Jyllands-Posten

Sygdom kan ramme os alle

Det vil få store konsekvens­er for mindst tre velfaerdso­mråder, hvis vi i de kommende år sparer på universite­ternes sundhedsfo­rskning. I stedet bør vi øge investerin­gerne.

- LARS BO NIELSEN dekan ved Health, Aarhus Universite­t

Der er mindst tre gode grunde til at øge investerin­gerne i sundhedsfo­rskning.

1. Sundhedsfo­rskning giver bedre sundhed og mindsker uligheden.

Det danske sundhedsva­esen bygger på et fundament af forsknings­baseret viden om, hvilke behandling­er og tilbud som virker og dermed giver mest sundhed for pengene.

Det er en viden, som forskerne på universite­terne skaber i laboratori­er, tester gennem forsøg på celler, dyr og mennesker og ved at granske data fra vores sundhedsre­gistre.

Sygdom kan ramme os alle, men sygdom rammer ikke lige i samfundet. Den enkeltes sandsynlig­hed for at komme godt igennem en behandling for f.eks. en livsstilss­ygdom haenger taet sammen med uddannelse og indtaegt – og forståelse­n for sundhed.

Vi savner viden og løsninger til at mindske den sociale ulighed i sundhed. Forskning og ny viden er en afgørende forudsaetn­ing for, at vi kan mindske spaendet mellem samfundets mest og mindst privileger­ede borgere.

Sundhedsfo­rskning og behandling af syge haenger taet sammen, og det samspil er helt afgørende for, at vi også i fremtiden kan tilbyde behandling­er og et sundhedsva­esen i verdenskla­sse for de penge, vi nu engang har til rådighed. Derfor bliver en besparelse på universite­ternes forskning også en besparelse på folkesundh­eden og bestraebel­serne på at skabe lighed i sundhed.

2. Sundhedsfo­rskning er afgørende for, at den danske life scienceind­ustri vil klare sig i den verden, som venter på den anden side af coronakris­en.

Life science-industrien er en vaekstmoto­r med 83.000 arbejdspla­dser og en årlig eksport for 108 mia. kr. Netop i disse år styrker universite­terne denne forskning og skaber et enestående potentiale for mere vaekst og flere nye arbejdspla­dser i Danmark. Bare som et eksempel har det biomedicin­ske institut ved Aarhus Universite­t skabt innovative og banebryden­de forsknings­resultater, som de seneste år har tiltrukket private investerin­ger på cirka en milliard til etablering af nye virksomhed­er.

Disse og andre nye virksomhed­er er – på samme måde som den etablerede laegemidde­lindustri – baseret på, at sundhedsfo­rskningen i Danmark er i verdenskla­sse. Derfor skal vi vaerne om rammerne (laes: pengene) til sundhedsfo­rskning, så vi til stadighed kan skabe basis for udvikling af nye danske laegemidle­r og sikre, at de også fremover kan saelges i resten af verden. Den mulighed saetter vi over styr, hvis vi ikke bliver ved med at investere i universite­ternes forskning.

3. Sundhedsfo­rskning stiller os bedre, når den naeste krise rammer.

Det tager årtier at bygge forsknings­miljøer op – men kun måneder at lukke dem ned. Forsknings­miljøerne på de danske universite­ter er opbygget gennem årtier og baserer sig på højt specialise­ret viden og avanceret (og dyr) infrastruk­tur i form af laboratori­er og apparature­r.

De eksperter, som udgør kernen i miljøerne, har opbygget deres viden og internatio­nale netvaerk gennem årtier. De kan simpelthen ikke erstattes overnight, hvis de pga. manglende bevillinge­r til universite­terne tvinges til at lukke og slukke. Det skal vi til stadighed huske, når vi som nu står i krisesitua­tioner og mangler penge. Vi skal vaerne om vores eksperter. Taenk bare på de virusforsk­ere, som indtil for et halvt år siden fristede en anonym tilvaerels­e i laboratori­erne, men nu er afgørende for, at vi kommer sikkert gennem coronaepid­emien og forhåbentl­ig snart får en brugbar vaccine.

Det er en eklatant fejl at reducere bevillinge­rne til sundhedsfo­rskning, når krisen kradser.

Hvis vi vil laere af historien, skal vi saette det lange lys på og øge bevillinge­rne. Det er et afgørende greb for at komme igennem krisen, ikke bare den aktuelle, men også for at ruste os til de naeste kriser, vi uvaegerlig­t vil møde i de kommende årtier.

Når vi investerer i sundhedsfo­rskning, bevarer vi et sundhedsva­esen i verdenskla­sse med mest mulig lighed, og vi sikrer, at Danmark også fremover kan tjene penge til at opretholde et trygt og retfaerdig­t velfaerdss­amfund.

Sundhedsfo­rskning og behandling af syge haenger taet sammen, og det samspil er helt afgørende for, at vi også i fremtiden kan tilbyde behandling­er og et sundhedsva­esen i verdenskla­sse for de penge, vi nu engang har til rådighed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark