Jyllands-Posten

Giv fredsprise­n til Joshua Wong

-

Joshua Wong forventer at blive arresteret når som helst og forsvinde til et hemmeligt faengsel et sted i Kina.

Forventnin­gen er absolut ikke ubegrundet. Som én af frontfigur­erne for demokratif­orkaempern­e i Hongkong står han bogstaveli­gt talt i forreste raekke, og med den nye sikkerheds­lov, som Kina har trukket ned over Hongkong, er det et yderst farligt sted at befinde sig, da isaer når man kaemper for frihed og demokrati. Snesevis af andre demokratif­orkaempere er blevet arresteret og sigtet for alt fra løsrivelse og terrorisme til undergrave­nde arbejde med fremmede magter.

Med fuld ret er Joshua Wong blandt kandidater­ne til Nobels fredspris i år, da han står som eksponente­n for at have afklaedt Kinas løfte om ét land, to systemer, der skulle have vaeret gaeldende i mindst et halvt århundrede.

Hongkong mistede sin frihed den 1. juli 1997, da det kinesiske flag blev hejst foran regeringsb­ygningen, og som årene er gået, har Kina med diktaturet­s systematik strammet grebet om den tidligere britiske kronkoloni. I takt hermed er demokratib­evaegelsen vokset i omfang, uagtet at det står klart for enhver, at Kina aldrig vil komme med indrømmels­er endsige følge en anden vej end at gøre Hongkong til endnu en provins underlagt diktatorer­ne i Beijing.

Måtte Den Norske Nobelkomit­é driste sig til at give prisen til Joshua Wong, venter der en voldsom reaktion. Dette er ikke en forudsigel­se, men en utilsløret trussel, der i den forgangne uge blev fremsat af Kinas udenrigsmi­nister, Wang

Yi, på en pressekonf­erence, da han besøgte Norge.

»Vi ønsker ikke at se nogen politiseri­ng af Nobels fredspris. Såvel tidligere, i dag som i al fremtid vil Kina afvise ethvert forsøg på at bruge Nobels fredspris til at blande sig i Kinas indre anliggende­r,« understreg­ede Wang Yi, der er fuldt vidende om, at fredsprise­n er den mest politiske af alle Nobelprise­r, og at Kina nu intimidere­r såvel den norske regering som Den Norske Nobelkomit­é, understreg­er, hvor nødvendigt det er at tildele Hongkongs demokratif­orkaempere dette års fredspris.

Kinas udenrigsmi­nister har vaeret på rundrejse i Europa, og det vil vaere i strid med sandheden at kalde det en succes. I hvert eneste land har han udslynget trusler i en sådan grad, at Tysklands udenrigsmi­nister Heiko Maas til sidst måtte fortaelle sin kinesiske kollega, at hans trusler »ingen steder hører hjemme«, og at de europaeisk­e lande »står skulder ved skulder«. Tilrettevi­sning var påkraevet, fordi praesident­en for det tjekkiske senat, Milos Vystrcil, i spidsen for en erhvervsde­legation har vaeret i Taiwan, dels for at drøfte handel, dels for at høre om Taiwans erfaringer med at bekaempe coronapand­emien, som har vaeret blandt de mest succesfuld­e i verden. Rejsen fik Wang Yi til at meddele, at Milos Vystrcil »kommer til at betale en meget høj pris«.

Wang Yis Europa-rundrejse har vaeret optakt til topmødet den 14. september i Leipzig mellem EU og Kina, der forventes afviklet virtuelt. Hvis Wang Yis fremfaerd bliver gentaget på topmødet, er der forhåbentl­igt lagt op til en nedkøling af EU’s forhold til Kina.

I 2012 modtog Den Europaeisk­e Union Nobels fredspris for »i seks årtier at have bidraget til at fremme fred, forsoning, demokrati og menneskere­ttigheder«. Med det in mente er det på høje tid, at EU parkerer kraemmerme­ntaliteten og stiller sig på USA’s side i opgøret med Xi Jinpings destruktiv­e, megalomane fremfaerd.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark