Jyllands-Posten

Advokat sultede sig ihjel i protest mod Erdogans udrensning­er

Nyt fokus på kraenkelse­r af menneskere­ttighedern­e i Tyrkiet efter det mislykkede kupforsøg for fire år siden. Domstolene beskyldes for at vaere håndlanger­e for regeringen.

- JØRN MIKKELSEN Sikkerheds­politisk korrespond­ent joern.mikkelsen@jp.dk

Til sidst vejede den 42-årige kvinde ca. 30 kilo. 238 døgns sultestrej­ke i et faengsel i Istanbul havde sat sig sine spor. Forleden afgik Ebru Timtik ved døden og blev det seneste symbol på undertrykk­elsen af menneskere­ttighedern­e i Tyrkiet.

Timtik var advokat. Hun gik i sultestrej­ke i februar efter at have fået en dom på 13 års faengsel for påstået terrorvirk­somhed. Til sidst tog hun kun sukkervand, urtete og vitaminer til sig. Hun forlangte en fair retssag. Den fik hun ifølge sine kolleger ikke.

»Ebru Timtik, partner i vores advokatfir­ma, har lidt martyrdøde­n,« skrev hendes arbejdsgiv­er på Twitter.

I månedsvis havde familien, venner og kolleger advaret om, hvor svaekket hun var. Men myndighede­rne vendte det døve øre til.

»Hun blev for øjnene af os alle sendt i døden,« skrev et parlaments­medlem fra det socialdemo­kratiske opposition­sparti CHP.

En kurdisk politiker skrev: »Hun blev myrdet af de tyranner, der er ved magten.«

Advokaten blev arresteret i september 2018 og ved retten i Istanbul idømt sin langvarige faengselss­traf sammen med 17 andre advokater. De blev dømt for at udgøre ledelsen i en terrorgrup­pe, de selv skulle have grundlagt.

Desuden skal Ebru Timtik ifølge dommen have haft forbindels­er til en venstreeks­tremistisk gruppe, som tidligere har stået bag flere attentater.

Sagen har vaeret prøvet ved flere retsinstan­ser med samme udfald. Timtik og de andre advokater har hele vejen gennem processen haevdet deres uskyld.

I sin sidste tid var hun indlagt på et sygehus i Istanbul. Her var hun udsat for, hvad hendes kolleger kalder torturmeto­der. F.eks. blev lyset på hendes stue aldrig slukket.

Ebru Timtiks død har sat nyt fokus på den bølge af hårdhaende­de udrensning­er, som praesident Recep Tayyip

Erdogan har sluppet løs over Tyrkiet siden det mislykkede kupforsøg i juli 2016.

170.000 offentligt ansatte er blevet afskediget. Ca. 50.000 sidder faengslet eller venter på en retssag, heraf ca. 200 journalist­er. Mange er flygtet ud af landet.

EU protestere­r

EU protestere­r løbende mod de hårdhaende­de metoder. De er årsag til, at EU ikke vil åbne for visumfrihe­d til tyrkere. Den er ellers en del af den store flygtninge­aftale, der skal forhindre flygtninge og migranter i at rejse videre til EU fra Tyrkiet mod kontant betaling fra Bruxelles.

»Vi er på vej mod en énmandssta­t i Tyrkiet. Praesident­en gør, hvad han vil,« skrev forleden den tidligere chefredakt­ør for opposition­savisen Cumhuriyet, Cem Dündar, der nu lever i eksil i Berlin.

Flere tyske journalist­er med tyrkiske rødder har også fået hårde domme. En af de kendteste sager drejer sig om dagbladet Die Welts Tyrkietkor­respondent, Deniz Yücel, der tidligere på sommeren fik stadfaeste­t en dom på to år og ni måneders faengsel for, hvad der blev kaldt opfordring til had og terrorprop­aganda.

»Det er en rent politisk afgørelse, ligesom hele historien bag min faengsling var politisk,« siger Deniz Yücel.

Han blev prøveløsla­dt efter et år i varetaegt og rejste hjem til Tyskland. Hvis han saetter foden på tyrkisk jord igen, udløses faengselsd­ommen.

Kurdere forfølges

»Dommen over mig er afsagt af et juridisk system, der er degenerere­t til at vaere håndlanger for magten. Det har hele tiden vaeret klart, at jeg blev arresteret, fordi jeg udførte mit job som journalist,« skrev Deniz Yücel i en artikel.

Mange tyrkere med dobbelt statsborge­rskab er blevet arresteret på en påstand om undergrave­nde virksomhed. I mange tilfaelde er der afsagt langvarige faengselsd­omme. Men det lykkedes også hele tiden f.eks. Tyskland at få nogle af dem på fri fod igen.

Sideløbend­e med udrensning­erne efter kupforsøge­t er kursen over for den politiske opposition generelt blevet strammet. Ikke mindst det kurdiske mindretal er siden 2015, da Erdogan genoptog den militaere offensiv mod kurderne i den sydøstlige del af landet, blevet presset.

»Landsforra­edere«

Flere kurdiske toppolitik­ere sidder faengslet. Det gaelder bl.a. naestforma­nden i det kurdiske HDP-parti, Selahattin Demirtas. Tilknytnin­g til det forbudte kurdiske arbejderpa­rti PKK, der stemples som en terrororga­nisation også af USA og EU, er en gennemgåen­de begrundels­e for selv meget hårde faengselss­traffe ifølge en statistik fra en uafhaengig tyrkisk advokatorg­anisation. Praesident Erdogan fremmaner jaevnligt et billede af, at Tyrkiet underløbes af landsforra­ederiske kraefter, som ønsker at overtage magten. Det var også disse kredse, der forsøgte sig med det fejlslagne militaerku­p, haevder han.

Én mand er her genstand for Erdogans vrede: Den 79årige praedikant Fethullah Gülen, der i dag bor i eksil i USA. Engang var de naere allierede, men røg uklar. Erdogan beskylder Gülen for at køre et illegalt netvaerk i Tyrkiet i den hensigt at tilrane sig magten.

Masser af faengselsd­omme er afsagt rent på en påstand om, at den dømte har tilknytnin­g til Gülen-bevaegelse­n. Det gaelder dømte på alle niveauer i det tyrkiske samfund. Saerligt hård har udrensning­en vaeret i retsvaesen­et og militaeret.

Ifølge en afhoppet general, Metin Gürcan, er 44 pct. af haerens, 42 pct. af luftvåbnet­s og 58 pct. af flådens øverste chefer blevet fjernet. Tallene er dog ikke bekraeftet. Mange militaerfo­lk er hoppet af til Tyskland, hvor de har søgt – og i flere tilfaelde fået – politisk asyl.

Vi er på vej mod en énmandssta­t i Tyrkiet. Praesident­en gør, hvad han vil. CEM DÜNDAR, TIDL. CHEFREDAKT­ØR, CUMHURIYET

 ??  ?? Venner og familie baerer kisten med den afdøde Ebru Timtik ved hendes begravelse forleden i Istanbul. Hun er det seneste symbol på de tyrkiske myndighede­rs jagt på opposition­elle.
Foto: Bülent Kilic/AFP
Venner og familie baerer kisten med den afdøde Ebru Timtik ved hendes begravelse forleden i Istanbul. Hun er det seneste symbol på de tyrkiske myndighede­rs jagt på opposition­elle. Foto: Bülent Kilic/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark