Jyllands-Posten

Kønnet tildeles ikke ved fødslen

-

I 1897 lykkedes det naesten en amerikansk matematike­r at få gjort det til lov i staten Indiana, at pi alt efter omstaendig­hederne skulle vaere enten 3,2 eller 3,23 eller 4. Det ville nemlig vaere bekvemt i forhold til et saerligt problem, han gerne ville løse. Loven blev enstemmigt vedtaget i den ene af de to lovgivende forsamling­er, og det var kun, fordi matematikp­rofessoren C. A. Waldo tilfaeldig­t hørte om sagen og havde held til at få det ellers positivt indstilled­e senat til at henlaegge forslaget, at det ikke rent faktisk blev lov i Indiana.

Det kan forekomme vanvittigt, at en lovgivende forsamling kan gøre noget så tåbeligt. Hvad enten det nu skyldes ligegyldig­hed over for sagen, som lovgiverne i Indiana ingen forstand havde på, eller om det skyldes et så ekstremt hovmod, at man faktisk mener, at man kan aendre virkelighe­den ved at vedtage en lov, der modsiger den, så er det slet og ret vanvittigt.

Desvaerre er det ikke en enestående historie. Den danske regering vil nu udvide muligheder­ne for juridisk kønsskifte. Om det skyldes en total mangel på viden om, at et menneskes køn ikke er noget, der tildeles ved fødslen, men noget, der er videnskabe­ligt konstaterb­art fra fødslen, eller om det skyldes et sådant hovmod, at man tror, virkelighe­den faktisk aendres af loven, må stå hen i det uvisse. For de transkønne­de, der i fremtiden risikerer at få forkert behandling i sundhedsva­esnet, men som til gengaeld kan undgå ubehaget ved, at der står et ubekvemt cpr-nummer i passet og på sundhedsko­rtet, må man håbe, at vi kan få en dansk C. A. Waldo, som kan få lovgiverne til at indse, at de er på dybt vand.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark