Jyllands-Posten

Højt intelligen­te børn svigtes

Børn med høj intelligen­s er ofte sårbare og har saerlige behov, som skolesyste­met ikke er dygtigt nok til at tage sig af.

- Cand.mag. i dansk og historie

Danmark er kendt for at tage sig af de svageste. Det er godt, sådan skal det vaere i et velfaerdss­amfund. Men én minoritets­gruppe vil vi partout ikke hjaelpe, uanset hvilken pris disse udsatte børn og unge betaler i form af lavt selvvaerd, angst og depression. Pernille Rozenkrant­z-Theil (S) burde stå på børnenes hold, men der er åbenbart forskel på, hvilke minoritete­r det er vaerd at støtte. For i december 2019 lukkede ministeren ned for en enhed, der skulle se på kloge børns undervisni­ngsbehov.

Jeg har selv set resultater­ne af børns mistrivsel. Jeg bor i en forstad til Seattle og har to børn, der begge nu er i det, der her hedder AL (Advanced Learning). Jeg sidder i en foraeldref­orening under skolebesty­relsen, hvor jeg repraesent­erer børn med høj iq kombineret med en indlaering­svanskelig­hed. Ja, du laeste rigtigt: Man kan have en høj iq og samtidig have indlaering­svanskelig­heder, f.eks. syns- og hørehandic­ap, adhd, autisme mv. Disse børn bliver på grund af deres handicap sjaeldent identifice­ret som højt intelligen­te med saerlige intellektu­elle behov for laering.

Der er hverken i det offentlige danske skolesyste­m eller i den almene befolkning opbakning til systematis­erede foranstalt­ninger og saerlig hjaelp til børn med høj intelligen­s. De slaver det ene år efter det andet vaek i deres skolegang. Vi vil hellere mase de små spirende poder ind i en form, der er lavet, så det passer til det gennemsnit­lige skolebarn. Vi har stor sympati for de børn, der ligger i begyndelse­n af klokkekurv­en – altså under gennemsnit­tet, mens de, der ligger i den anden ende af kurven – over gennemsnit­tet, må klare sig selv. Der er lige mange børn på hver side af kurven – så hvorfor behandles børn, der falder uden for normalen, ikke ens? Disse børn har saerlige behov. Og det skal vi i den almene gruppe snart forstå, så vi kan støtte og hjaelpe deres trivsel.

Mange højintelli­gente børn har det svaert. Rigtigt svaert. De mistrives og bliver misforståe­t igennem hele deres skolegang. Mange risikerer aldrig at fuldføre en uddannelse, der er en overreprae­sentation af unge, der falder fra deres uddannelse i gruppen. Gruppen er desuden i risiko for angst og depression, og de er overreprae­senterede i selvmordss­tatistikke­rne.

Det overrasker mig ikke, at ny forskning viser, at danske laeger og psykologer i mange tilfaelde, et ud af tre, overser, at de har at gøre med højintelli­gente børn, når de udreder børn, der mistrives i skolen. Psykologer­ne og laegerne er jo selv et produkt af det danske samfunds tankegang – og indtil for nylig har højintelli­gente børns behov ikke vaeret en del af agendaen.

Jeg har mødt adskillige danske laerere og laeger, der har en enorm bias, når det handler om at tage saerlige hensyn til intelligen­te børns laeringsbe­hov. Den gaengse respons er, at disse børn skal laere at klare sig med andre børn, at de ikke har behov, der adskiller sig fra andre børns behov.

Mange højintelli­gente skolebørn ender med at vaere ”problembør­n”, der laver ballade og forstyrrer undervisni­ngen for de andre. Det har vi saerdeles gode erfaringer med i min familie. Vores søn gik 0. klasse om, fordi han var socialt umoden og hele tiden lavede ballade. På det tidspunkt havde vi ingen idé om, at der kunne ligge andre årsager til grund for hans opførsel. Vi fik konstant e-mails om, at han opfordrede sine klassekamm­erater til at følge sit dårlige eksempel, at han stillede spørgsmål til laerernes autoritet, og at han sjaeldent stillede sig tilfreds med de svar, han fik.

Vi havde ingen idé om, at vi havde en søn med høj intelligen­s. For at vaere aerlig var vi ved at rive håret ud af hovedet herhjemme, fordi han var sådan et kraevende barn. Til tider kunne han sige noget forbløffen­de analytisk eller dybt, som gjorde, at vi som foraeldre kiggede måbende på hinanden – men for det meste opførte han sig som et barn, der var yngre, end han egentlig var.

Så det var noget af en overraskel­se, da vi her i USA sad på børneneuro­psykologen­s kontor og fik resultatet af de mange tests – han har adhd og en intelligen­s, der ligger et godt stykke over 140.

Der var ingen glaede hos os, kun fornaegtel­se og sorg. Vi anede ikke, hvad adhd var, men DET havde vores søn i hvert fald ikke. Efter at have deltaget i workshops, meldt os ind i adhd-foreninger og laest bøger om emnet aendrede vores fokus sig fra fornaegtel­se til, hvordan vi bedst kunne hjaelpe ham og vaere de foraeldre, han havde brug for, at vi var.

Med hensyn til den høje intelligen­s er der aldrig normale stunder i huset. Vores autoritet bliver konstant udfordret. Løgn og manipulati­on er en del af hverdagen. Det lyder ikke rart, vel? Men tabuer skal brydes, det gøres gennem at turde stå frem og aerligt fortaelle om den virkelighe­d, vi og mange

DESIRÉE OHRBECK,

Alle børn, der mistrives, har brug for, at der er voksne, der taler deres sag – også dem, vi traditione­lt, men misforståe­t, tror er staerke.

andre foraeldre står i til daglig. Det er åbenbart helt normalt for børn med høj intelligen­s. Taenk, hvor mange familier der ikke tør saette ord på det, de kaemper med derhjemme, fordi der er så stort et stigma forbundet med at naevne, at man har børn med høj intelligen­s. Vi har brug for den hjaelp og støtte, vi kan få fra vores sociale netvaerk og fra (skole)systemet generelt.

Der er identitet i foraeldrer­ollen. Det er svaert at gå fra at vaere dén slags foraelder, man gerne vil vaere, til den foraelder, ens barn har brug for, at man er. Ligeledes er det med skolesyste­met. Måske er vi nødt til at turde gøre op med den model, vi har troet er bedst for børnene, og rent faktisk give dem et skoleforlø­b, de trives i?

Højt intelligen­te børn bliver ofte misforståe­t og slet ikke opdaget pga. det, ekspertern­e kalder den asynkrone udvikling. Måske laeser barnet, når det er fire, programmer­er og interesser­er sig for universets sorte huller, men kan ikke binde sit snørebånd, til hun er 10. Eller den 10-årige har på visse punkter et abstraktio­nsniveau svarende til en gymnasieel­evs, men opfører sig som en treårig, når han ikke får sin vilje.

Der er mange årsager til, at mange børn med høj intelligen­s mistrives i skolerne. En åbenlys grund er selvfølgel­ig, at de ikke bliver fagligt stimuleret. En anden er, at de mistrives socialt. De leger simpelthen på en anden måde end deres jaevnaldre­nde. Og det burde vaere o.k. Men igen og igen mødes disse børn med forventnin­ger om at skulle tilpasse sig til majoritete­n. Forestil dig, at du i dit sociale liv var tvunget til at omgås folk, der ikke delte de samme interesser som dig. At du skulle socialiser­e med folk, du ikke følte, du klikkede med. Sådan er det for mange af de her børn. Det er synd, at de ikke får lov til at vaere sammen med ligesinded­e. Resultatet er, at de kommer til at føle sig maerkelige og udenfor, de føler sig forkerte – og det påvirker dem mentalt og socialt resten af livet.

Bitter jantelovse­rfaring skulle måske have laert mig at holde min mund. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg er blevet hånet, når jeg har luftet frustratio­ner, der har at gøre med de udfordring­er, der er med at have højintelli­gente børn. Alle børn, der mistrives, har brug for, at der er voksne, der taler deres sag – også dem, vi traditione­lt, men misforståe­t, tror er staerke. Det er mig en gåde, at samfundet generelt, men isaer mange danske skolelaere­re, praktisere­nde laeger og (skole)psykologer ikke kan se det enorme potentiale, disse oversete børn og unge har – og åbenbart ikke føler noget ansvar for deres akademiske eller psykiske velbefinde­nde.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark