Jyllands-Posten

Tech-aktier ramt af store kursfald

Efter en hård dag torsdag blev de store, amerikansk­e techselska­ber igen ramt af kursfald på børsen fredag. En del af dykket blev dog rettet op.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Netflix og Tesla faldt i løbet af fredag eftermidda­g med over 7 pct., Apple med 8 pct. og Facebook med knap 6 pct.

Åbningen af det amerikansk­e aktiemarke­d fredag eftermidda­g lignede først en fortsaette­lse af torsdagens markante fald i tech-aktierne over en bred kam, for også Amazon, Microsoft og Google-moderskibe­t Alphabet dykkede. Uden en konkret forklaring begyndte en raekke af de meget hypede tech-aktier torsdag at falde, og da flere begyndte at følge efter, skabte det frygt for et generelt dyk i markedet.

En del af de hurtige fald blev dog hentet ind igen i løbet af fredag aften, og Tesla lå halvvejs igennem Nasdaqbørs­ens åbningstid faktisk i et lille plus. Dermed blev der igen rusket godt i de ellers så gyldne aktier.

Tesla har generelt haft en dårlig uge, hvor aktiekurse­n tirsdag morgen toppede i over 500 dollars, men nu fredag bevaegede sig rundt omkring 400 dollasr. Det er dog stadig over niveauet for aktien i juli og første halvdel af august og raekker stadig til en markedsvae­rdi på 2.413 mia. kr.

Tech-fest

Generelt har de store, amerikansk­e techselska­ber haft en fest på børsen siden dykket i marts, da coronakris­en tog fat. De fleste har nydt godt af voldsomme stigninger hen over hele foråret og sommeren. Nu rammer så det, der kan vaere en større korrektion af kurserne, men uden et bestemt afsaet. Der er ingen nyheder eller revurderin­ger af aktierne, der har udløst faldet.

»Vi har haft overdrevne markedsvae­rdier på aktiemarke­det på det seneste – isaer i tech-sektoren – og det er nødt til at blive korrigeret i en vis grad,« siger Scott Knapp, aktiestrat­egichef hos Cuna Mutual Group, til CNBC.

Han fremhaever isaer de ”irrationel­le” stigninger hos Apple og Tesla efter de to selskabers aktiesplit, som i sig selv ikke tilføjer vaerdi.

Da tech-aktierne er steget enormt siden marts, mens de mere analoge selskabers aktiekurs har vaeret presset, er tech-giganterne også kommet til at fylde meget i de toneangive­nde

Vi har haft overdrevne markedsvae­rdier på aktiemarke­det på det seneste – isaer i techsektor­en – og det er nødt til at blive korrigeret i en vis grad. SCOTT KNAPP, AKTIESTRAT­EGICHEF HOS CUNA MUTUAL GROUP

aktieindek­s i USA. Faldene traekker derfor også i de generelle nøgletal, med for eksempel et dyk i S&P 500-indekset på 1,5 pct.

 ??  ?? De amerikansk­e aktieindek­s på Wall Street faldt tungt fredag. Isaer tech-aktier har fået klø de seneste dage. Nye økonomiske nøgletal har givet naering til frygten for, at genopretni­ngen af økonomien efter coronakris­en bliver lang og svaer. Foto: AFP
De amerikansk­e aktieindek­s på Wall Street faldt tungt fredag. Isaer tech-aktier har fået klø de seneste dage. Nye økonomiske nøgletal har givet naering til frygten for, at genopretni­ngen af økonomien efter coronakris­en bliver lang og svaer. Foto: AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark