Jyllands-Posten

Ups, der røg en milliard mere på de store it-projekters kirkegård

Det er ikke maskinerne­s skyld. De fleste it-skandaler fødes af dårlig ledelse og elendig kommunikat­ion.

-

En milliard kroner kan formøbles på mange spektakula­ere måder. En af dem er at købe 2 mio. flasker fremragend­e rødvin og pøse indholdet direkte i Frederiksh­olms Kanal. En anden er at lade kanalens genbo, Skattemini­steriet, stå i spidsen for et større itprojekt. En tredje fra samme nabolag i hovedstade­n er åbenbart at lade Danske Bank drive … ja, bank.

De to sidste eksempler er mindre underholde­nde end det første. Til gengaeld traekker forestilli­ngerne ud i det uendelige.

Midt på ugen rundede skattemynd­ighederne sådan cirka milliarden i udgifter til udvikling af det nye ejendomsvu­rderingssy­stem, der måtte sluge endnu en forsinkels­e. Det er mere end 10 gange så meget, som projektet oprindelig­t var dimensione­ret til. Balladen om ejendomssk­atten har for laengst opfyldt kriteriern­e for optagelse i logen for historiske offentlige it-skandaler. Hvorfor det forekommer helt logisk, at den seneste ansvarlige, direktør for Udviklings­og Forenkling­sstyrelsen Andreas Berggreen, fratrådte med øjeblikkel­ig virkning i mandags, da de nye forsinkels­er gik op for hans politiske chefer.

Men det private erhvervsli­v kan skam også. Et par dage efter at jeg i denne klumme i sidste uge havde antydet, at Chris Vogelzangs Danske Bank vist var ved at gå i stå, dementered­e banken dén tese med eftertryk. Det viser sig, at der stadig er fuld fart i skandalepr­oduktionen på Holmens Kanal.

Denne gang, fordi bankens it-systemer i en meget lang årraekke har haft svaert ved at inddrive kundernes gaeld korrekt, så tusindvis af kunder tilsammen har betalt millioner af kroner for meget tilbage til banken. Adskillige chefer har undervejs vaeret opmaerksom­me på problemsti­llingen. Men da ingen øjensynlig­t havde lyst til at sprede det elendige budskab, sejlede foretagend­et videre uden ansvarlige styrmaend. Dét er forfaerden­de i en bank, hvis topledelse i begyndelse­n af dette årtusind aerligt troede, at banken havde udviklet en internatio­nalt overlegen it-platform, der skulle baere langt ind i fremtiden.

Men inden svage sjaele fristes til at afskrive ugens it-skandaler med et skuldertra­ek – for hvad kan vi da forvente af yndlingspr­ygelknaber­ne Skat og Danske Bank – er der god grund til at haefte sig ved det mindre farverige, men i den brede sammenhaen­g vaesentlig­ere i problemsti­llingen: Hvorfor går de store it-projekter så ofte så grueligt galt i både det private erhvervsli­v og den offentlige sektor?

Veluddanne­de mennesker med forstand på de sager anslår, at ca. hvert tredje projekt opnår sit teknologis­ke formål, at overholde sin deadline og ikke mindst sit budget. Naesten hvert femte store it-projekt går ifølge en tidligere undersøgel­se fra konsulenth­uset McKinsey & Co. så galt, at det ender med at true virksomhed­ens eksistens.

Forklaring­erne på, at vi spilder milliarder på fejlslagne it-projekter, er mange og komplicere­de. Men to faktorer synes gennemgåen­de i de fleste:

De store projekter fejler, fordi de ikke er store nok. Ofte overtager iver efter den hurtige, billige løsning dagsordene­n, og så bliver den digitale infrastruk­tur bygget som en bro på toppen af eksisteren­de aeldre systemer, som, når det kommer til stykket, viser sig at fungere som et højhus, der er kittet sammen af to typer mørtel, der ikke binder med hinanden. Resultat: Projektet kollapser. Det er i sidste ende et ledelsespr­oblem.

Den anden store faktor er elendig kommunikat­ion. De ansvarlige for projektet får alt for sent rapportere­t problemer, fordi baerere af dårlige budskaber ikke ligefrem belønnes. I langt de fleste organisati­oner kan topchefen ikke finde rundt i det der med bits og bytes, men kan sagtens kende et overskrede­t it-budget, når han/hun ser det. Det er også et ledelsespr­oblem.

De store it-projekters kollaps er uhyre sjaeldent teknologie­ns skyld. Det er menneskeli­ge fejl.

De store it-projekters kollaps er uhyre sjaeldent teknologie­ns skyld. Det er menneskeli­ge fejl, der gør udslaget. Jo før vi indser dette, jo før vi draeber nulfejlsre­ligioner, som kun forstørrer fejl, og jo før vi matcher realistisk­e ambitioner med realistisk­e budgetter, jo før kommer vi de evindelige itskandale­r til livs. Uden den erkendelse gør vi det naeppe nogensinde.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark