Jyllands-Posten

Topchef i Statsminis­teriet var bekymret over en »arrogant« Inger Støjberg

En departemen­tschef frygtede, at Støjberg var gået for langt, og at asylsag ville ende hos statsminis­teren.

-

Tidligere departemen­tschef i Statsminis­teriet Christian Kettel Thomsen opfattede davaerende integratio­nsminister Inger Støjberg (V) som arrogant i sagen om adskillels­en af asylpar, hvoraf den ene var mindreårig.

Det skyldes, at hun ikke var udfordret rent parlamenta­risk, fordi et flertal holdt hånden under hende i 2016, da sagen opstod. Det forklarede han fredag for Instruksko­mmissionen.

Han var også bekymret for, at Inger Støjberg ikke tog sagen tilstraekk­eligt seriøst, og at den risikerede at lande hos den davaerende statsminis­ter, Lars Løkke Rasmussen (V).

Derfor foreslog han ifølge en intern mail fra maj 2017 at tage op til statsminis­terens embedsboli­g, Marienborg, en søndag for bl.a. at tale med Lars Løkke Rasmussen om sin bekymring.

»Den der bekymring ligner det der med, at integratio­nsminister­en med et sikkerheds­net parlamenta­risk set virker arrogant over for Folketinge­t. Selv om det er et mindretal, kan der godt begynde at komme brok eller henvendels­er til formanden,« siger han i dag.

Instruksko­mmissionen er nedsat for at undersøge den ulovlige adskillels­e af asylpar i 2016, hvor den ene er mindreårig.

Det er kommet frem undervejs, at Statsminis­teriet var mere involveret i sagen, end det hidtil har fremstået i offentligh­eden.

Flere embedsmaen­d i Statsminis­teriet var bekymret for, at Inger Støjberg var gået for langt.

I en mail skrev departemen­tsråd Tanja Franck, at det var vigtigt, at statsminis­teren fik at vide, at Inger Støjberg gik laengere, »end juraen kan holde til«.

Advarsel til Løkke

Christian Kettel Thomsen opfattede mailen som en advarsel til Løkke.

»Karakteren er snarere at få sagt: hvis du bliver spurgt i Folketinge­t, så lad vaere med at gå lige så langt, for så vil du muligvis skulle til at rette det,« siger han.

En anden ting, der kom frem fredag, var, at den davaerende ombudsmand havde to møder i Statsminis­teriet, hvor han skulle have gjort opmaerksom på, at han var bekymret for, hvordan Inger Støjberg ville modtage hans vurdering af sagen.

Det skyldes, at Inger Støjberg i en tidligere sag erklaerede sig lodret uenig med ombudsmand­en. Han havde i 2015 udtalt, at hendes annoncerin­g af regeringen­s udlaending­estramning­er i libanesisk­e aviser ikke var retvisende.

På et møde den 27. oktober bragte han sin bekymring op over for den øverste chef i embedsvaer­ket.

»I forbindels­e med annoncesag­en var det ret unikt, at ministeren og udtalte, at hun ikke var enig i den vurdering. Sagen var speciel på forskellig leder og kanter. Det, som ombudsmand­sinstituti­onen kommer med, tager man til efterretni­ng,« sagde Christian Kettel Thomsen.

Han frygtede, at det kunne føre til tvivl om ombudsmand­ens omdømme som institutio­n, hvis Inger Støjberg afviste kritik endnu en gang.

I den endelige afgørelse vurderede ombudsmand­en, at det var ulovligt at skille parrene ad uden en individuel vurdering.

Den davaerende ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, har ingen kommentare­r, oplyser han til Ritzau.

 ??  ?? Tidligere departemen­tschef i Statsminis­teriet Christian Kettel Thomsen blev fredag afhørt af Instruksko­mmissionen.
Foto: Jens Dresling/Polfoto
Tidligere departemen­tschef i Statsminis­teriet Christian Kettel Thomsen blev fredag afhørt af Instruksko­mmissionen. Foto: Jens Dresling/Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark