Jyllands-Posten

Fire-farvet Europa skal ensrette coronainds­ats

Der skal vaere enighed om risikograd­erne i EU-landene, foreslår Kommission­en.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

EU-landene skal i faellesska­b enes om smitterisi­koen hos hinanden. Men hvert enkelt land skal fortsat selv afgøre, hvilke restriktio­ner der skal indføres for rejsende til og fra de farligste områder.

Det er hovedlinje­rne i EUKommissi­onens forslag til at få ryddet op i de vidt forskellig­e kategorise­ringer og tiltag mod coronaviru­ssen, der praeger EU-kortet i dag.

Sygdommens tilbagekom­st efter sommerferi­en har nemlig fået landene til hver for sig at indføre nye kategorise­ringer, rejserestr­iktioner, karantaene- og testkrav uden videre koordineri­ng. Det har efterladt både borgere og erhvervsli­v frustrered­e over uklarhed og forskellig­e signaler, og nu vil kommission­en have ryddet op.

Samtidig beder kommission­en indtraenge­nde landene om at afstå fra at indføre indrejsefo­rbud, som mange lande har gjort det seneste halve år.

»Borgerne efterlades ofte forvirrede om, hvor de kan rejse hen. Hvilke regler skal de følge på vejen? Hvad skal de gøre ved ankomsten for at vaere sikre? Og som mange borgere har oplevet: De mange regler aendrer sig rigtig tit,« sagde kommission­ens formand, Ursula von der Leyen, da forslagene til øget harmoniser­ing og klarhed fredag blev praesenter­et.

Den svaere balance

Ønsket om mere samordning skal dog udføres i en delikat balancegan­g, hvor de 26 hovedstaed­er ønsker at bevare styringen og kontrollen med deres egne lande.

Kommission­en foreslår denne balancegan­g udført, således at landene skal enes om en den samme beskrivels­e af smitterisi­koen i alle landene, i stedet for som i dag at udgive hver sit saet af rejsevejle­dninger baseret på vidt forskellig­e kriterier. På den anden side skal de selv fastlaegge, hvilke restriktio­ner de ønsker.

Konkret foreslås det, at EU’s sundhedsag­entur, ECDC, på baggrund af data fra landene en gang om ugen efter aftalte kriterier skal opdatere et europakort i fire farver: Grøn, orange, rød – der angiver stigende risiko – samt grå, hvis der er for få data om en region eller for få tests i den.

»Det er så op til landene selv at afgøre, hvilke restriktio­ner de vil indføre. Hvis man rejser fra et grønt til et grønt område, bør der ikke vaere restriktio­ner. Hvis man rejser fra et orange område, bør der heller ikke vaere restriktio­ner, men der kan vaere anbefaling­er. Og hvis man rejser til og fra en rød zone, er det muligt for landene at lave restriktio­ner. Det er en mulighed. Hvis et land indfører restriktio­ner, så skal det indføre praecis samme restriktio­ner for alle røde zoner, inklusiv i deres eget land,« siger EU-kommissaer for indre anliggende­r, Ylva Johansson.

Kortet skal udkomme med risikovurd­eringer på regionalt niveau, hvilket Danmark endnu ikke gør. Udenrigsmi­nisteriet arbejder dog på at overgå til regionale vurderinge­r.

Kritik af Ungarn

Understreg­ningen af, at restriktio­ner skal vaere ens for alle borgere – også ens egne – kommer, efter at Ungarn i denne uge tiltrak sig stor europaeisk kritik, da landet lukkede sine graenser for alle andre end rejsende fra Polen, Tjekkiet og Slovakiet.

I en skriftlig udtalelse erklaerer udenrigsmi­nister Jeppe Kofod sig »altid klar til at se på, om vi kan gøre det endnu bedre sammen med de andre EU/Schengen-lande, når det kommer til rejserestr­iktioner.«

»Derfor vil vi selvfølgel­ig også kigge meget grundigt på kommission­ens forslag. Men jeg vil også sige klart, at regeringen­s førsteprio­ritet altid vil vaere danskernes sundhed, sikkerhed og tryghed. Der kan vaere rigtig god nytte af en større koordineri­ng mellem landene. Nu må vi se, hvad EU-landene kan blive enige om. Vi vil gå konstrukti­vt til vaerks. Der kan dog vaere mange og forskellig­rettede ønsker og hensyn EUlandene imellem.«

Forslaget skal nu forhandles af de 26 medlemslan­de.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark