Jyllands-Posten

Trofast partisolda­t bliver Shinzo Abes afløser

Yoshihide Suga, Japans laengst siddende kabinetsse­kretaer og Shinzo Abes naere samarbejds­partner, bakkes op af partiets staerke fraktioner.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Det bliver den 71-årige Yoshihide Suga, der skal løfte arven efter Japans afgående premiermin­ister, Shinzo Abe.

Den officielle afgørelse falder ganske vist først efter en afstemning blandt partiets parlamenta­rikere og regionale ledere den 14. september. Men efter et møde i partiledel­sen står det klart, at Japans laengst siddende chefkabine­tssekretae­r har den opbakning, der forfremmer ham til partiforma­nd og dermed ny premiermin­ister.

Med Suga får Japan naermest en politisk kloning af den sygdomsram­te Abe. De to har haft en taet samarbejde, lige siden Shinzo Abe satte sig i stolen som premiermin­ister i 2012 – samtidig med at Suga fik overdraget den strategisk vigtige post som chefkabine­tssekretae­r. Intet stort synligt folkeligt hverv, men et nøgleembed­e som styrmanden og Abes højre hånd i det politiske maskinrum som koordinate­r mellem ministerie­r, ministre og parlamenta­rikerne.

Mens to af konkurrent­erne tidligt meldte sig som kandidater, skete det først onsdag for Sugas vedkommend­e. Men han havde allerede inden sin officielle kandidatur sikret sig den opbakning blandt de magtfulde fraktioner, der vil sikre ham posten.

Fraktionsp­olitik

Fraktionsp­olitikken er et helt essentielt element i japansk politik. Mens andre lande har kliker, blokke – eller som i Danmark kaffeklubb­er – er de japanske fraktioner institutio­naliserede enheder inden for Det Liberale Demokratis­ke Parti med officielle ledere og officielle medlemskab­er.

Sådan har det altid vaeret, siden den nuvaerende partikonst­ruktion blev søsat for mere end seks årtier siden. Dengang var der fem fraktioner. De eksisterer reelt stadig i dag sammen med to nyere enheder. Desuden står cirka 60 medlemmer af den parlamenta­riske gruppe uden for fraktioner­ne. Blandt andet Suga.

Blåstemple­t af Abes folk

Men han har allerede fået offentlig opbakning fra partiets største gruppe, den samme gruppe, der stod bag Shinzo Abe. Dertil kommer fraktioner­ne under tidligere premiermin­ister og nuvaerende finansmini­ster Taro Aso, fraktionen under partiets generalsek­retaer, Toshikoro Nikai, og en lille gruppe under eksgeneral­sekretaer Nobuteru Ishihara.

Dermed er han blevet blåstemple­t af de tunge fraktioner og er taet på at have sin majoritet, efter at partiledel­sen besluttede, at valget skal afgøres i en afstemning bandt de 394 parlaments­medlemmer og 141 ledende politikere fra praefektur­erne (3 fra hvert af de 47 praefektur­er). Hans to modkandida­ter havde ønsket at få hele partiet mobilisere­t i en afstemning, men partiledel­sen fastholdt en beslutning om at frigøre Abe fra byrden som partileder og premiermin­ister så hurtigt som muligt. Det vil formentlig ske den 16. september – to dage efter den officielle afstemning i partiet.

Som nyvalgt partiforma­nd uden for den almindelig­e treårige turnus kommer Suga til at sidde perioden ud indtil september 2021. Derefter vil fremtiden afhaenge af, om han står staerkt nok til at lede partiet sejrrigt ud af valget i november 2021.

En aegte partisolda­t

Yoshihide Suga er en aegte partisolda­t, der har arbejdet sig op gennem raekkerne, siden han som 26-årig blev ansat som sekretaer for en politiker fra Yokohama. Han fik senere to perioder som politiker i byrådet i havnebyen taet på Tokyo, inden han i 1996 blev valgt ind i Underhuset.

I det spegede fraktionsp­olitiske spil har det vaeret en fordel for ham at stå uden for fraktioner­ne, samtidig med at han i kraft af sekretaerf­unktionen kender alle personer, positioner og holdninger ud og ind. Det er altafgøren­de for fremtidig succes som leder, når der skal fordeles poster, så partiets indre balance ikke forrykkes.

 ??  ?? Yoshihide Suga er storfavori­t til at blive premiermin­ister efter den sygdomsram­te Abe. Foto: Jiji Press/AFP
Yoshihide Suga er storfavori­t til at blive premiermin­ister efter den sygdomsram­te Abe. Foto: Jiji Press/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark