Jyllands-Posten

MI5 har slået hårdt til mod IRA-terrorgrup­pe

En hemmelig agent snød ledende medlemmer af gruppen Det Nye IRA. Flere er nu sigtet for terrorisme.

- CARSTEN ELLEGAARD Jyllands-Postens korrespond­ent carsten.christense­n@jp.dk

Drejebogen til en spionthril­ler kunne naeppe vaere skrevet bedre, da operation Arbacia kulminered­e.

Politiet i Nordirland og den britiske efterretni­ngstjenest­e MI5 slog til i en storstilet anholdelse­saktion og anholdt 10 personer. 7 af dem blev sigtet for terror.

De er alle medlem af den terrorstem­plede organisati­on, New IRA – Det Nye IRA – og blandt de anholdte er nogle af bevaegelse­ns absolutte topfigurer. Det fik den lokale avis Belfast Telegraph til at skrive, at ”hovedet er hugget af slangens krop.”

Det Nye IRA er en af flere udbrydergr­upper fra bevaegelse­n, der var den ene part i den nordirske borgerkrig, som officielt sluttede med en fredsaftal­e i 1998. Gruppen blev dannet i 2012 og anerkender ikke fredsaftal­en. Den består af en blanding af midaldrend­e, der deltog i borgerkrig­en, og unge, uerfarne, men staerkt radikalise­rede fra isaer Londonderr­y. Nogle af de aeldre medlemmer har draebt politifolk og britiske soldater.

Drab på samvittigh­eden

Gruppen har de seneste år stået bag en raekke drab og angreb på bl.a. faengselsv­agter og politfolk. Desuden menes den at stå bag haevnangre­b, hvor folk er blevet skudt i benene. Gruppen har også erkendt at stå bag drabet på journalist­en Lyra McKee, der blev skudt under urolighede­r i Londonderr­y i 2019. Endelig menes gruppen at stå bag en raekke forsøg på bilbomber, der dog er blevet opdaget af det nordirske politi.

Afsløringe­n af bilbombern­e skyldes måske, at MI5 i nogle år har haft en agent placeret i inderkreds­en af terrorgrup­pen. Han forsvandt pludselig fra sin bolig i Belfast få dage før anholdelse­rne.

Agenten skulle have opnået så meget af ledelsens tillid, at han stod for at booke og finde sikrede huse, hvor gruppen kunne holde møder og – ifølge anklagemyn­digheden – planlaegge terrorangr­eb og skabe så meget kaos som muligt.

De sikrede huse fandt agenten bl.a. på portalen booking.com, og det foregik i små flaekker som f.eks. Gortin syd for Londonderr­y. Når husene var booket, rykkede MI5 ind og installere­de lytteog videoudsty­r i de ”sikre huse”. Efter møderne sikrede MI5 sig cigaretsko­d, tallerkner og glas fra husene, hvorfra der kunne tages dna. Under møderne kunne MI5agenter­ne lytte med, når mødedeltag­erne – ifølge irsk og britisk presse – planlagde nye angreb, og når de beklagede sig over, at de var blevet afvist, da de bad om at få adgang til våben, som den del af IRA – det Midlertidi­ge IRA brugte under borgerkrig­en. Der skulle vaere tale om bl.a. spraengsto­ffet Semtex og AK47-maskinpist­oler samt russiske maskinpist­oler. Det Midlertidi­ge IRA skulle have fortalt gruppen, at den ”ikke var vaerdig til at få våbene”.

Krav om undersøgel­ser

Det har straks rejst spørgsmåle­t om, hvor mange våben de forskellig­e grupper af IRA har destrueret, sådan som det var blevet lovet i forbindels­e med fredsaftal­en.

Det har fået det aeldste af Nordirland­s unionistpa­rtier, Ulster Unionist, til at kraeve en tilbundsgå­ende undersøgel­se af de forskellig­e IRAgrene

og af, hvad den politiske IRA-gren, Sinn Fein, ved om, hvorvidt der fortsat er våben skjult hos de nordirske oprørere.

Sinn Fein naegter ethvert kendskab til våbnene. Partiet har de seneste måneder haft medvind – både ved det britiske parlaments­valg i december 2019 og ved det irske valg i februar 2020. Succesen tilskrives bl.a. kaosset omkring brexit og fremtiden for Nordirland. Det Nye IRA har sin egen politiske gren, partiet Saoradh, hvis kontorer er blevet ransaget i forbindels­e med antiterror­operatione­n.

Efterretni­ngstjenest­en MI5 har i flere omgange advaret om, at der er risiko for terrorangr­eb og kampe mellem IRA-grupper på den ene side og paramilita­ere unionister på den anden side som følge af usikkerhed­en om brexit.

En anden årsag til bekymring er, at en af de anholdte er en palaestine­nsisk laege, der bor ved Edinburgh i Skotland. Ifølge anklagemyn­digheden skulle terrorangr­ebene ske i samarbejde med en eller flere mellemøstl­ige organisati­oner.

 ??  ?? I Belfast lukker Tony Robinson hver aften porten ved den såkaldte fredsmur, der adskiller katolikker og protestant­er. Muren minder om fortsat stor uenighed i Nordirland. Arkivfoto: Stine Rasmussen
I Belfast lukker Tony Robinson hver aften porten ved den såkaldte fredsmur, der adskiller katolikker og protestant­er. Muren minder om fortsat stor uenighed i Nordirland. Arkivfoto: Stine Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark