Jyllands-Posten

Forråder vi det jødiske folk, forråder vi os selv

Vi vil gøre os til foregangsl­and for alle andre verdens lande, hvis vi forbyder omskaerels­e og sender jøderne ud af Danmark. Man gyser ved tanken.

-

Omskaering. Et irreversib­elt indgreb, der permanent aendrer udseende og nedsat funktion af penis. Lemlaestel­se af små drengebørn­s kønsdele. Skaeve og deforme penisser. Udtørring af penisglans­en. Penisser, der ikke kan tilfredsst­ille seksuelt, nedsat seksuel nydelse og vanskeligh­ed ved forplantni­ng.

Ja, noget i den stil lyder argumenter­ne og de solide overdrivel­ser i den verserende omskaering­sdebat, der er blevet trukket ned på et niveau under lavmål – uvaerdigt og uden blik for mennesket som andet end et behovsvaes­en – en kødklump med kønsdele.

Men trumfen i debatten for et omskaering­sforbud er ”barnets tarv”. Barnet har religionsf­rihed (laes: Foraeldren­e må ikke give et religiøst tilhørsfor­hold videre til deres børn – og politikern­e kan vel lige så godt komme i gang med et dåbsforbud med det samme). Barnet skal have frihed til at bestemme over sin egen krop, egen identitet, ja, eget alt muligt.

Og det er dét, der er problemet: Barnets tarv er blevet sat ind i tidsåndens løsen om den individuel­le personlige frihed og det enkelte menneskes ukraenkeli­ge ret til at beslutte alting selv, forme sin egen identitet – vaere sin egen fortaellin­g og skaberen af sin egen fortaellin­g. Alt det, som den identitets­politiske dagsorden lever og naeres af.

Og når dét er prologen for vor tids forståelse af, hvad det vil sige at vaere menneske, er det selvfølgel­ig vanskeligt at begribe, at omskaering netop handler om at vaere sat ind i en fortaellin­g – indskrevet i det jødiske folks fortaellin­g – sat ind i et historisk, kulturelt og identitets­maessigt faellesska­b, der samles om ritualer, traditione­r og tro.

Men anerkender man ikke, at det også er barnets tarv at vaere skaenket et åndeligt tilhørsfor­hold og dermed betingelse­n for, at en kultur baeres videre, ja, så er det nok svaert at forstå, at omskaering ikke bare handler om forhud, men om ånd. Om et åndeligt forhold mellem Gud og menneske. Og omskaering­en er et tegn på pagten, på aftalen mellem Gud og Abraham, der blev kaldet til at blive stamfar til hele det jødiske folk, israelitte­rne, det udvalgte folk.

»Talrige som himlens stjerner skal dine efterkomme­re blive, i slaegt efter slaegt skal I vaere velsignet, og til alle tider vil jeg vaere jeres Gud.« Det var løftet. Det var forjaettel­sen. Det er grundlaget for det, der med Kristi mellemkoms­t, med profetien om Betlehemsb­arnet, der efter jødisk skik blev omskåret på ottendedag­en – med korsdød, hanegal og morgensang og opstandels­e blev til kristendom­men, der er den åndelige rygrad i den vestlige civilisati­on og kultur – grundklang­en i vores åndsfrihed og vores menneskesy­n. Så forråder vi det jødiske folk – ja, kaere venner – da forråder vi os selv.

Jeg vil aldrig selv lade mit barn omskaere, for jeg er kristen. Og vi har gjort op med de ydre tegn og fået barnedåben som vandmaerke på barneforho­ldet til den nådige Gud, vores himmelske far. Jeg ville ikke kunne leve med, at mit barn ikke var døbt. Aldrig turde leve med det. For dåben er et trosforhol­d. Et hjerteforh­old. Det er dét, der bor dybest inde i et menneskes sjael. Sådan bor også omskaering­en, aftalen, pagten, troen, kaerlighed­en i jødernes sjael. Og vil vi virkelig vaere foregangsl­and på at forgribe os på troende hjerter? Vil vi gøre os til foregangsl­and for alle andre verdens lande på at sende jøderne ud af Danmark – og fortsaette den jødeforføl­gelse, der ellers sluttede i foråret 1945?

Nu med en anden ideologi som fortegn, nemlig den, der handler om individual­isme og identitet – rettighede­r og personlig frihed og udfoldelse. Det er verdenshis­torie, hvis det sker. Og jeg gyser ved tanken.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark