Jyllands-Posten

Når blindt raseri får nynazister og regnbueide­ologer til at finde hinanden

- JØRN MIKKELSEN Sikkerheds­politisk korrespond­ent joern.mikkelsen@jp.dk

Det var virkelig en meget maerkelig demonstrat­ion i sidste weekend i Berlin.

Her var folk med regnbuefla­g og fredssymbo­ler, højreekstr­emister med faner fra det gamle kejserrige, klimaaktiv­ister, identitaer­e ideologer, vaccinatio­nsmodstand­ere, Antifa-kaempere, corona-benaegtere og rene konspirati­onsteoreti­kere: Coronaen er sluppet løs af Bill Gates og/eller spredes via 5G.

Det var ikke et lille sekterisk sammenrend. Politiet talte 40.000 demonstran­ter. De kom fra hele landet og alle dele af samfundet. Det endte voldeligt, da et lille mindretal med vilde slagord løb storm mod Rigsdagsby­gningen, men blev afvist af politiet.

Angrebet på Tysklands parlament var skandaløst i sig selv, men det er forundring­en over, hvad der bringer så forskellig­e mennesker sammen, der står tilbage. Demonstrat­ionen var indkaldt som en protest mod corona-reglerne. Hvad får en LGBT-aktivist til at demonstrer­e sammen med en nynazist? På flere plakater lignende parolerne endda hinanden.

Det kan vaere svaert at saette på én formel. Sociologer­ne kommer nok på overarbejd­e. Hvis man alligevel skal forsøge: vrede – som regel: raseri.

Vrede på mange måder og af mange grunde. Vrede mod systemet/politikern­e/dem deroppe/verden af i dag/alle med magt, uspecifice­ret. Der kan vaere 117 grunde til, at man er vred – herunder dybt personlige – men det må overraske, at folk, der til daglig er voldsomt uenige og ikke sjaeldent bekaemper hinanden også fysisk i gaderne, pludselig finder sammen.

De er faelles om en slags sammensvae­rgelsesteo­ri, selv om de hver isaer har deres egen udlaegning af, hvad den drejer sig om. De bekaemper et fjendebill­ede, som de hver isaer giver et ansigt. Det handler ikke om at gøre verden bedre, hvad politik ellers gerne drejer sig om. Det handler om at finde en forklaring på, hvorfor alt går så dårligt – og ikke mindst få luft for afmagten over, at det er sådan.

Dermed bliver protestråb­et helt uartikuler­et. Hvem helt praecist er det rettet imod? Generelt: Hvoraf dette opstemmede raseri – endda i et land som Tyskland, hvor der er valg hele tiden, og dampen kan lukkes ud løbende? Det er en aerlig sag at vaere uenig i corona-strategien, men hvad får venstreori­enterede vaccinemod­standere og højreorien­terede jødehadere til at marchere sammen netop her?

Et saerligt faenomen i Tyskland er de såkaldte Reichsbürg­er: Mennesker, som ikke anerkender Forbundsre­publikken, men holder fast i Tyskland anno 1918 eller 1937; det sidste år før Hitler for alvor begyndte sin aggression. Der er ikke mange af dem, men de er meget synlige. Deres boliger anser de for undtaget normaltysk lovgivning. I ny og nae griber myndighede­rne ind.

Det er en bizar flok, men de har gjort sig til spydspids i corona-oprøret. Det får de lov til af de andre demonstran­ter, hvoraf de fleste formentlig anser dem for rene fantaster. Målet helliger tydeligvis midlet. Man er rasende – sammen.

Demonstrat­ionen sidste lørdag har fornyet debatten om, at demokratie­t også skal kunne forsvare sig mod dem, der vil det til livs. Det har en saerlig tone i netop Tyskland, men gaelder bredt. Problemet er, at graensen til den undergrave­nde virksomhed som regel er flydende. Desuden har demokratie­t det som et af sine formål at vaere inkluderen­de. Der bør vaere plads til de fleste.

Så hvornår skal demokratie­t slå fra sig? Det er jo faktisk tilladt at vaere både vred og rasende. Graensen er nået, når der bruges vold, vil de fleste mene. Men ellers?

Hvad får venstreori­enterede vaccinemod­standere og højreorien­terede jødehadere til at marchere sammen?

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark