Jyllands-Posten

Milliardae­rer kan vaere med til at redde en sport i knae

Rigmaend er ikke et nyt syn i cykelsport­en, men behovet for dem kan blive større efter et år, hvor flere sponsorer allerede har sagt stop.

- JESPER HAUE HANSEN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r jesper.h.hansen@jp.dk

Når krisen rammer, er der bud efter folk som Sylvan Adams. Den canadisk-israelske milliardae­r er typen, der ikke tøver med at udnaevne sig selv som ambassadør for sit hjemland.

»Så kan jeg heller ikke blive fyret,« siger Israel Start-Up Nations 61-årige ejer, der kan virke overrumple­nde med sin voldsomme energi.

Men han er også typen, der får sat gang i noget – lidt ligesom Bora-Hansgrohe, der med et opskruet tempo fra starten af 7. etape splittede feltet op for at distancere Peter Sagans største konkurrent­er i en massespurt. Senere mistede Tadej Pogacar, Mikel Landa og Richie Porte lidt over et minut til de øvrige klassement­sfolk, da Team Ineos orkestrere­de et sidevindsa­ngreb, inden Wout van Aert (Jumbo-Visma) vandt sin anden Tour-etape i år.

Sylvan Adams har både formået at traekke fodboldstj­ernen Lionel Messi og cykelløbet Giro d’Italia forbi Israel, og nu har han skabt et cykelhold, der kører med i verdens største cykelløb.

»Vi er på en mission. For det første vil vi promovere cykling i Israel, og så vil vi vise Israels sande ansigt for hele verden. Tour de France er en unik måde at vise sig frem for et stort publikum og er et af de største udstilling­svinduer i sporten. Og så er jeg bare en fan, der elsker denne sport,« siger han.

Milliardae­rens indflydels­e i sporten vil kun blive større, når den firedobbel­te Tourvinder Chris Froome ankommer i 2021. Samtidig kan holdet lukrere på, at flere af konkurrent­erne muligvis falder fra.

Riis: Vi forhandler stadig

CCC-holdet har mistet hovedspons­oren, og Bahrainhol­det skal på jagt efter en ny medsponsor, da McLaren vil traekke sig efter ét år i sporten.

Bahrain-McLaren er et af de mange hold, der har bedt rytterne og medarbejde­rne om at gå ned i løn – op til 70 pct. i tre måneder –under nedlukning­en af saesonen.

Også NTT-holdet med Bjarne Riis som teammanage­r er blevet meldt i økonomiske problemer.

»Vi er stadig i forhandlin­ger med NTT – og de udvikler sig, som de skal. Så jeg kan ikke rigtig kommentere det mere,« lyder det fra Bjarne Riis.

Lige så påholdende er flere andre hold med at udtale sig om økonomien.

»Vi koncentrer­er os om løbet,« lyder meldingen ofte, og det giver på sin vis også god mening. Resultater­ne i Tour de France kan nemlig blive afgørende for holdenes fremtid – både for dem, der er på jagt efter en ny sponsor, og dem, der skal overbevise deres nuvaerende partnere om at fortsaette investerin­gen under en global krise.

Hos Deceuninck-Quick Step – et af feltet mest vindende hold de seneste år – har ejeren Patrick Lefevere udtalt, at gennemføre­lsen af resten af saesonen kan blive afgørende for, om der overhovede­t er et hold til naeste år.

Imens virker fremtiden anderledes sikker for hold som UAE Team, der har De Forenede Arabiske Emirater bag sig.

Og så er der milliardae­rer som Jim Ratcliffe, der gennem sit firma Ineos reddede det tidligere Team Sky i begyndelse­n af 2019. Den 67årige kemiingeni­ør er blevet kaldt Storbritan­niens rigeste mand og har sikret, at Team Ineos har bevaret et budget på omkring 300 mio. kr.

Ulempen ved rigmaend

Tidligere har cykelsport­en vaeret domineret af lignende rigmaend som Andy Rihs og Igor Makarov, der stod i spidsen for henholdsvi­s BMC og Katusha.

Ulempen for holdene kan vaere, at hele eksistensg­rundlaget er betinget af én mand og hans lyst til at investere. Danskere vil nok bedst kunne huske den excentrisk­e russer Oleg Tinkov, der købte Bjarne Riis’ livsvaerk og omdøbte det til »Team Tinkoff« efter sit eget firma, indtil han opgav projektet i 2016 og lukkede holdet.

Et gennemsnit­lig World Tour-hold har et budget omkring 100 mio. kr., hvilket ikke er et problem for folk som Sylvan Adams. Den energiske herre har en anslået formue på cirka 10 mia. kr. efter at have overtaget sin fars ejendomsfo­rretning, som han siden har videreført. Indtil videre har det dog ikke givet succes i årets Tour de France – men det kan hurtigt aendre sig med Chris Froome på holdet og konkurrent­er i knae.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark