Jyllands-Posten

»På tv kunne de tydeligt vise, at jeg var staerblind«

Hans kone ringer altid til ham for at vaekke ham, når han er til kampe i udlandet, fordi han engang sov over sig. Lørdag runder Årets Fodbolddom­mer i 2016 et skarpt hjørne.

- ALEXANDER THORUP alexander.thorup@jp.dk

»Hold kaeft, han er sgu da meget fed, han kunne da vaere københavne­r.«

Sådan beskriver den tidligere Superliga-dommer Kenn Hansen sit første møde med sin tidligere kollega Jakob Kehlet.

Kehlet er én af Danmarks højest profilered­e dommere lige nu med mere end 10 års erfaring i Superligae­n.

Han har også dømt landskampe og kampe i Champions League og Europa League.

Kenn Hansen beskriver Kehlet som »en meget karismatis­k, charmerend­e og begavet mand med mange røverhisto­rier.«

Kenn Hansen husker dog også selv en røverhisto­rie fra en internatio­nal kamp i russiske Kazan:

»Han sov over sig, og vi naennede ikke at vaekke ham. Han kom ned til morgenmøde­t helt rød i hovedet og var rasende. Fra den dag har hans kone ringet til ham på samtlige kampdage i udlandet for at vaekke ham,« fortaeller Kenn Hansen.

Store dommerfejl

Det var Jakob Kehlets onkel, der selv var fodbolddom­mer, der fik den 15-årige Kehlet til at begynde som dommer, fordi han var traet af at høre på al den brok over jobbet som avisbud. Derefter blev studiejobb­et som avisbud erstattet af dommergern­ingen.

I efteråret 2004 rykkede han op som Danmarksse­riedommer. Efter en enkelt saeson i 2. division og derefter tre saesoner i 1. division, rykkede Kehlet så i 2009 op som Superliga-dommer.

Jakob Kehlet husker sin start som »megagod«, og han fortaeller, at han »de første halvandet år kunne gå på vandet.«

Men derefter kom hans første store dommerfejl i en 1-1-kamp mellem AaB-Silkeborg i saesonen 2010/11, hvor AaB var få minutter fra at rykke ned.

»Jeg dømte et forkert straffespa­rk få minutter før tid, og ung og dum, som jeg var, gik jeg på tv efter kampen og udtalte, at »jeg kunne se igennem fem mand, at der tydeligt var straffe,« og den kommentar giver jo ingen mening. På tv viste de så min udtalelse efterfulgt af den forkerte kendelse, hvor det var tydeligt, at jeg var staerblind,« griner Jakob Kehlet.

Kehlet fortaeller, at tavlen som regel viskes ren fra både dommere og klubbers side, når de går fra stadion, men at AaB’erne var traette af ham i den efterfølge­nde periode. Som dommer tager det lang tid at opbygge tilliden igen:

»Som dommer siger vi, at det kraever ti gode kampe for at vaske én dårlig vaek.«

Dommerfejl­ene er en del af spillet, og sommetider må Kehlet også indrømme sine fejl. Her naevner han et eksempel fra en Esbjerg-FC Nordsjaell­and-kamp.

»Bolden blev tyret ind på en forsvarssp­illers hånd troede jeg. For da han rejste sig op, blødte han voldsomt ud af naesen. Der måtte jeg bare laegge mig fladt ned og sige ”kaere ven, jeg tror, du har ret, men jeg kan altså ikke lave det om nu”. Jeg tror, det er mere respektful­dt end hårdnakket at stå fast på sin beslutning.«

Kritik og bitcheri

Som fodbolddom­mer må man laegge ører til en del kritik - både fra fans, spillere og fra dommerkoll­egaer. Derfor er Kenn Hansen også stolt over, at de er forblevet gode venner.

»Vi har bibeholdt et venskab, samtidig med at vi hele tiden udfordrede hinanden til at blive bedre. Fodbolddom­merverden er meget konkurrenc­epraeget, og albuerne er meget højt oppe. Der er rigtig meget bitcheri.«

Også dommerne internt imellem?

»Ja, ja, er du sindssyg, mand!«

Jakob Kehlet fortaeller, at det som dommer sommetider er en fordel at komme på de større stadioner, fordi man ikke kan høre de enkelte tilskueres utilfredsh­ed. Han husker dog ikke, hvad det vaerste, som en tilskuer nogensinde har råbt efter ham, er.

»Men det er nok noget om min mor,« siger han efterfulgt af et højt grin.

Han fortaeller, at han selv er konkurrenc­emenneske til fingerspid­serne, så derfor ved han godt, hvordan spillerne har det indvendigt. I kampens hede er der sommetider brug for at afmontere spillernes frustratio­ner:

»Jeg har heldigvis den erfaring nu, at jeg kan komme med en frisk bemaerknin­g med et glimt i øjet. Eksempelvi­s kan jeg sige til en frustreret spiller: ”hov, dit snørebånd er gået op”, hvorefter han kigger ned, og så er spillet sat i gang igen. Der er små tricks, man kan bruge.«

Tre fløjter

Kenn Hansen beskriver Kehlet som en meget grundig både som dommer og menneske. Derfor er han også altid ekstra forberedt, inden han traeder ind på grønsvaere­n.

»Han har altid tre fløjter med på banen, fordi han er bange for, at de første to går i stykker undervejs. Det er paent maerkeligt, for hvornår er en fløjte nogensinde gået i stykker,« griner Kenn Hansen.

Derfor er det ifølge Kenn Hansen ikke på grund af manglende forberedel­se, hvis Jakob Kehlet skulle lave en fejl.

»Han har en meget høj grad af profession­alisme, og vi brugte tit meget tid på at nørde detaljer. Han kommer nok også til at lave fejl i fremtiden, men man kan i hvert fald aldrig sige, at det var, fordi han tog let på det.«

Kehlet afviser at have tre fløjter med sig på banen, men bekraefter, at han har mere end én med. Han frabad sig i øvrigt i 2008 at dømme AGF’s kampe, fordi han er opvokset og stadig bor i Aarhus.

Det er nok noget om min mor JAKOB KEHLET, SUPERLIGAD­OMMER, OM DE STØRSTE TILSVINING­ER

Jakob Kehlet, Superligad­ommer, Aarhus

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark