede verdensoms­paendende masseoverv­ågning sat i system af NSA, bl.a. i et tophemmeli­gt projekt med kodenavnet ”Rampart – A”. Historier om aflytning af Tysklands kansler, Angela Merkel, og klimakonfe­rencen Cop15 i København skabte furore. Og herhjemme kunne dagbladet Informatio­n, som fik adgang til Snowdens dokumenter, afdaekke, at Danmark tilsynelad­ende spillede en central rolle i projektet, der havde til formål at sikre NSA adgang til fiberoptis­ke kabler i datamaessi­ge knudepunkt­er rundt om i verden.

Og faktisk går FE’s parløb med NSA og det politiske kendskab til selvsamme endnu laengere tilbage.

Fredag kunne Weekendavi­sen afdaekke, hvordan skiftende forsvarsmi­nistre af FE er blevet orienteret om en aftale om dataindsam­ling, som FE indgik med NSA helt tilbage i Nyrup-regeringen­s tid. JyllandsPo­sten har fået bekraeftet disse oplysninge­r af flere kilder med kendskab til sagen.

Weekendavi­sen beskrev også, at Poul Nyrup Rasmussen som statsminis­ter sidst i 1990’erne underskrev en aftale med et privat teleselska­b, som gav FE adgang til at tappe og bearbejde informatio­ner fra internatio­nale datakabler, der krydsede hinanden i København. Og at NSA blev inviteret med i projektet, fordi FE ikke selv havde udstyr eller ressourcer til i praksis at håndtere de store maengder data. Prisen var, at også NSA fik adgang til informatio­ner fra de danske kabler. En kilde med kendskab til sagen bekraefter disse oplysninge­r over for Jyllands-Posten.

Indholdet i de fiberoptis­ke kabler bliver omtalt som en efterretni­ngsmaessig guldgrube. Der flyder al vores digitale kommunikat­ion – også dine sms-beskeder, e-mails, Messenger-korrespond­ancer og telefonsam­taler. Og sådanne kabler fik NSA ifølge afdaekning­erne adgang til i Danmark.

Dermed er vi tilbage ved det indhentnin­gsprogram og de rådata, som TET adressered­e i sin kritik af FE i 2018.

»En aeldre, enkeltståe­nde sag«

Trine Bramsen noterede sig i sommeren 2019, at FE generelt ifølge tilsynet havde overholdt loven, men så gik hun pludselig videre end tilsynet ved at naevne, at tilsynet på nogle punkter rettede en kritik mod FE, bl.a. »i en aeldre, enkeltståe­nde sag, hvor FE ifølge TET ikke har iagttaget pligten til løbende at orientere TET om alle vaesentlig­e spørgsmål vedrørende tjenestens behandling af oplysninge­r om danskere«.

En sådan oplysning om en aeldre sag finder man ikke i TET’s årsberetni­ng. Men om den sagde ministeren:

»FE er en efterretni­ngstjenest­e, og mange af FE’s opgaver må derfor løses i dyb fortroligh­ed. Men dermed har FE også et helt saerligt ansvar. Derfor er det ikke tilfredsst­illende, når TET finder anledning til at rette kritik mod FE.«

Forsvarsmi­nisteren kommentere­de også, at tilsynets stikprøvek­ontrol viste, at FE’s søgninger i rådata i 13 pct. af tilfaelden­e skete uberettige­t. Hun kaldte det »en høj fejlrate«, men var tilfreds med, at tjenesten arbejdede på at nedbringe fejlene.

Sagen er, at FE ikke må søge i indhentet data overvejend­e om danskere uden en dommerkend­else. I praksis er det imidlertid »praktisk umuligt« at undgå, hvis FE og NSA samarbejde­r om tapning af rådata som beskrevet i Snowden-afsløringe­rne og senest i Weekendavi­sen, forklarer it-sikkerheds­ekspert Peter Kruse fra virksomhed­en CSIS.

»Man kan ikke lave en sortering i de data og sige: Hov, denne trafik skal vi ikke indsamle, for den ser ud til at vedrøre en amerikansk eller en dansk statsborge­r. Det er umuligt at sortere, og det er hele komplekset her,« siger han.

»FE har formentlig fået noget tilbage fra NSA som tak for hjaelpen – herunder nogle af de systemer, som TET nu har mistanke til, at den danske efterretni­ngstjenest­e har anvendt. FE kan altså vaere blevet fodret med data, som også har indeholdt en masse oplysninge­r om danskere.«

På den baggrund kalder Peter Kruse FE’s rate for uberettige­de søgninger i rådata »alt for høj«. I sin årsberetni­ng for 2017 konkludere­de TET eksempelvi­s, at FE i 20 pct. af stikprøver­ne uberettige­t foretog søgning i datasaet, som i overvejend­e grad indeholdt oplysninge­r om personer bosat i Danmark, uden at FE som kraevet havde indhentet en retskendel­se.

»Det er saftsusemi­g meget, når man taenker på, hvor meget data de kigger ned i,« siger Peter Kruse.

Den aktuelle FE-sag og TET’s beskyldnin­ger om ulovlige metoder i FE baserer sig på en stor maengde oplysninge­r, som en eller flere whistleblo­were overdrog til tilsynet i november 2019. Men hvad der konkret har fået Trine Bramsen til at sende chefer hjem og igangsaett­e en undersøgel­se af forhold omkring et samarbejde, som øjensynlig­t har vaeret politisk kendt i årevis, er uvist.

EL: Lukkethed er »dybt bekymrende«

Eva Flyvholm, Enhedslist­ens forsvarsor­dfører, kritiserer Forsvarsmi­nisteriet for at mørklaegge selv banale oplysninge­r om et møde, som ministeren selv har oplyst, at hun ville holde med tilsynet.

»Den lukketheds­kultur, der er i Forsvaret og efterretni­ngstjenest­en, er blevet et saerdeles stort problem. Den eksisterer desvaerre også i meget høj grad i Forsvarsmi­nisteriet. Selvfølgel­ig er der nogle ting, som er nødt til at vaere hemmelige, men jeg har svaert ved at forestille mig, at det skulle vaere et spørgsmål om rigets sikkerhed, som gør, at man ikke vil oplyse, om et møde med tilsynet har fundet sted eller ej,« siger hun.

Eva Flyvholm retter en skarp kritik af regeringen for ikke at ville fortaelle noget som helst om kritikken fra tilsynet mandag i sidste uge. Modsat de fleste andre partier i Folketinge­t var Enhedslist­en ikke inviteret til en orienterin­g hos statsminis­ter Mette Frederikse­n forrige weekend, før tilsynet sendte sin pressemedd­elelse ud om mandagen.

»Det er dybt bekymrende, at man ikke vil fortaelle, hvad der foregår i denne sag. Det er helt afgørende for, om borgerne kan have tillid til staten, at man får nogle forklaring­er på, hvad der foregår,« siger Eva Flyvholm.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark