Jyllands-Posten

Lynettehol­men vil skabe job i hele landet

- CHRISTIAN GRØNNEMARK formand for HK Hovedstade­n

Forleden fremlagde Københavns Kommune de første undersøgel­ser af vej- og metroforbi­ndelser til og fra den nye bydel Lynettehol­men – en ny kunstig ø på 200 ha nordøst for Refshaleøe­n og Lynetten, øst om Trekroner og syd for Københavns Nordhavn.

Det er et stort og meget ambitiøst projekt, som vil blive diskuteret laenge og indgående, før planerne er realiseret. Fra hver deres synsvinkel har en del allerede givet deres umiddelbar­e mening til kende på sociale medier og i dagspresse­n. Meget tyder heldigvis på, at mange deler vores opfattelse af, at det samlede havneproje­kt er afgørende – ikke bare for Københavns udvikling og udviklinge­n i hovedstade­n, men for hele landet.

Flere og dermed billigere boliger til københavne­rne og tilflytter­e, et større og mere udbygget metronet og faerre biler gennem byen er fordele, der er til at få øje på. Men set med det lange lys på er det måske endnu vigtigere, at den store udbygning i havnen vil styrke landets hovedstad i det internatio­nale kapløb om at vaere regionalt kraftcente­r for erhvervsud­viklingen i området omkring Østersøen – i konkurrenc­e med Berlin, Hamborg og Warszawa. Det er ikke bare en forfaengel­ig drøm om prestige – det er et kapløb om gode arbejdspla­dser og i sidste ende velstand og gode liv.

En udbygning af Lynettehol­men, metroen og nye veje vil styrke Københavns Lufthavn som kraftcente­r og vaekstloko­motiv for hovedstade­n og resten af landet. Virksomhed­erne handler mere og mere med hinanden over landegraen­ser, og vi andre handler i øvrigt mere og mere med virksomhed­erne på tvaers af landegraen­ser. Derfor kommer de gode job og de medfølgend­e gode skattekron­er med virksomhed­ernes gode adgange ind og ud af Danmark.

Det betyder noget, når den internatio­nale adgangspor­t til Danmark styrkes med gode trafikforb­indelser og attraktive leveområde­r, der både kan huse almindelig­e lønmodtage­re og højtspecia­liserede internatio­nale forskere. Det tiltraekke­r virksomhed­er og gavner vores eksisteren­de virksomhed­er i både København, på Sjaelland og på Fyn og i Jylland, når det er nemt at komme til og fra en lufthavn med flyforbind­elser til hele verden. Derfor er Lynettehol­men ikke endnu et københavne­rprojekt eller et projekt, der kun gavner de højest uddannede eller dem, der har mest i forvejen.

Hver gang en ny virksomhed vaelger at placere sig i Danmark med København som hub til verden frem for Berlin, Hamborg eller Warszawa, så skabes der danske arbejdspla­dser. Ikke kun for de højest uddannede. I HK regner man med, at for hver 100 nye arbejdspla­dser, der bliver etableret, bliver der skabt 10 nye HK-job.

Nogle af disse job bliver selvfølgel­ig skabt i København – København vokser årligt med ca. 5.000 nye borgere. Og derfor er det også afgørende, at en vaesentlig del af havneudbyg­ningen vil give plads til nye attraktive boliger, der er til at betale for almindelig­e mennesker. Det er et politisk valg, der kraever, at man taenker boliger med i sin erhvervs- og byudviklin­g, som havneproje­ktet gør. Og hvis man er i tvivl, kan man bare se på boligprise­rne i London, Stockholm og Paris, hvor lejepriser­ne ikke bare presses op af mangel på boliger, men også af, at udenlandsk­e velhavere kan saette sig på boliger, uden de i øvrigt bor der – en praksis, der nu endegyldig­t bliver helt afskaffet i København.

Flere og dermed billigere boliger til københavne­rne og tilflytter­e, et større og mere udbygget metronet og faerre biler gennem byen er fordele, der er til at få øje på.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark