Jyllands-Posten

Danske Banks skandalesa­g vokser – betaler op mod 100 mio. kr. tilbage til kunderne

Danske Bank har gennemgået sine investerin­gsprodukte­r og fundet flere problemer.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Danske Bank har solgt produkter, som ville give et forventet tab til kunderne, uden at informere kunderne om det. Det viser en gennemgang af bankens investerin­gsprodukte­r, som er blevet foretaget på baggrund af Flexinvest Fri-skandalen.

I gennemgang­en har landets største bank fundet frem til, at ca. 900 kunder ikke er blevet informeret om det forventede negative afkast. De berørte kunder kan se frem til en erstatning, og regningen kan løbe op i 100 mio. kr.

Det er primaert velhavende kunder i bankens private banking-afdeling, der via produktet Danske Portefølje­pleje er berørt.

»Vores gennemgang viser, at omkring 900 kunder ikke modtog tilstraekk­elig informatio­n om de forventede negative nettoafkas­t i de berørte lavrisikos­trategier. Det undskylder vi og kompensere­r naturligvi­s de berørte kunder,« udtaler Bente Nielsen, der er direktør for Danske Banks private bankingafd­eling i Danmark.

Sagen om de 900 kunder er en udløber af Flexinvest Friskandal­en. Her solgte Danske Bank produktet Flexinvest Fri til en stor gruppe af kunder vel vidende, at kunderne stod til at tabe penge på produktet.

87.000 kunder berørt

Gebyrerne i Flexinvest Fri var blevet haevet, så der ikke var en sammenhaen­g mellem gebyrerne og det forventede afkast til kunderne. Skandalen omfattede 87.000 kunder, som i gennemsnit fik mellem 1.000 og 2.000 kr. tilbage fra banken.

Flexinvest Fri-sagen blev kendt i offentligh­eden i juni 2019, og den resultered­e ud over erstatning­en til kunderne også i, at Jesper Nielsen blev fyret. Jesper Nielsen, der en overgang fungerede som vikarieren­de topchef, var chef for bankens aktivitete­r i Danmark, da gebyrerne blev sat op.

Danske Bank oplyser, at den nu vil begynde at informere de berørte kunder, og at den samtidig er i gang med at beregne, hvor meget den enkelte kunde skal have tilbage. Banken venter, at den skal sende mellem 80 og 100 mio. kr. tilbage til de berørte kunder.

I den oprindelig­e Flexinvest Fri-sag ventede banken, at regningen løb op i 400 mio. kr. Flexinvest Fri-sagen blev kaldt »meget alvorlig« af Finanstils­ynet.

»Når borgerne henvender sig i et finansielt institut, skal de kunne have tillid til, at de kun bliver praesenter­et for produkter, som er egnede til dem. Det er en grundlaegg­ende forudsaetn­ing for et velfungere­nde finansielt system. Det er klart, at denne sag og sagerne på andre områder de seneste år ikke fremmer tilliden til det finansiell­e system. Derfor vil vi naturligvi­s forfølge sagen til bunds,« udtalte Jesper Berg, direktør i Finanstils­ynet, da Flexinvest Fri-sagen kom frem i sommeren 2019.

Danske Bank oplyser, at den fortsat er i dialog med myndighede­rne om sagen. Det er ikke den eneste sag, som Danske Bank er i dialog med myndighede­rne om. Finanstils­ynet bad for nylig Danske Bank om en redegørels­e i sagen om bankens gaeldsindd­rivelsessy­stem, og problemsag­erne har på det seneste naermest stået i kø for banken.

 ??  ?? Yderligere 900 Danske Bank-kunder har tilsynelad­ende købt et investerin­gsprodukt med et afkast, der på overfladen var en god forretning for kunden. Sidenhen har det vist sig at have vaeret en dårlig forretning fra starten. Danske Bank forventer at betale mellem 80 og 100 mio. kr. til kunderne.
Foto: Nikolaj Skydsgaard/ Ritzau Scanpix
Yderligere 900 Danske Bank-kunder har tilsynelad­ende købt et investerin­gsprodukt med et afkast, der på overfladen var en god forretning for kunden. Sidenhen har det vist sig at have vaeret en dårlig forretning fra starten. Danske Bank forventer at betale mellem 80 og 100 mio. kr. til kunderne. Foto: Nikolaj Skydsgaard/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark