Jyllands-Posten

Hvordan kan bilerne blive mere klimavenli­ge – og hvem skal betale?

Mandag praesenter­er en kommission sit bud på, hvordan biltrafikk­en kan gøres mere grøn. Jyllands-Posten svarer på seks spørgsmål om sagen.

- LARS FROM KLAUS DOHM STEEN A. JØRGENSSEN lars.from@jp.dk klaus.dohm@jp.dk Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

som bilejerne i dag betaler i afgifter. nye. Så aendringer­ne vil berøre de fleste danskere. Dansk Industri frygter, at højere afgifter vil skade mobilitete­n i Danmark i en tid, hvor der pendles mere og laengere end nogensinde. klimaet. Det er man formentlig gået vaek fra. Kommission­en vil formentlig også pege på muligheden for at give et saerligt tilskud til ejere af isaer mindre elbiler, da de små elbiler er relativt dyre i forhold til dyre elbiler. på nye elbiler. På den måde ville flere vaelge en billigere grøn bil frem for en dyrere benzinslug­er, lød raesonneme­ntet. Et andet vaerktøj var at fritage eller nedsaette afgiften for el- og plug-in hybridbile­r i 2019 og 2020. efter, hvor meget traengsel der er. Det skal vaere med at til at lukke det hul i statskasse­n, som partiet forventer, når der kommer mange flere elbiler med lavere afgifter på vejene.

Dansk Folkeparti har ikke noget fast mål for, hvordan den grønne trafik skal se ud i 2030. Ifølge partiets naestforma­nd, Morten Messerschm­idt, skal danskerne animeres til at skifte fossilbile­n ud med en brint- eller elbil, men en omlaegning af bilparken til mere klimavenli­ge biler må ikke gå ud over skabelsen af arbejdspla­dser, øge skattetryk­ket eller skabe social ulighed. Han er skeptisk over for roadpricin­g.

Hos De Radikale mener klimaordfø­rer Ruben Kidde, at det skal vaere slut med at saelge nye fossilbile­r fra 2025. Partiet er en varm fortaler for roadpricin­g som en mere intelligen­t måde at lade bilisterne betale for at køre på vejene. De Radikale er klar til at bruge noget af fremtidens råderum på flere elbiler.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark